Политика и Фактор плус: Косово и Метохија најјачи утисак 2018.

Већина грађана уверена да Београд неће пристати да Косово добије столицу у УН, а проценат оних који сматрају да Србија треба да буде члан ЕУ, за годину дана, опао са 38 на 34 одсто

Чини се да су грађани Србије толико огуглали на приче о изборима да се већина и не обазире на њих док не почне кампања. На самом крају управо завршене године, на питање да ли очекују парламентарне изборе у 2019, тек 30 одсто их је одговорило потврдно. Готово половина, 48 одсто, не очекује изборе, а чак 22 одсто анкетираних нема став о томе. Сличну резерву испитаници у новогодишњем истраживању „Политике” и агенције „Фактор плус” исказали су и на питању о излазности на потенцијалне изборе ове године. Њих 42 одсто одговорило је да ће изаћи, 28 процената неће, а чак 30 одсто анкетираних није знало шта да одговори. Објашњење је једноставно: без обзира на то што су избори опет честа медијска тема, истраживање је рађено у ванизборној сезони и ови проценти су уобичајени, истиче директор агенције „Фактор плус” Владимир Пејић.

У сталним рубрикама о рејтинзима политичара, на врху нема промена – председник Србије Александар Вучић је популарнији од свих осталих заједно. И његова Српска напредна странка с 53,8 одсто чврсто држи врх листе у којој смо мерили рејтинге странака, а осим СНС-а и социјалиста (9,8 процената), још је само Савез за Србију са 14,4 одсто изнад цензуса. „СзС се позиционирало као алтернатива актуелној власти. Немају још неких акција да би људи рекли да су за њих из одређеног разлога, што није лоша тактика, али мислим да би морали много храбрије да изрекну своје ставове о кључним питањима за државу”, оцењује Пејић. Указујући да све остале листе зависе од неког прегруписавања, наводи да се, осим радикала који су близу цензуса, донекле издваја још само ПУПС, који са својим резултатом може да буде пожељан коалициони партнер, поготово за социјално оријентисане странке.

Косовско питање обележило је политичку сцену у Србији у 2018, а на грађане је оставило највећи утисак. Значајан сет питања везаних за ову тему у нашем упитнику показује да грађани наслућују да је неки расплет на помолу, само што још не знају – какав. „Имамо контрадикторну ситуацију да су преговори прекинути, гомилају се негативне појаве, попут такса од 100 одсто, а повећао се број оних који виде да ће бити неког решења. Заправо, мисле да до неког решења мора доћи. Суштински, људи и даље више знају шта неће, него шта хоће и шта је на столу, а у формирању праве слике мораће да им помогну људи од утицаја у држави, и они који су на власти и они у опозицији”, указује Пејић.

Према резултатима истраживања, које је спроведено од 17. до 26. децембра, на узорку од 1.250 испитаника, грађани су у највећем броју уверени да Београд неће пристати да Косово добије столицу у УН, а у сличном проценту верују да је тренутно најбоље решење за проблем КиМ – такозвани замрзнути конфликт.

Када је реч о Европској унији, песимизам и евроскептицизам грађана је већ постао тренд. Расте број оних који мисле да ћемо на улазак у ЕУ чекати више од 10 година или да нећемо никада ући, пада број оних који сматрају да би Србија требало да буде члан ЕУ (с 38 процената пре годину дана, на 34 одсто сада), мада је још доста и неодлучних, а прилично су подељена мишљења и о томе да ли ће ЕУ опстати у овом облику (да хоће мисли 31 одсто, да неће – 35, није сигурно њих 26, а не зна осам одсто испитаника).

„Проблеми су око саме ЕУ, а и око нашег учешћа у свему томе – и да ли треба и да ли можемо и да ли хоћемо и да ли нас хоће, тако да проценти још и нису тако лоши с обзиром на то шта се све дешава. Али, у сваком случају, број оних који мисле да треба да уђемо у ЕУ није на нарочито високом нивоу”, напомиње Пејић и додаје да високи проценти грађана (у просеку око трећине) без става о важним питањима говоре о једној конфузији у друштву. Иако то није наша специфичност, напомиње он, јер и у Европи и у свету влада одређена конфузија о важним питањима, приметно је да су грађани Србије збуњени и не знају шта је решење ни за КиМ ни за наш европски пут. Али, како додаје, не можемо ни да очекујемо да грађани имају јасан став кад већина политичара не износи експлицитно свој став.

Биљана Баковић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар