Амбасада САД у Приштини: Договор је у рукама Србије и Косова, али без неограничене слободе

Косово и Србија треба да постигну споразум који је применљив, одржив и не ствара нестабилност у било којој држави и региону, каже се у одговору Амбасаде САД

Амбасадор Грег Делави (Извор: Факти)

Америчка амбасада на Косову је поводом најава промене односно корекције граница између Косова и Србије оценила да је оставила у рукама две државе да постигну споразум али да ни Косово ни Србија неће имати неограничену слободу деловања.

У одговору на питање портала gazetaexpress.com изнела је став у вези са последњим изјавама политичких лидера око промене односно корекције граница у којем истиче да споразум мора да буде одржив и да не ствара нове тензије на Балкану.

„Косово и Србија треба да постигну споразум који је применљив, одржив и не ствара нестабилност у било којој држави и региону“, каже се у одговору Амбасаде САД.

Осим да не остави простор да планови о којима говоре председник Косова Хашим Тачи, председник Србије Александар Вучић и министар Ивица Дачић доведу до дестабилизације, стране у дијалогу ће имати неограничену слободу да одлуче о судбини својих држава, прецизира америчка амбасада.

„Ми ћемо озбиљно и са много пажње и посматрати оно о чему ће се стране сагласити. То не подразумева неограничену слободу деловања“, каже се у одговору Амбасаде САД.

Такође истичу да ће пустити стране да се договоре али да ће о сваком делу коначног споразума између Косова и Србије дати свој став.

“Ми позивамо стране да узму у своје руке цео процес, да смање негативну реторику и да заједно и конструктивно раде. У том смислу не желимо да будемо део јавне расправе око хипотетичких елемената решења које може произаћи из преговора“, кажу из Америчке амбасаде.

Против промене или корекције граница су се раније изјаснили немачка канцеларка Ангела Меркел и амбасадор Велике Британије на Косову Руарири О’Конел.

(Бета/Факти, 16. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар