Дејвид Мекалистер: Истина је негде на средини између власти и опозиције

Председавајући Одбора Европског парламента за спољне послове оценио је како је у спорењима власти и опозиције у Србији истина „негде на средини“

Дејвид Мекалистер на састанку са народним посланицима (Фото: Н1)

Председавајући Одбора Европског парламента за спољне послове Дејвид Мекалистер најавио је на састанку са народним посланицима да ће у Србију доћи Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн да разговарају са свим посланичким групама и виде како Европска унија може да помогне у побољшању рада Парламента.

Он је рекао да је и овог пута, као и обично, у Парламенту чуо различита мишљења.

„Овде сам седео небројено пута. Сваки пут кажем да је Србија дивна земља, једна земља, један народ, један парламент, али много различитих мишљења“, објаснио је Мекалистер.

На састанку који су новинари пратили у преносу уживо преко монитора у Скупштини Србије, он је оценио да је истина „негде на средини“.

Мекалистер је изразио подршку округлим столовима о изборима, упркос томе што се и ту мишљења власти и опозиције разликују.

Он је поручио додао да парламент има есенцијалну улогу у демократији.

Санда Рашковић Ивић: Далеко од меда и млека

Функционерка Народне странке Сандра Рашковић Ивић изјавила је на састанку с Мекалистером, да Скупштина не функционише, медији су блокирани, док је „таблоидизација друштва максимална“.

„Функционерска кампања грми са свих страна“, а ситуација по питању владавине права и медија далеко је “од меда и млека”, указала је Рашковић Ивић на састанку који су новинари пратили у “живом” преносу преко монитора у Скупштини Србије.

Дијалогом о изборима ипак је дошло до некаквог помака, истакла је она и предочила да је опозиција свесна да су избори демократско право и дужност, али да би излазак на изборе у овим условима био као тркати се везаних руку и ногу.

„Тешко ми је да бојкотујем, када сам већи део живота провела у комунизму, где се није гласало ни о чему“, рекла је Рашковић Ивић.

Она је уверена да Србија „брзином од 200 километара на сат иде ка једнопартијском систему“.

Према њеном ставу, циљ је и да се делегимитизује оно што су Александар Вучић и СНС решени да ураде по питању Косова и Метохије.

Она је подсетила да је Винстон Черчил по питању комунизма свом колеги рекао да неће он живети у Југославији и поручила Мекалистеру: „Ви нећете живети овде, зато немојте помагати аутократски режим“.

Владимир Орлић: Власт жели да се чују сви предлози

Посланик СНС Владимир Орлић на почетку састанка је захвалио на подршци Мекалистеру на европском путу Србије и истакао да је Србија посвећена реформама.

Он је позвао ЕУ да буде отворенија према поглављима у приступним преговорима и да заузме јасан став у разговорима Београда и Приштине.

Дејвид Мекалистер и посланик СНС-а Владимир Орлић (Фото: Раде Прелић/Танјуг)

Говорећи о дијалогу, Орлић је рекао да власт са пажњом у њему учествује и да жели да се чују сви предлози.

Посланик СПС Ђорђе Милићевић сматра да било боље да се о изборима разговара у парламенту, али да је добро и да се ван те институције одвија дијалог.

Мирослав Алексић: Медији кључни за нормалан политички амбијент

Представник Народне странке Мирослав Алексић је упозорио да владајућа странка целе године злоупотребљава медије, напомињући да су медији кључни за нормалан политички амбијент.

Алексић је рекао да је стање ванредно и да је немогуће успоставити дијалог, пошто су сатанизовани они који говоре критички, институције не раде свој посао, док су грађани на улици.

Бојкот није циљ, већ средство, поручио је Алексић и оценио да нема времена да се до избора било шта промени и да су избори лажни.

Гордана Чомић: Да је Скупштина место за дијалог он се не би водио ванинституционално

Посланица Демократске странке Гордана Чомић предвиђа да се извештај Европске комисије неће разликовати од оног за 2018. годину, као и да се пасуси о политичким критеријумима неће променити, што је лоше за Србију.

Када би Скупштина била место за дијалог, он се не би водио ванинституционално, нагласила је Чомић.

Ненад Милић: Скупштина позориште за јавност, дијалог нема сврхе

Посланик Либерално-демократске партије Ненад Милић рекао је да је та странка за ЕУ и НАТО без „али“.

Он сматра да је Скупштина позориште за јавност, а да дијалог о изборима „нема сврхе“.

Посланица СВМ Елвира Ковач рекла је да су и они евроатлантска странка, да је улазак у ЕУ значајан за све мањине и мађарску националну мањину, и најавила да ће СВМ ићи на изборе.

Татјана Мацура: Сваки вид дијалога прихватљив

Посланица Странке модерне Србије Татјана Мацура рекла је да та странка још није одлучила да ли ће ићи на изборе, али да се чини да ће изаћи.

Она је додала да је сваки вид дијалога прихватљив.

Мацура је додала да су у Србији подељени на оне који су за власт и оне који су наклоњени опозицији, али да су у медијском погледу од опозиције горе третиране нове политичке групације.

Марјан Ристичевић: Бојкот опозиције нема никаквог смисла

Посланик Народне сељачке странке Маријан Ристичевић рекао је да за њега бојкот опозиције нема никаквог смисла.

Он је додао да опозиција мисли да су слободни медији само опозициони медији, а да опозиција нема право да говори о националним фреквенцијама, јер су оне додељене у време када су били на власти.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 26. 8. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading