Јенс Столтенберг: НАТО подржао идеју „корекције граница“ на КиМ

Кад је реч о могућим граничним усаглашавањима, наглашавам да НАТО подржава дијалог и надам се да ће две стране наћи решење које ће бити прихватљиво и за Београд и Приштину, изјавио је Столтенберг

Јенс Столтенберг (Фото: John Thys, AFP/File)

НАТО снажно подржава дијалог Београда и Приштине и кад је реч о „могућим усаглашавањима граница“ нада се да ће два стране наћи обострано прихватљиво решење.

То је изјавио у Бриселу генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Он је то рекао уочи заседања шефова дипломатија НАТО, који ће у среду заједно с високом представницом ЕУ Федериком Могерини размотрити „односе НАТО са земљама Западног Балкана“.

На питање новинара да ли Атлантски савез страхује да би по безбедност могло имати последица решење у дијалогу Београд-Приштина које би укључило неке „корекције граница“, Столтенберг је рекао да „НАТО снажно подржава дијалог Београд-Приштина, јер је то једини начин да се нађе одговор за нерешена питања“.

Челник Атлантског савеза је подсетио да је недавно и у Београду указао на изузетну важност дијалога Београд-Приштина.

„Кад је реч о могућим граничним усаглашавањима, наглашавам да НАТО подржава дијалог и надам се да ће две стране наћи решење које ће бити прихватљиво и за Београд и Приштину“, изјавио је Столтенберг.

По речима Столтенберга, „важно је да се сви чиниоци уздрже од изазивачких потеза и провокативних порука и настоје да смање затегнутости и остваре напредак“.

Он је истакао да ће „НАТО наставити да буде присутан на Косову, тамо је наша оперативна мисија Кфор која је значајна за стабилност“.

„И Кфор ће и даље бити непристрасан како бисмо били сигурни да ће стабилност и безбедност бити зајамчени и да ће доћи до напретка ка политичким напорима да се дође до решења кроз политичке преговоре“, закључио је генерални секретар НАТО.

Столтенберг: Нови корак за БиХ на путу ка чланству у НАТО

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да ће Босна и Херцеговина ове седмице вероватно добити „зелено светло” за предузимање крупног корака ка будућем чланству у Алијанси.

Министри иностраних послова земаља чланица НАТО требало би да у среду позову БиХ да поднесе свој први реформски акциони план, као део Акционог плана за чланство (МАП), који помаже земљама да се припреме за приступање.

АП, међутим, оцењује да се БиХ неће још скоро придружити НАТО-у.

Столтенберг је данас рекао да очекује од министара да сигнализирају у среду да ли су спремни да прихвате први годишњи национални програм.

Он је додао да је онда на Босни и Херцеговини да одлучи да ли ће искористити ту могућност.

НАТО је понудио МАП Босни 2010. године, али је обио да га „активира” док не буду испуњени сви услови, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Политика/Нови стандард, 3. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар