Александар Вучић представио петогодишњи инвестициони план

Национални инвестициони план обухвата и изградњу метроа у Београду, националног стадиона и још девет стадиона на територији Србије.

Александар Вучић (Фото: Анђелко Васиљевић)

Председник Александар Вучић представио је 11. августа структуру инвестиционог плана за наредни период, за који ће, каже, бити издвојено 10, а можда чак и 12 милијарди евра, које ће бити уложене у комуналну, саобраћајну, енергетску, дигиталну инфраструктуру, као и за подстицање наталитета, изградњу станова за младе, али и туризам.

„Решили смо да потпуно променимо лице Србије, захваљујући реформи јавних финансија и свим мерама од 2014. године”, рекао је Вучић на прес конференцији, додајући да је реч о петогодишњем плану и да жели да буде део тима који ће га реализовати.

Истакао је да је од кључног значаја изградња канализационе мреже са пречистачима отпадних вода у целој Србији.

„За комплетну канализациону мрежу и водовод, без Београда, издвојићемо 3 милијарде евра, а то значи да свако село, град у Србији за четири или пет година имају канализацију и чисту пијаћу воду”, рекао је Вучић.

„То је потпуно ново лице Србије, нова Србија”, рекао је председник.

Од тога ће највише бити издвојено за Нови Сад – 127 милиона, затим за Крагујевац, Ниш…

„Мораће и Панчево, Суботица, Ваљево, Смедерево, Чачак, Врање, Пожаревац… сви ће имати комплетну канализациону и водоводну мрежу”, рекао је Вучић.

Данас се, каже, види да су и Београд, Нови Сад, Ниш велика градилишта, али је поручио да то мора да буде случај и са свим градовима и насељима у Србији.

„Градимо путеве и пруге више него икада у Титово време. Имамо новац, раст је све виши и биће виши и сматрамо да са лакоћом можемо да обезбедимо 10, а можда будемо у стању да обезбедимо и 12 милијарди евра”, рекао је Вучић.

Подвукао је да у тај план не спада Моравски коридор, као и пут Рума – Шабац, нити друге ствари, за које је већ обезбеђено финансирање.

Други сегмент биће улагање у путну и железничку инфраструктуру, у вредности од четири милијарди евра, које се односе на нове пројекте, а не оне који су већ започети. Милијарда евра биће уложена у реконструкцију пруге, Београд -Прешево, а ако Хрватска буде хтела биће реконструисана и пруга ка Загребу.

Он је истакао и да ће бар 1,3 милијарди бити уложено у локалне и регионалне путеве, тако ће се радити путеви Бор-Жагубица, као и други регуионални путеви свуда по Србији.

За школе и здравствене установе предвиђено је додатних 700 милиона евра, а за пронаталну политику 500 милиона евра, рекао је Вучић.

Он је навео да ће вантелесна оплодња бити бесплатна у целој Србији без обзира на број покушаја.

Најавио и да је циљ да финансијска помоћ за прво, друго, треће и четврто дете буде удвостручена у односу на садашњу која износи око 30.000 евра за период од 10 година.

Пронатална политика ради се по узору на најбоље моделе које имају друге земље, напоменуо је Вучић.

За улагање у дигиталну инфраструктуру, научно технолошке паркове биће уложено додатних 500 милиона, а Србија хоће да буде прва у региону по иновативним технологијама.

Планирана су средства од 500 милиона евра за изградњу станова за младе брачне парове, по још повољнијим условима него за припаднике безбедности, тако да ће стамбени проблем бити решен за око 40 000 младих брачних парова.

То ће се радити најбрже могуће како би остали у Србији, напоменуо је Вучић наводећи да ће 100 милиона евра бити уложено у предузетништво, како би се дао нови подстицај јачању приватне иницијативе и приватног сектора.

За енергетику је планирано 500 милиона евра, а велика улагања биће и у туризму од здравственог до водног туризма, који обухвата пумпе на води, пристане, марине…

Такође, предвиђа се додатно улагање и у пољопривреду, тако да ће бити још повољнији услови за машине, улагање у наводњавање, иригацију…

Национални инвестициони план обухвата и изградњу метроа у Београду, националног стадиона и још девет стадиона на територији Србије. Предвиђено је улагање у изградњу концертне дворане за Филхармонију, измештање музеја Николе Тесле који ће служити на понос Србији, као и друге садржаје, најавио је Вучић.

Он је за 18. август најавио отварање ауто пута који ће добити име по Милошу Обреновићу.

Такав пут у западној Србији отвара се после 74 године и да је у њега било уложено много новца, енергије, рада, додао је Вучић, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 8. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

7 replies

 1. („Решили смо да потпуно променимо лице Србије, захваљујући реформи јавних финансија и свим мерама од 2014. године”, рекао је Вучић на прес конференцији)

  Сада се види колико је био вредан одузети новац од пензионера и буџетских „плаћеника“ уназад те четири године. Још би жртве тих умањења примања требало да траже исплату „дивидендe“ на новостворени капитал у Буџету.

 2. Petogodisnji plan srpskih komunista….
  Strava i uzas.
  DECO,beste odavde , i crkva i partija i novine i televizija, svi vas lazu, svi su komunisti i niko na vas ne gleda kao na ljudska bica vec kao na logorase.
  Pokoljenja nas u ubijali krali iskoriscavali – beste deco glavom bez obzira jer vam je doslovno zivot u pitanju.

 3. @Goolag Baby!

  „DECO,beste odavde , i crkva i partija i novine i televizija, svi vas lazu,
  svi su komunisti i niko na vas ne gleda kao na ljudska bica vec kao na logorase.“

  А, куда то да беже – у други логор, са мало “бољим“ условима логоровања?

  Не да беже, већ да раде, овде, да буду свој на своме!
  Бежећи земљу остављају, препуштају дођошима – мигрантима – и тако
  раде у корист пропасти својих потомака.

  “Наш сународник Желимир Ћопић је, обилазивши Зејтинлик, угледао
  једну поруку.
  Фотографисао ју је, уз коментар „Помислиш да си све видео, а онда
  налетиш на овако нешто… Зејтинлик данас“.
  “А тих шест написани речи /у поруци /, остављених на гробном месту
  редова српске војске Радомира Матејића, шест речи исписаних руком
  његовог потомка Небојше, нешто су због чега нико ко их је видео није
  остао равнодушан.
  И, тих шест речи заправо су порука славном, палом претку, а гласе:

  „Још увек оремо све наше њиве“.
  /фотографија, слика поруке – фејсбук Желимир Ђопић/

  “ЈОШ УВЕК ОРЕМО СВЕ НАШЕ ЊИВЕ“ – инвестициони програм који
  гарантује опстанак и останак СРБА и Србије, а метрои, путеви, стадиони…
  су – “ОБЕЋАЊЕ – ЛУДОМ РАДОВАЊЕ“, јер је то све за “БОЉЕ СУТРА,
  које ће се остварити – МАЛО СУТРА, ако нисмо ПООРАЛИ НАШЕ ЊИВЕ.

  Ако сви оду, наше ће њиве ОРАТИ , “дођоши“ – мигранти – хистерично
  навијајући на стадионима / обаћених – 1 + 9/, возити се метроом, користити
  предности инвестиционог плана АВ – комуналну инфраструктуру /канализацију,
  водовод/, добијати багателно јефтине станове намењене за војску,
  полицију, јер наших људи неће ни бити у војсци и полицији, већ све – “дођоши“!

  Драган Славнић

 4. Овом плану недостаје једна важна компомента – пругаста одела и просторија са решеткама и чуварима за Вучића и сараднике му.

 5. A rekonstrukcija Kuće cveća i otvaranje novog velelepnog mauzoleja novom genijalnom vođi? A dogradnja zatvora za političke protivnike i kritičare? A stvaranje fonda za pomoć zapadnoj Evropi prilikom požara, poplava i drugih belaja?

 6. A bice placeno parama od predaje Kosmeta.

 7. I kinezi imaju 5godisnje,10godisnje vizije,planove koje bogme zadnjih 3 decenije itekako ispune i eno Kine PRVA ekonomska finansijska sila sveta.A kakva danas Kina izgleda mozete samo da zamislite i pritom da se sokirate ako odete i vlastitim ocima vidite samo 1 grad u Kini,bilo koji grad.

Оставите коментар