Дојче веле: Шта Вучић није рекао о Косову

Српски председник је спреман да призна Косово ако добије нешто заузврат? Та вест агенције АНСА је убрзо повучена због погрешне интерпретације и грешке у преводу

Александар Вучић (Фото: Дојче веле/Немања Рујевић)

Велика је то вест. После двадесет година рата, прогона и јалових преговора један српски председник – и то један који има апсолутну моћ – наговештава да би Србија могла да призна Косово. „Не можемо признати Косово, а да ништа не добијемо од друге стране“, пренела је у понедељак поподне београдска агенција Бета кључни одговор Александра Вучића из интервјуа италијанској агенцији АНСА.

Ту формулацију је лако протумачити као да Вучић „не искључује могућност евентуалног признања независности Косова“. Тако је на својим сервисима на енглеском и немачком пренела и једна од највећих светских агенција Франс прес (АФП) и таква верзија се сада налази на низу утицајних светских портала.

Невоља је у томе што су у тренутку објављивања вести АФП (понедељак у 21:58) италијанска АНСА, а затим и српска Бета увелико кориговали првобитну верзију. „Било је проблема у интерпретацији, као што се често дешава са страним језицима. У координацији са кабинетом председника смо одлучили да исправимо вест“, каже за DW Франко Квинтано, дописник АНСА из Београда.

У коригованој верзији остала су мање-више општа места о којима је Вучић раније много пута говорио: „Ако не буде постигнут компромисни споразум о Косову, биће катастрофа.“ Председник Србије је уверен „да можемо доћи до решења уз помоћ наших европских пријатеља и уз подршку Русије, Америке, Кине и других земаља“.

Новинар је инсистирао да ради интервју на српском, али је његов српски слаб, рекла је за портал Раскрикавање Вучићева саветница за медије Сузана Васиљевић. „Вучић је рекао да компромис не може да буде да сви добију нешто, а да једна страна изгуби све, дакле није рекао ништа друго од оног што иначе говори, то је оно што он стално понавља. Када смо видели интервју, када је већ изашао, позвала сам их и замолила да га још једном преслушају и да исправе“, тврди Васиљевић.[1]

Дакле ништа од велике вести нити наговештаја експлицитног признања Косова. Како је DW у уторак ујутру незванично сазнао у агенцији АФП, и они спремају исправку своје закаснеле и погрешне вести. У међувремену је вест повучена.[2] Но као и толико пута до сада – није искључено да су новинари широм света већ сели за тастатуре да анализирају и коментаришу изјаву која по свему судећи никада није дата.

Ђулија Саудели 

(Дојче веле, 5. 3. 2019)


[1] Овај пасус је додат након изјаве Сузане Васиљевић

[2] У првобитној верзији текста није било ове реченице јер је АФП повукао вест тек у уторак у 11:36 са енглеског и у 11:58 са немачког сервиса – након објављивања нашег текста.Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Да су објавили звучни запис, па да им можда и поверујемо.
    Овако, јасно је да су лажови.

Оставите коментар