Си и Путин: Учинићемо све да ирански нуклеарни споразум опстане

Руски и кинески председник у заједничком саопштењу навели да ће Русија и Кина учинити све могуће напоре како би нуклеарни споразум с Ираном остао на снази након повлачења САД из њега

Руски председник Владимир Путин са председником Кине Сијем Ђинпингом (Фото: Бета/АП)

ПЕКИНГ – Руски председник Владимир Путин састао се са председником Кине Сијем Ђинпингом у Пекингу, на почетку државне посете уочи самита Шангајске организације за сарадњу.

Тасс преноси да су у заједничком саопштењу након преговора, како је руска агенција назвала састанак двојице државника, они навели да ће Русија и Кина учинити све могуће напоре како би нуклеарни споразум с Ираном остао на снази након повлачења САД из њега.

У документу се наводи да ће „услед сложене и нестабилне међународне ситуације, Русија и Кина наставити да јачају билатералну стратешку сарадњу у глобалним питањима”.

„У вези са разочаравајућим једностраним повлачењем САД из споразума о нуклеарном програму Ирана, обећавамо да ћемо учинити све могуће напоре како би он остао на снази, имајући у виду кључну важност заштите интереса трговинске и привредне сарадње свих држава с Ираном од једностраних екстратериторијалних санкција”, пише у саопштењу.

У њему се наводи и да ће Москва и Пекинг „наставити координисане напоре усмерене ка мирном свеобухватном решењу питања Корејског полуострва”.

АП наводи да је Путину по доласку у кинеску престоницу приређен званични државнички дочек у Великој сали народа у центру Пекинга, након чега се састао са кинеским премијером Лијем Кећијангом, пре почетка званичних разговора са Сијем.

Путин је казао Лију да су трговинске и привредне везе Русије и Кине „достигле добар темпо”.

„Тражимо нове сфере сарадње”, поручио је Путин премијеру Кине.

Ли је навео да се очекује да билатерална трговина две земље ове године достигне 100 милијарди долара и изразио спремност за проширење сарадње и у традиционалним и у новим сферама, укључујући нуклеарну енергију.

АП подсећа да су Русија и Кина одговориле на америчку стратегију националне безбедности у којој се две државе описују као главни противници САД, залажући се за даљу проширење економске, политичке и војне сарадње.

Наводи се да Русија и Кина такође настоје да ојачају Шангајску организацију за сарадњу, регионалну организацију која поред њих окупља још шест азијских земаља, а која ће овог викенда одржати самит у Кини.

Ројтерс наводи, позивајући се на документа Кремља, да се у Путиновој делегацији налази и руски тајкун из сектора алуминијума Олег Дерипаска.

Министарство финансија САД у априлу ове године увело је санкције против Дерипаске и његових компанија, укључујући „Русал”, због „малигних активности” Русије. 

(Танјуг/Политика, 8. 6. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар