Почео са радом интегрисани гранични прелаз Прешево-Табановце

Интегрисани гранични прелаз Прешево-Табановце између Србије и Северне Македоније почео је са радом 26. августа 

Интегрисани гранични прелаз Прешево-Табановце (Фото: Зоран Жестић/Танјуг)

Председници влада Србије и Северне Македоније, Ана Брнабић и Зоран Заев, званично су означили почетак рада интегрисаног граничног прелаза Прешево–Табановце између две земље. Ово је потенцијално нови почетак за економску, трговинску и регионалну сарадњу на Балкану, поручила је Брнабићева.

Од данас ће први пут на једном граничном друмском прелазу прве категорије, Прешево–Табановце на Коридору 10, заједно у истој „канцеларији“ радити цариници и полицајци из Србије и Северне Македоније.

Интегрисани гранични прелаз је резултат Споразума о успостављању заједничких контрола на међународном граничном прелазу Прешево–Табановце преко кога се одвија промет путника и свих врста робе.

Тај споразум су 12. јула у Београду у име две владе потписали министри унутрашњих послова Србије и Северне Македоније.

Зоран Заев је рекао да је отварање интегрисаног прелаза Прешево–Табановце круна пријатељства Србије и Северне Македоније.

Навео је да ће заједничка гранична контрола донети годишње уштеде од осам милиона евра.

Ана Брнабић и Зоран Заев (Фото: Зоран Жестић/Танјуг)

Успостављањем интегрисаног прелаза Прешево–Табановце, каже Заев, биће убрзан проток робе и људи, а чекање на граници ће се смањити за пола, а биће скраћено и време за царинске поступке.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је рекао да ауто-пут, који води ка прелазу Прешево, не би имао ту вредност да данас није реализован договор о интегрисаном граничном прелазу.

„Ауто-пут не служи ничему ако немате људе који се на њему возе, и робу и економије коју повезује. Србија и Северна Македонија одлуком стварања интегрисаног прелаза донеле су велику одлуку за регион без баријера“, рекао је Чадеж.

Обраћајући се окупљенима на граничном прелазу, премијерка Ана Брнабић је рекла да је ово у сваком смислу посебан дан.

„Ово је први заједнички гранични прелаз у овом делу Европе. У нашем региону ово није важан дан само за Србију и Северну Македонију, ово је потенцијално нови почетак за економску, трговинску и регионалну сарадњу на Балкану. Али, потребна је и политичка храброст и визија, да гледамо у будућност, да не будемо фокусирани на кратковиде популистичке политике“, рекла је Брнабићева.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 26. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар