Љубинка Боба Недић: Писмо министра просвете просветним радницима Србије

Желео сам да ово писмо пошаљем на ваше личне адресе, али су ме у Влади убедили да од тога одустанем, док се не слегне нека прашина око адреса пензионера. Зато сам се одлучио за отворено писмо. Разумите ме

„Поштовани просветни радници Србије,

Дозволите да поздравим најављени штрајк просветних радника и да вам овим путем искажем своју пуну подршку.

У Министарству се увек обрадујемо вашим штрајковима.
Знамо да то значи да вам у школама следи период свађа и притисака, што нама увек одговара.

Знамо да ваши штрајкови директно утичу на нашу популарност код ученика. Деца ко деца – воле да оду раније кући, и није им замерити.

Родитељи ће се бунити, јер још увек немате њихову подршку, на чему нарочито захваљујем свим организаторима свих штрајкова. Министарству и то одговара, јер родитељи неће бити бесни на нас, већ само на вас.

Наше одушевљење свим зимским штрајковима је нарочито огромно!

Знамо да ће се ретко ко малтретирати да долази по снегу, леду и београдској кошави на најављене протестне скупове, и хвала вам на томе. Надамо се и да ће се директори школа у штрајку сетити да повежу смене, чиме ће грејни дан трајати неколико сати краће, на нашу неизмерну срећу и радост, јер ћемо тиме бити популарнији и код локалних самоуправа.

Не замерите што ћу у једном тренутку трупнути ногом или лупити шаком о сто (видећу шта ће ми бити забавније). Знате да је то део нашег заједничког фолклора, а до традиције треба држати. Тада ћу вам саопштити да вам се одбија трећина дневница за дане проведене у штрајку. Ви ћете престати да штрајкујете после два дана (шалим се, истог дана), а мене ће Алек и Ана похвалити због смањења расхода у буџету.

После ћемо се неколико недеља замајавати око тога да ли ћу вам омогућити да вам се новац врати ако надокнадите оно што је изгубљено штрајком. За то време, док ви стрепите, ја ћу вам још понешто реформисати, дискретно и неприметно. Док дође време за враћање новца, инфлација ће појести један део, а ја ћу уз кокице уживати у вашој срамоти док објашњавате ђацима зашто сада морају дуже да остану у школи, чиме ћете даље урушавати свој климави ауторитет код ученика и родитеља.

Желео сам да ово писмо пошаљем на ваше личне адресе, али су ме у Влади убедили да од тога одустанем, док се не слегне нека прашина око адреса пензионера. Зато сам се одлучио за отворено писмо. Разумите ме.

У нади да ће вам овај штрајк бити успешан таман колико и сви претходни, срдачно вас поздрављам, с надом да ћете и мене некада позвати на свечано отварање штрајка, кад вас већ подржавам.

С љубављу и дивљењем,
Ваш министар“

Наслов и опрема: Стање ствари

(Клотфркет, 28. 11. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

 1. Писмо подобног и покорног просветног радника министру просвете

  Министру мој, просветитеље и спаситеље,

  Пишем ово писмо заједно са директорком, псиколошкињом, социјолошкињом, колегом који се бави физичким и колегиницом која се исто бави грађанским.
  Све сте супер написали у вашем писму. Подржавамо сваку реч и реченицу, знак интерпункције и краснопис којим пишете. Нама лично, који ово пишемо све је потаман. Пратимо и претискамо оно мало колега који би штрајкова ли ( мош мислити ) ради промене целог система образовања и школовања, да вас смене, против власти и ВУЧИЋА ПРЕСЕДНИКА најбољег и највећег икада у историји, за част, достојанство и образ просветног радника ( ово задње су њине речи ), за децу и родитеље, за васпитање и знање ( исто њине речи, опасне пароле ). Њих је мало а нас је млого, ништа немој да бринете, све ће да буде како сте у писму написали, даћемо 120 посто могућности, испоштовати договор из зборнице, оставити срце у учионицама!!! Дали сте задовољни, министру наш и мој? И треба да будете јел ми све радимо како кажете.
  Да останете министар сто година, министру наш!
  Поздравите ПРЕСЕДНИКА ВУЧИЋА кад га видите.

  Професорка српског у средњој и основној школи, разредни старешина само у основној, библиотекарка у сеоској школи, чланица странке и песник у покушају, ако тако можем да кажем. Послаћу вам у следећем писму, неке моје песме, оне које су баш врх, баш, баш.
  Крај писма.

Оставите коментар