Коссев: КиМ – мешање државе у цркву и/или цркве у државу?

У корену конфликта дела црквених великодостојника и власти управо је решење питања Косова и Метохије

Патријарх Иринеј и Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

„Видели сте, неки су објављивали да сам се ја мешао у смењивање неких људи које ја не познајем, као што знате, не знам ни ко су ти људи, ни шта раде“, рекао је данас на крају кратког обраћања пред камерама у председништву Србије председник Србије Александар Вучић патријарху Иринеју. „И причају да штампа нема слободу“, одговорио је Иринеј. Скоро да и нема других детаља са данашњег састанка српског председника и поглавара СПЦ, осим Вучићеве реченице да кад год се састану, чини му се да је ситуација на Косову и Метохији све компликованија и накнадног саопштења из председништва. Истовремено између листа Данас и провладиних таблоида и медија већ други дан траје оштра размена наслова о наводном покушају уклањања утицаја Вучићевих критичара по питању Косова и Метохије из црквених кругова, са једне стране и покушају пуча у цркви са друге.

Само дан након насловнице Данаса Незапамћена одлука црквене владе да једног епископа и критичара Вучићеве политике на КиМ са последњег сабора додатно казниСинод склања владику Максима са факултета, састали су се на Андрићевом венцу председник Вучић и патријарх Иринеј.

Док се у опширном тексту лист Данас бавио одлуком Синода да двојици предавача са Богословског факултета ускрати даљу могућност рада са студентима – владики западноамеричком др Максиму (Васиљевићу) и доценту др Марку Вилотићу, иначе секретару владике Григорија, а што је описано као могућа „казна“ за двојицу владика због својих јавних критика Вучићеве политику према КиМ, истог дана је председништво саопштило вест о састанку председника Вучића и патријарха Иринеја за наредно јутро, без навођења разлога састанка.

Селаковић: По сваку цену нападају Вучића у жељи да наруше најбољу сарадњу врха државе и цркве

То да је председник рекао да не познаје неке људе, нити зна шта они раде, јуче је такође потврдио и његов генерални секретар Никола Селаковић који је био присутан и на данашњем састанку.

Као близак председников сарадник и као неко ко је у сталним контактима са СПЦ, за ТВ Пинк потврдио је јуче да председник Вучић не зна ко је владика Максим и да му није познато ни да је предавач на Богословском факултету, а још мање, како је рекао, који су разлози за поступке из навода Данаса.

„Са друге стране могу да кажем, као неко ко је био присутан на седници која је одржана заједно са Сабором СПЦ и којој су присуствовали Александар Вучић и Милорад Додик, да се на тој седници, колико се сећам, владика Максим уопште није јављао за реч“, навео је Селаковић.

„Ово показује чиме су спремни да се служе људи који са једне стране желе да нападају председника Србије по сваку цену, чак и у ситуацији у којој је могуће да испадну глупи и будале, а са друге стране показује колико је неко жељан да наруши једну врсту, могу да кажем, до сада најбоље сарадње врха српске државе и цркве и уверен сам да у томе неће успети“, закључио је он.

Вучић патријарху: Сваки пут кад се видимо ситуација чини ми се све компликованија

Патријарх је данас на притужбу Вучића о некима који пишу да се он наводно меша у смену неких људи које не познаје, ноншалантно рекао: „И причају да штампа нема слободу“.

Патријарх Иринеј, Александар Вучић и Никола Селаковић (Извор: НСПМ)

О чему су два поглавара данас стварно разговарала ван камера се не зна пуно, ако се изузме накнадно саопштење за медије из председништва, које је објавила и СПЦ на свом сајту, али се зна да кад год се састану, ситуација је све компликованија, барем према председниковој оцени.

„Што се тиче Косова и Метохије ситуација није једноставна, чини ми се да је све компликованија сваки пут када се видимо и о томе разговарамо, али да Србији не преостаје ништа друго осим да се бори“, казао је Вучић патријарху пред камерама.

Патријарх Иринеј се осврнуо на главну вест са КиМ-а ових дана – позив тужилаштва Специјалног суда за ратне злочине на Косову Рамушу Харадинају за саслушање, упитавши иронично, „да ли су се извинили ови што су морали да га позову“, уз још једну опаску – да се ради о „циркусу“.

Уз своју опаску патријарху – „Ви сте то лепше рекли“, председник је констатовао да ће се Харадинај вратити, али је зато са друге стране приметио и да „имамо неке наше који стају на његову страну и страну оних који су прогањали српски народ“.

„Али борићемо се. Није наша Србија онолико слаба колико је била, напротив, јача је и биће снажнија у сваком погледу, пре свега економском“, казао је Вучић.

Патријарх се захвалио Вучићу на издвојеном времену за разговор, а председник патријарху на томе што је Црква увек уз свој народ и државу, на шта је патријарх је одговорио:

„Имамо и разлога и права да то чинимо, и разлога и права“.

Двојица саговорника сагласни су да је у тешким временима јединство од кључног значаја за опстанак Срба на КиМ, наведено је у саопштењу после састанка. Такође, патријарх се захвалио председнику на његовој „личној и несебичној посвећености и помоћи“ коју је држава обезбедила за завршетак радова на Храму Светог Саве.

Вучић је „са задовољством“ прихватио позив патријарха Иринеја да држава и црква заједно прославе велики јубилеј 800 година аутокефалности.

„Његова светост је посебно похвалио чињеницу да су и Београд и Србија постали велико градилиште, те да се лице наше престонице али и читаве државе из дана у дан мења на боље, а да отварање сваке нове фабрике и повезивање наших градова и села најмодернијим ауто путевима показује да Србија стаје на ноге и да преданост марљивом раду даје праве резултате на корист читавог народа и државе. Двојица саговорника изразили су забринутост због пада наталитета у Србији и сагласили се да треба уложити максималан напор у циљу њеног повећања“, описују разговор са Андрићевог венца.

Критичари Вучићеве политике за КиМ на удару?

Два дана траје размена медијских натписа између, са једне стране листа Данас и са друге провладиних медија. Данас већ два дана открива детаље у вези са одлуком Синода од 8. јула, која још увек, како тврде, није стигла до Богословског факултета о томе да се два предавача уклоне из наставе.

Одлука коју је заправо обелоданио овај лист  је под званичним образложењем да се у настави не могу наћи предавачи који живе у Западној Европи и Америци, те да страхују од просветне инспекције.

Владика Теодосије и Владика Атанасије (Фото: ТВ Храм)

Са друге стране лист износи и информације које указују на могућу политичку позадину случаја. Могуће је да се ради о уклањању непослушних владика и њихових сарадника а због њиховог става по питању Косова и Метохије. Подсећају и на то да је Богословски факултет заправо део Београдског универзитета на који је враћен 2004. (после 52 године прогона послератних комунистичких власти), те да се у свом Статуту, као и остали факултети, придржава Закона о високошколском образовању, Статута Универзитета и Болоњског процеса. Професори се бирају као и на свим другим факултетима БУ – преко конкурса, осим што је само при првом избору неког од предавача неопходна сагласност Синода СПЦ.

Позивајући се на писање црквених портала, Данас наводи и да се поводом смене владике Максима и др Марка Вилотића, патријарху Иринеју обратио протестним писмом епископ умировљени бивши захумско-херцеговачки Атанасије (Јефтић), почасни професор и дугогодишњи декан Православног богословског факултета, иначе духовни отац владика Максима и Григорија. Сам Атанасије Јефтић, који је често присутан на Косову и Метохији, а нарочито непосредно након рата, већ годинама јавно и оштро критикује рад и политику Александра Вучића, и то не само према КиМувећ и према, на пример, Београду на води, опасности Београда од поплава и опасности за историјску београдску тврђаву, истовремено признајући и за себе да има „незгодан језик“.

Почетак уклањања Атанасија Јефтића каоједног од највећих Вучићевих критичара и ван СПЦ?“

Управо би у позадини мотива за уклањање два предавача са Богословског факултета могао да буде наводни обрачун са умировљеним владиком Атанасијем којег Данас описује као једног од „највећих Вучићевих критичара и ван СПЦ“, у данашњем новом тексту објављује Данас.

„Иако Селаковић тврди да актуелна власт не утиче на унутарцрквене спорове, поједини црквени кругови спекулишу да је уклањање владике Максима са факултета, као и критике којима је био изложен на последњем Сабору због ‘украјинског црквеног питања’ заправо почетак ‘напада’ на његовог духовног оца умировљеног епископа бившег захумско-херцеговачког Атанасија (Јефтића), једног од највећих критичара Вучићеве политике и ван СПЦ. Многи мисле да је прошлогодишњи неочекивани премештај владике Григорија из Херцеговине у Немачку део исте приче“.

Каква је улога Николе Селаковића у Синоду?

О самом Николи Селаковићу, у овом тексту Данас износи спекулације из „извора у Патријаршији“ да је он наводно „директна веза“ између Председништва Србије и поглавара СПЦ. „Карика је наводно Селаковићев духовник – викар патријархов и епископ ремезијански Стефан (Шарић), који је у јавности познат и као духовник естрадне звезде Светлане Ражнатовић“, наводи Данас. Додаје се такође и да је председников генерални секретар наводно последњих година лобирао за избор у владичанско звање не само свог духовног оца, него и других владика, као и да се на „његов телефонски позив последњих година одређује и састав Синода“.

Никола Селаковић (Фото: Министарство правде/РТВ)

„’Злобници’ иду тако далеко да у Селаковићу виде председниковог човека у ‘државном пројекту’ припреме будућег српског патријарха међу Вучићу блиским архијерејима СПЦ“, наводи се у данашњем тексту.

Иначе, данашњем састанку су поред Николе Селаковића присуствовали управо епископ ремезијански Стефан, као и лични секретар патријарха Дејан Накић

Данас, позивајући се на исте изворе црквених портала наводи да је поглавар СПЦ владици Атанасију потврдио „став Синода да редовни предавач на факултету не може да буде неко ко живи у Америци“.

Овај лист такође додаје да до сада то што професори нису живели у Србији није била препрека за предавање на Богословском факултету и наводе имена професора, односно владика који не живе у Србији, те да се ради о „незапамћеном преседану“ да се са места предавача повлачи један епископ.

Српски таблоди: После „омче“ за председника, „свилен гајтан“ и за патријарха

По објављивању текста у Данасу, после Селаковићеве одбране, а пре данашњег састанка председника Вучића и поглавара српске цркве, у таблоидима су осванули наслови: „ГРУПА ВЛАДИКА ОРГАНИЗУЈЕ ПУЧ У СПЦ, РУШЕ ПАТРИЈАРХА! Јужна струја спрема свилен гајтан за Иринеја!“

„Група владика, који су под покровитељством странаца, покушаће на јесен да свргне патријарха српског Иринеја са трона СЦП ‘јер је почео да смета и квари њихове планове! ’ Ово су информације које смо добили од поузданог извора из СПЦ, који је уверен да ће јесење заседање Светог архијерејског сабора бити најбурније досад и да ће одређен број владика, који је груписан у такозвану јужну струју, на њему поступати по директиви Цариграда“, читамо данас у Ало, у тексту КОМЕ ИРИНЕЈ ТОЛИКО СМЕТА?! Завереничка група владика спрема ПУЧ у Српској православној цркви! Свилен гајтан за патријарха!

„Јужна струја унутар СПЦ има веома блиске односе са васељенским патријархом Вартоломејем. Видели смо и недавну изјаву НАТО генерала Хоџиса, који се директно умешао у унутрашње односе међу православним црквама, а то све указује на геополитичку позадину притиска на СПЦ. Пошто НАТО не одустаје од намере да управља Српском православном црквом, чему се патријарх Иринеј оштро супротставио и поводом раскола у Украјини и поводом непристајања уз НАТО патријарха Вартоломеја цариградског, гнев се обрушио на њега. Покушај свргавања би ишао тако што би се извршио огроман притисак на патријарха, након чега би га наговорили да сам каже да се повлачи јер није доброг здравља – каже извор Ало!“.

Са друге стране, у свом новом тексту „Власт припрема новог патријарха?“, Данас износи тумачења ових навода о пучу у цркви и примећује ‘нове моменте’.

„Из дела Цркве, блиском Вучићевој власти, последњих дана почели су да стижу сигнали о наводној припреми ‘пуча’ у СПЦ – смене патријарха Иринеја на следећем Сабору. ‘Завереници’ су, како се спекулише, епископи који се противе Вучићевој политици на КиМ, а за разлику од овогодишњег мајског Сабора кад су у медијима блиским напредњачким властима протуране сличне вести, ‘коловођа’ више није митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић), него владика дизелдорфско-немачки Григорије (Дурић), чијег је секретара Марка Вилотића Синод одстранио са Богословског факултета заједно са владиком Максимом. Што се тиче митрополита црногорско-приморског Амфилохија, многи нису поверовали изјавама црногорског председника Мила Ђукановића да ‘дисциплиновање’ СПЦ у Црној Гори није договорено са Александром Вучићем“.

Струје и Косово и Метохија

У најновијој размени оштрих наслова и оптужби о наводном притиску актуелне власти на део цркве због свог става према косовском питању са једне стране, и „покушају пуча“ у цркви од стране оних који су под „утицајем запада и НАТО-а“ и њиховом нападу на властса друге, непобитно је то да је ово само још једна вест у низу информација о сукобу различитих струја.

Једне се тичу борбе наводних струја унутар саме Цркве, а друге о наводном обрачунавању власти са тзв. непослушним владикама.

Међутим, у вестима о овим струјама постоји суштинска разлика. За разлику од оних које се баве сучељавањем група унутар саме СПЦ, у којима се питање КиМ међу црквеним великодостојницима ниједном није нашло као тачка раздора, или чак, различитог тумачења, (напротив – Сабор је сваког пута до сада износио јасан став по том питању), у вестима о наводном сукобљавању дела црквених великодостојника и власти ствари стоје супротно. У корену овог конфликта је управо решење питања Косова и Метохије, пре свега противљење Цркве  етничкој подели и како она тумачи, формалном одрицању од Косова и Метохије.

Опрема: Стање ствари

(Коссев, 25. 7. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар