Судбина Архиепископије православних руских цркава у Западној Европи остаје неодређена

После изјашњавања Генералне скупштине Архиепископије Православних Руских Цркава у западној Европи о придруживању Московској патријаршији судбина Архиепископије остаје неизвесна

Дана 7. септембра 2019. године у храму Светог Александра Невског у Паризу одржана је седница ванредне Генералне скупштине Архиепископије Православних Руских Цркава у западној Европи на којој је разматрано питање придруживања Московској патријаршији, преноси „Савез православних новинара“.

Гласање је било тајно посредством листића. Како саопштавају учесници у скупштини „за“ прелазак је гласала већина делегата, 104 човека, али предлог није добио 2/3 гласова колико је потребно по француским законима.

Познато је да је од 176 делегата који су учествовали у Генералној скупштини против преласка под јурисдикцију Московске патријаршије гласало 75 људи, што чини 41,9% од укупног броја гласача.

Дакле, даља судбина Архиепископије остаје неодређена.

Подсетићемо да је 27. новембра 2018. године Синод Цариградске Цркве одлучио да укине патријарашки Томос из 1999. године који је патријарх Вартоломеј дао Архиепископији православним руским црквама у западној Европи. Архиепископија је одбила да изврши одлуку Фанара о свом распуштању до општег окупљања клира и делегата – представника мирјана.

У августу ове године у име Његове Светости патријарха Кирила руководилац управе за стране установе Московске патријаршије митрополит Антоније (Севрјук) обратио се Архиепископији руских парохија у западној Европи с понудом да уђу у састав РПЦ. У одговор на то Фанар је предложио Руској архиепископији да постане француски викаријат.

Дана 31. августа архиепископ Јован (Ренето) је добио од Цариградске патријаршије канонску отпусну повељу с могућношћу преласка у другу јурисдикцију. Касније је Фанар за поглавара Западноевропске архиепископије именовао митрополита Емануила Галског.

Са руског посрбила Марина Тодић

Опрема: Стање ствари

(Православие.ру, 9. 9. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар