Александар Вучић: Одложена посета Макрона, лоше вести и из Приштине

Албанске власти на Kосову не желе да чују за укидање за противправно уведене таксе. Друга вест је још лошија, а то је да су најавили формирање војске Косова за 14. децембар, рекао је председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Председници Вучић и Макрон су током поподнева разговарали телефоном. Посета француског председника била је званично најављена јутрос на сајту Јелисејске палате у склопу његове овонедељне агенде. Француски премијер Едуар Филип је због демонстрација и нереда последњих дана на улицама Париза отказао у међувремену посету Пољској.

Вучић је, обраћајући се даље на конференцији за новинаре, навео да има две лоше вести. За нас је веома лоша вест, која ме као председника Републике веома брине, што албанске власти на Kосову не желе да чују за укидање за противправно уведене таксе, каже Вучић. „Они су констатовали, како кажу, у разговору са комесаром Ханом, да ће оне трајати док Србија не призна Kосово“.

Друга вест је још лошија, каже Вучић, а то је да су најавили формирање војске Kосова за 14. децембар. Желе да формирају војску супротно свом Уставу, договору са НАТО-ом, и бар јавно прокламованим жељама највиших сила, каже Вучић оцењујући да се ради о неодговорним потезима Приштине. И они нас доводе у највећу опасност, плашим се да све нас буквално доводе пред свршен чин, додао је.

Моје је да упозорим међународну заједницу, рекао је Вучић који је истакао да Србија није покренула ни један једини корак. Све време смо радили на смиривању тензија, чак и на проналажењу решења које ће спасити част Албанцима, навео је. Вучић каже да је комесар Јоханес Хан пренео Приштини недвосмислену поруку о таксама. Ја желим да им поручим да Србија неће признати косовску независност, и да то није начин да се преговара са Србијом, навео је.

Вучић каже да жели одговор и из Европе и из света на питање шта ће бити 15. децембра ако Приштина пошаље војску Kосова на север. Навео је да ће упозорити свет, разговарати већ сутра са руским и кинеским званичницима, и да ће се видети да ли ће бити седнице о томе у Савету безбедности. Ово данас показује да је Београд био усамљен у жељи да се разговара, казао је, осврћући се на бриселски дијалог. Грађане и српске представнике на Kосову замолио је за смиреност.

Истакао је да је свим овим дешавањима Србија сатерана у ћошак, а да остаје једино да „молимо међународну заједницу, да молимо Kфор, да молимо све, а да ли је то довољно то ћемо да видимо“.

Молим грађане Србије да се уједине у подршци нашем народу на KИМ, да пруже какву год подршку, као што су ове жене покушале да однесу помоћ (конвој са хуманитарном помоћи за Kлиничко-болнички центар у Kосовској Митровици који је заустављен), нису успеле, али су покушале, рекао је Вучић.

Јесмо ми у тешкој ситуацији, али параметри у економији нам никад нису били бољи, и радићемо још више да буду још бољи, рекао је.

Даћемо све да сачувамо мир и стабилност, ситуација у којој се налазимо је не само тешка, већ и тежа од тога – јер зависи од тога шта ће неодговорни људи да ураде, и онда морате да се спремите на неодговорне потезе на које ћете морати да одговорите, рекао је Вучић.

О Хоџају и „пакту“ и противљењу Хрватске да се отворе два поглавља

Заменик премијера Kосова Енвер Хоџај прво је узбуркао регион изјавом датом загребачком Вечерњем листу, да је са челницима Хрватске, Македоније и Црне Горе разговарао о стварању пакта који би се супротставио агресивној политици Србији, а затим то демантовао. Вучић каже да је Хоџај „један од њихових (косовских) јастребова“, да је он (Хоџај) демантовао само то да је назвао пактом, а да суштину, тврди, није спорио ниједног тренутка.

Вучић је рекао да Србију не интересује да учествује у пактовима или да руши пактове, али да неће никоме дати да унижава Србију, и да ће се трудити да се са свим тим државама граде добри односи. Он је навео да Србија жели сарадњу са Подгорицом, Скопљем и Загребом, ако они желе то.

„То што се разликујемо по питањима прошлости то је јасно, али верујем да у будућности можемо то да превазиђемо, посебно ми се то чини кад је у питању Хрватска… Данас је Хрватска била једина против отварања два поглавља у Бриселу“, навео је.

Осврћући се на односе са Скопљем, рекао је да је изгледа требало да „будемо једина земља у свету – да без потернице ухапсимо“ бившег македонског премијера Николу Груевског, а да при том Македонија изда потерницу 48 сати пошто је он напустио земљу и пошто су га пустили да пређе њихову границу.

„Избора неће бити догодине“

Упитан да ли ће бити избора догодине, каже да их неће бити и да никога не интересују избори у марту, како се спекулише. Наводи и да је читао да ће бити 4. новембра, што је тврдио један од лидера СзС Вук Јеремић, додајући да разуме њихов бес и да су „опет лагали“.

„Што (избори)? Да бисмо добили још којег посланика више, а они десетак или петнаестак мање“, пита Вучић који је и председник СНС.

Вучић је рекао и да опозиција „измишља“ и кад говори о потпредседнику Српске листе Милану Радоичићу. Он је поручио „опозицији која оптужује Милана Радоичића да је убица“, а да он (Вучић) крши претпоставку невиности, да оду у полицију ако имају доказ, а да ће потпредседник Српске листе, у том случају, одмах бити ухапшен.

(Н1, 3. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар