Азовско море: Нови сукоб Украјине и Русије

Обе стране су у последње време повећале војно присуство у региону. Кијев је оптужио Москву да узнемирава бродове који плове до украјинских лука

Извор: Гугл мапе/Блиц

Русија и Украјина оптужују се међусобно за кршење међународног права пошто је у недељу руска погранична обалска стража зауставила два артиљеријска ратна брода – оклопњаче, и један тегљач, који су кружном путањом обилазили Крим на путу ка украјинској луци. Инцидент на Црном мору одражава тензије које расту између Москве и Кијева око Азовског мора на чије воде обе државе полажу право.

Азовско море, Керчки пролаз и Црно море код јужне обале Крима јесу области високих тензија између Москве и Кијева од 2014. године, када је Русија присвојила Крим и почела да подржава проруске сепаратисте у источној Украјини.

Споразум из 2003. године између Русије и Украјине означава Керчки мореуз и Азовско море као заједничку водену територију.

Мореуз је дуг око 45 километара, ширине од 4,5 до 15 километара, а максимална дубина износи до 18 метара.

Али, Москва је показала већу контролу над овим подручјем, откад је анексирала Крим – практично од маја, када је отворен нови руски мост од деветнаест километара, који повезује полуострво са руском територијом, источно од Керчког пролаза.

Обе стране су у последње време повећале војно присуство у региону. Кијев је оптужио Москву да узнемирава бродове који плове до украјинских лука, као што је Мариупољ.

Украјинска војска навела је у саопштењу да је руски брод граничар „Дон“ тај који је „ударио у њихов шлепер“. Речено је да је судар проузроковао штету на мотору, спољашњем трупу и заштитној огради шлепера.

Руски бродови „спровели су отворено агресивне акције против украјинске морнарице“, стоји у саопштењу, уз додатак да су украјински бродови наставили својим путем „упркос руском отпору“.

Али, новинска агенција УНИАН из Кијева јавила је да два мала брода оклопне артиљерије и шлепер нису успели да уђу у Азовско море.

Портпарол украјинске војске Олех Чалук изјавио је за локални Канал 5 да је шлепер „успоставио контакт са обалском предстражом“, којом руководи руска подгранична служба и „изложио своје намере да прође кроз Керчки мореуз“.

– Информација је примљена од стране руских власти, али није било одговора – рекао је Чалук.

Али, ФСБ је саопштио да су украјински бродови „илегално ушли у тренутно затворено подручје руских територијалних вода“, без ауторизације.

Речено је да су украјински бродови спровели „провокативне акције“ у настојању да створе „конфликтну ситуацију у региону“. Саопштење ФСБ-а не спомиње судар са украјинским шлепером.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Блиц, 26. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading