Инсајдер: Лидер Српске деснице Миша Вацић имао приступ списковима корисника народне кухиње у Медвеђи

На Твитеру се појавио снимак на којем се види да Миша Вацић током локалних избора у Медвеђи листа спискове корисника услуга Црвеног крста, односно народне кухиње

Миша Вацић неовлашћено користи списак прималаца помоћи Црвеног Крста (Фото: Инсајдер/Твитер)

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренуо је поступак надзора над Црвеним крстом Србије поводом видео записа који се појавио на друштвеним мрежама, а на којем, како се наводи, неовлашћене особе приступају личним подацима корисника услуга те организације у Медвеђи, саопштено је из службе Повереника.

На Твитеру се појавио снимак на којем се види да Миша Вацић, лидер Српске деснице, листа спискове корисника услуга Црвеног крста, односно народне кухиње, у које иначе не би смео да има увид. Све то се дешавало током предизборне кампање за локалне изборе у Медвеђи.

„О резултатима спроведеног надзора јавност ће бити благовремено обавештена“, пише у саопштењу службе Повереника.

Миша Вацић: Па ви можете да владате уместо СНС-а

На снимцима објављеним пре неколико дана се види да се Вацић налази у просторијама Црвеног крста са запосленима и листа спискове корисника услуга Црвеног крста.

„Озбиљна сте нам конкуренција, морам рећи, а још 2.500 једе ланч пакете. Па ви можете да владате уместо СНС-а. Значи, то је 3.000 гласова, ја мислим да ће укупно 3.000 гласова и да буде људи који су изашли у Медвеђи. Од 8.000 људи уписаних у бирачки списак, гласаће једно 3.500. А 3.000 се храни овде. Иначе, ово је град у којем нема воде и нема струје углавном, тако да мора да се мења под хитно“, рекао је Вацић на једном од објављених снимака.

Након тога, како се види на снимку, Вацић је снимио памфлет на којем пише „За домаћинску Медвеђу“.

Црвени крст: Хитно ћемо сагледати деловање организације Црвеног крста у Медвеђи

Након овог снимка који је објављен на Твитеру огласио се и Црвени крст Србије, наводећи да „строго примењује одредбе Закона о заштити личности и заступа неопходност поштовања људског достојанства у свакој ситуацији“.

„Поводом тврдњи да је Црвени крст Медвеђа давао приступ информацијама различитим политичким опцијама, истичемо да је Црвени крст у Србији посвећен строгој примени основних принципа Црвеног крста у хуманитарној акцији –  хуманости, неутралности, непристрасности и независности“, објављено је на Твитер налогу Црвеног крста.

Наводи се и да је Црвени крст у Медвеђи у претходном периоду спроводио редовну хуманитарну акцију расподеле пакета хране и хигијене угроженим породицама у сарадњи са Центром за социјални рад, али да се с тим активностима престало током предизборног процеса.

Потом је уследио још један твит у којем је наведено да ће Црвени крст Србије „хитно сагледати деловање организације Црвеног крста у Медвеђи, и у складу са налазима предузети неопходне мере у циљу заштите свих корисника, сарадника и волонтера“.

„Црвени крст Србије се извињава свим корисницима, волонтерима и сарадницима“, наведено је на Твитер налогу.

Иначе, након јуче одржаних избора у Медвеђи, Српска напредна странка је саопштила да су на основу резултата са свих 28 бирачких места у Медвеђи освојили 64,8 одсто гласова. Према подацима СНС, све листе које су учествовале на изборима прешле су цензус, а то су СРС, ПУПС, две мањинске листе Албанаца и Српска десница Мише Вацића. Како је сам Вацић рекао, Десница је освојила око 6,5 одсто гласова. Савез за Србију бојкотовао је ове изборе.

Према тврдњама председника изборне комисије Ивана Костића, на самим бирачким местима није било инцидента, али су на друштвеним мрежама објављене фотографије на којима се виде џипови без регистарских таблица, а за које се наводи да су била присутна током данашњег изборног дана у Медвеђи.

Када су Лидери СзС Медвеђу посетили како би „дали подршку људима који су одлучили на бојкот”, дошло је до инцидента између присталица СзС и присталица Српске деснице Мише Вацића.

Како су пренели медији, мушкарац из редова СзС изгуран је док је пролазио поред штанда Српске деснице, који је био постављен код зграде општине у термину скупа Савеза за Србију. После кошкања и међусобних псовки, присталице СзС зауставиле су се испред улаза у општину Медвеђа, где је одржана конференција за медије. Штанд Српске деснице уклоњен је одмах посто је скуп СзС завршен.

Опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 9. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар