АП: Додикова изборна победа ојачаће утицај Москве

За Додика су Запад и НАТО непријатељи, док је Русија пријатељ пун поштовања према својој словенској браћи

Милорад Додик (Фото: Танјуг/Димитрије Гол)

Побједа лидера СНСД-а Милорада Додика на изборима за српског члана Предсједништва БиХ додатно ће ојачати утицај Русије на западном Балкану, јавио је АП.

Агенција наводи да ће Додик као члан Предсједништва БиХ моћи да „блокира било какву стратешку одлуку – уколико предсједник Русије Владимир Путин то буде желио“.

АП наводи да се Додик, који је актуелни предсједник Републике Српске, само седам дана прије 7. октобра у БиХ састао са Путином, који му је пожелио „велики успјех на изборима“.

Агенција Додика описује као политичара који отворено заговара отцјепљење Републике Српске од БиХ и којем су САД увеле санкције.

„Међутим, он је доказао да је кључни савезник Москве у напорима подривања политике Запада у вези са интеграцијом Балкана“, додаје се у тексту.

Утицај Русије у Европи је у порасту, а најочигледнији је на Балкану, наводи АП и додаје да се Москва оштро противи томе да се било која од преосталих земаља са Балкана придружи НАТО савезу. Западне силе страхују да би Русија могла да искористи словенске и православне везе у региону како би подривала политику Запада о интеграцијама.

АП пише да руски савезници на Балкану активно изазивају неповјерење у Запад, а Вашингтон и Брисел представљају као непријатеље који спровођењем интеграција ЕУ желе народима на Балкану да одузму идентитет и национални понос.

„Милорад Додик је савршен примјер. За њега су Запад и НАТО непријатељи, док је Русија пријатељ пун поштовања према својој словенској браћи“, додаје се у тексту.

ЕУ је, усљед других проблема, годинама занемаривала Балкан, а поједини европски званичници сада се плаше да би у региону убрзо могло доћи до нових сукоба, уколико земље не приступе Унији, пише АП и додаје да ти страхови нису неосновани, највише због раста тензија између Србије и самопроглашеног Косова.

(РТРС/Искра, 10. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар