Дојче веле: Сада је само питање када ће Ангела Меркел пасти с власти

После смене блиског сарадника Меркелове са чела посланичког клуба ЦДУ-ЦСУ медији спекулишу о политичком крају немачке канцеларке а резултат гласања у парламенту као сигнал да опада њен утицај у конзервативним редовима

Немачки медији спекулишу о скором политичком крају Ангеле Меркел (Фото: АП)

Берлин – Блиски сарадник немачке канцеларке Ангеле Меркел, Фолкер Каудер, изгубио је изборе за шефа посланичког клуба њеног конзервативног блока, што је многе изненадило и изазвало спекулације да је тиме пољуљан ауторитет саме канцеларке.

АП наводи да је овај изненађујући пораз задао ударац ауторитету дугогодишње немачке лидерке у њеним сопственим редовима и да је резултат гласања у уторак виђен као „барометар ауторитета Меркелове у конзервативним редовима после тешке године”.

Истовремено, главна уредница „Дојче Велеа” Инес Пол оцењује данас да је сада само питање када ће Ангела Меркел пасти.

Каудер је, иначе, водио парламентарну групу Меркелове Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и њене баварске сестринске партије Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) откако је она постала канцеларка 2005.

У јучерашњем гласању за новог шефа конзервативног посланичког клуба Каудера (68) је поразио Ралф Бринкхаус (50), експерт за буџетску политику који је био један од његових заменика.

Уочи гласања се, међутим, очекивало да ће Каудер победити, али је изгубио са 112 гласова према 125 колико је припало Бринкхаусу, уз двоје уздржаних.

„Ово је тренутак демократије, а она укључује и поразе”, рекла је Меркел новинарима, изразивши наду да ће добро сарађивати и са Бринкхаусом.

Бринкхаус није наговестио значајније промене политике и тврди да његова кандидатура није била усмерена против Меркелове, али је истакао независност посланичке групе.

ДВ наводи да су шефови посланичких клубова посебно успешни ако раде неупадљиво, а у немачком партијском систему су задужени да за председника партије изналазе већину међу посланицима.

„Ако је председница партије пак истовремено канцеларка, онда шеф посланичког клуба својим радом практично омогућава да влада ради без бочних ветрова. Толико о теорији”, наводи немачка медијска кућа, уз упозорење да су у пракси „ветрови око актуелне Савезне владе све јачи”.

Данас, годину дана након избора, само је питање времена када ће се коалиција распасти, а Немачка морати да крене у потрагу за новом владом, оцењује се у тексту.

„Сада је Ангела Меркел изгубила већину и у сопственом табору. Њен дугогодишњи интимус и вечити шеф посланичке групе Фолкер Каудер поражен је на изборима за шефа фракције у Бундестагу – то је равно револуцији на двору канцеларке. Све води само једном сценарију: новим изборима у које це Хришћанско-демократска унија без Ангеле Меркел, након што је 13 година била на кормилу Немачке и Европе, преноси Танјуг.

ДВ напомиње да посланици ЦДУ и ЦСУ нису у уторак отерали само Фолкера Каудера већ су, како наводи, јавно демонтирали савезну канцеларку.

„Сада више није питање да ли је Меркел пред крајем каријере, већ само колико брзо ће пасти. Томе ће се радовати и АфД и Доналд Трамп”, закључује се у анализи.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 9. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар