Драгован Милићевић: Туризам у Црној Гори – преко 50% ноћења из Русије, Србије и БиХ

Анализирајући податке из табеле, преко 50% укупног броја ноћења имају туристи из три државе: Русије, Србије и БиХ (укључујући Републику Српску)

Бока Которска (Фото: Getty Images)

У јеку антисрпске кампање у суседној нам држави (узимајући резерву да средства јавног информисања можда и у неким сегментима преувеличавају, али далеко од тога да је ситуација идеална) вреди анализирати допринос грађана Србије укупном туристичком промету у суседној земљи. Црна Гора је традиционално стециште туриста из Србије из много разлога од навика, до чињенице и да многи грађани Србије имају некретнине на Приморју, преко пријатељских и рођачких веза и сл. Чињеница је и да не постоји језичка баријера мада то не може имати одлучујући значај.

Подаци о туристичком промету у Црној Гори на бази података МОНСТАТ-а а подаци о укупном туристичком промету страних туриста из платног биланса Централне банке Црне Горе

Приходи и расходи од туризма од 2010. до 2018. (Табела: Макроекономија)

Евидентно је да зарада од туризма расте сваке године и готово да је дуплирана од 2010-2018 године. Међутим битно је истаћи које земље су највише допринеле овом расту. У наредној табели су дати подаци о укупном броју туриста по земљама и броју ноћења као битном квалитативном фактору јер се кроз коришћење додатних садржаја (храна, пиће и сл.) додатно увећава укупна друштвена корисност.

Анализирајући податке из табеле, преко 50% укупног броја ноћења имају туристи из три државе: Русије, Србије и БиХ (укључујући Републику Српску). Туристи из Русије имају око 9 просечних ноћења, из Србије 7,5 и БиХ 5,8. Још један парадокс је да је Црна Гора увела санкције Русији, да према Србији има благо речено у политичком смислу затегнуте односе, да средства јавног информисања повремено пренесу вест да су поједини туристи изложени благо речено непријатностима и сл.

Ни једна европска земља нема више од 2% у структури укупних ноћења самим тим ни велики девизни односно финансијски ефекат. Наравно да за 2019. годину још нема валидних података ни  кроз публикацију „Саопштења“ Монстата јер је сезона на самом почетку. Укупан туристички промет је концентрисан (што је сасвим очекивано на Будву, Бар, Улцињ и Херцег Нови (преко милион ноћења је узето као критеријум). Колико ће овакви односи подгрејани узаврелим страстима допринети смањењу посета српских туриста или неће имати ефекта видеће се већ за неки месец.

Опрема: Стање ствари

(Макроекономија, 5. 7. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , ,

3 replies

  1. У Црну Гору не идем од 2006. Исто препоручујем и свима другима, који не учествују у верским обредима, и културними каквим другим манифестацијама, српског народа у Црној Гори.

    Исто важи и за Хрватску.

  2. @Хаеул каже: “У Црну Гору не идем од 2006….“. Врло важно…. зато сваке године тамо хрле небројене хиљаде и хиљаде, читаве хорде блесавих Срба на летовање по разним монтенегринским брлозима. Не могу да одоле чаробном зову Јадрана, па тако вам је то… Њима лека нема… Па ипак – ево им/вама на ползу и увеселеније да се види како се прави, чистокрвни Монтенегрино-Дукљани односе према својим српским црногорским поданицима, којих у њиховој држави сада има бар 30% (а било их је још јуче и много, много више, па се многи “опаметише” и напрасно постадоше Монтенегрини):
    https://www.in4s.net/raicevic-dokazi-o-frapantnoj-diskriminaciji-srba-u-crnoj-gori-video/
    Кога не мрзи да отвори овај линк, заиста ће се запрепастити дукљанској марљивости – још мало па ће превазићи и своје учитеље из Хрватске… А ви се само безбрижно брчкајте у њиховом мору – оно, истина да им ни канализације нису сређене, али врло важно, више ће вам пријати. Тако вам је то…

  3. Суперконфор у Бечићима! Пожурите – још мало, па нестало! : https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=07&dd=29&nav_category=167&nav_id=1571763

Оставите коментар