Феjк њуз трагач: Медијски фалсификат традиције Вучићевог “Златног лава”

Награда коју председник Вучић, према наводима медија, добија  такође носи име венецијанског златног лава, али је ипак у питању „лавић”, будући да је основана тек 2017. године, а додељује се заједно са „Златним лавом за предузетништво”

Извор: Fake news tragač

Док безмало сви већи домаћи медији брује о томе како председник Србије добија венецијанску награду за мир „Златни лав”, установљену пре 70 година, изостављају или не знају да је једина награда са тим именом и толиком традицијом заправо гран при Венецијанског филмског фестивала.

Награда коју председник Вучић, према наводима медија, добија уз титулу „амбасадора мира у свету за 2018. годину”, такође носи име венецијанског златног лава, али је ипак у питању „лавић”, будући да је основана тек 2017. године, а додељује се заједно са „Златним лавом за предузетништво”.

Прва добитница награде „Златни лав за мир” др Лиа Белтрами за „Феjк њуз трагач” каже: „Kолико сам ја обавештена, награда Златни лав за мир успостављена је прошле године. Власник права на награду, Силенио Kалендареси је пре неколико година почео да награде додељује људима из привреде, а прошле године је права за награду за мир доделио Foedus фондацији.”

Foedus фондација блиско је повезана са ЕПП (European People’s Party), чија је чланица и Српска напредна странка.

Данас је додела ове награде, у Венецији, граду познатом по маскама и интригама, али и по Венецијанској комисији, саветодавном телу Савета Европе које насупрот наводима медија, није дало позитивну оцену предлога новог Устава Србије.

Да је Вучићев „Златни лав” награда са традицијом од седам деценија пренели су Танјуг, RTSRTVVečernje novostiSputnjikBlicKrstarica,MondoPink.rsAlo!TelegrafNaVidikuKurirBelami,Aktuelno.netBalkanska pravila*, RTV Sunce Aranđelovac,Gradski portal 018RepublikaStudio BWebtribune,24online.infoRTV PančevoHappy TVVA1Kutak.net. Вест су пренели и медији из региона: SrnaOslobođenjeRTVBNNezavisneSrpskainfo.com и Novi glas.

Раније ове године, медији су пренели и дезинформацију да је председник Србије Александар Вучић добио орден Александра Невског од Владимира Путина, што се до данас није десило.

(Fake news tragač, 1. 12. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар