Павел Тихомиров: О „доказима“ да су Срби и Руси далеки потомци Винчанске цивилизације

Поборници алтернативне историје, занети стварањем чињеничне основе за концепт тумачења историје у складу са идејом Винчанске цивилизације, одбацују улогу ћирило-методијевског наслеђа и улогу православне културе као најважнијих фактора у етногенези српског и руског народа

Павел Вјачеславович Тихомиров

(Руска народна линија, 4. 6. 2018)

Тројански коњи „фоменковшчине“[1]

Манифестације које су се крајем маја одржавале у част свете равноапостолне браће Кирила и Методија и њиховог духовног наслеђа, организоване су мање или више свечано у многим земљама које насељавају народи чији је идентитет повезан како са словенством, тако и са културом која је формирана на православној вери и ћириличној писмености.

Дани словенске културе и писмености били су обележени и на Московском педагошком државном универзитету. У оквиру ових активности, а захваљујући напорима доктора философских наука Светлане Игоревне Скороходове, одржан је међународни научни скуп „Српско-руско пријатељство: између двадесетих и четрдесетих година 20. века и данас“.

Програмом семинара је, поред осталог, било предвиђено и иступање доктора правних наука, Божидара Митровића, који је у свом реферату изложио, можемо рећи, алтернативни поглед на оцену фактора који су утицали на формирање православне словенске културе.

Сходно теорији, чији је апологета Митровић, савремени Срби и Руси су далеки потомци јединствене Винчанске цивилизације, која је наводно постојала још пре шест хиљада година.

Професор Митровић је своје излагање илустровао репродукцијама артефаката који садрже натписе састављене од руна, које је представио као писане споменике на „азбуци“. Апологета идеје о Винчанској цивилизацији, Радивоје Пешић, упоредио је винчанску азбуку са етрурским писмом и са савременом азбуком и том приликом је утврдио да се ради о јединственом алфабету.

Издања на тему Винчанске цивилизације су врло популарна код српских патриота, па отуда они који се баве садашњим стањем српске националне свести не могу да заобиђу овај феномен.

Божидар Митровић (Фото: Сергеј Савин)

Не желимо да се споримо са археолозима, али ћемо скренути пажњу на то да ентузијасти алтернативне историје, мада можда и сами то не желе, потпомажу рушењу темељних основа на којима је изграђено здање словенске православне цивилизације.

Реч је о томе да поборници алтернативне историје, занети стварањем чињеничне основе за концепт тумачења историје који је у складу са идејом Винчанске цивилизације, одбацују улогу ћирило-методијевског наслеђа и улогу православне културе као најважнијих фактора у етногенези српског и руског народа, да би се све свело на историјски условљену форму паганског поклоњења Сунцу.

Већ смо поменули да се рунска азбука представља као писмо Винчанске културе, док се ћирилица доживљава са нескривеним анимозитетом и одређује се као нешто што су створили римокатолици.

Може бити да је овакво резоновање својствено латинофобији православних Срба, међутим ми ту видимо само антихришћанство које је замаскирано антилатинством.

Поборници оваквог гледишта православну веру представљају као некакво „древно тајно знање“. Следствено, наивне српске патриоте које су се повеле за професорима који раскидају са „шаблонским гледиштима“ одбацују не само равноапостолне просветитеље, већ и Самог Спаситеља.

И сама Светлана Игоревна Скороходова, која је организовала јавно иступање једног од најенергичнијих и најдоследнијих пропагатора Винчанске цивилизације, отворено је упозорила да се опасност од рушења основа православно словенске цивилизације састоји и у прихватању концепција које садрже идеје које загревају душе наивних патриота.

П. С.

Професор Божидар Митровић, као озбиљан правник и искусни борац, није могао у јавној дебати да не покаже своје квалитете. Међутим, на растанку је обећао да ће – уколико на власт дођу његови истомишљеници – одмах бити постављено питање о доношењу закона о кривичној одговорности за негирање основних постулата идеологије Винчанске цивилизације.

Павел Тихомиров је помоћник главног уредника „Руске народне линије“

Са руског посрбио: Зоран Чворовић


[1] Прим. ЗЧ: „Фоменковшчина“ или „Нова хронологија“ назив за атеистичку секту коју су формирали следбеници математичара Анатолија Фоменка, тврдећи да је Свето Писмо и сва историје пре 17. века фасификована.



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , , ,

6 replies

  1. Невероватно.

    Ако је нешто истина, онда је истина. Ако није истина, није истина.

    Ако вучемо корене из Винче, вучемо. Ако не вучемо, не вучемо.

    Звучи тривијално, наравно.

    Тачно је да многи који говоре о Винчи ниподаштавају ћириличку, православну културу, и то не би требало да раде. То јесте наш најбитнији слој (што се мене тиче).

    Само, ја не знам како да разумем да се дубље истраживање историје код овог човека сматра неким табуом.

    Зато ми је ово невероватно.

  2. Стаљање “Винчанаца” и “Нове хронологије” у исти кош је очигледно непознавање ствари или зла намера. То исто је Чворовићева подбелешка (фуснота).

  3. погледајте само “историју” 20. века, где су “комунисти-ослободиоци” убили десетину пута више Срба у Србији него Немачки окупатори, где Амери ослобађају Европу од Нациста, а 25 милиона Словена није Холокауст, док убијање Јевреја јесте…Православље је на крају крајева део Хришћанства, оног истог које је изменило рачунање година према својој Догми, па је сада нека 2018., иако је 7526….да су се Хришћани играли са историјом, и мењали је, то је несумњиво, питање је само у којој мери….

  4. Овај пасус ми се навише “допао“: “….Професор Божидар Митровић, као озбиљан правник и искусни борац,….. на растанку је обећао да ће – уколико на власт дођу његови истомишљеници – одмах бити постављено питање о доношењу закона о кривичној одговорности за негирање основних постулата идеологије Винчанске цивилизације…”.
    Колико сам могао “изгугловати“, он је адвокат из Москве. Баш би било лепо сазнати на ком је универзитету студирао, на ком докторирао – а на ком је сада професор? Или се само представља као такав?
    По овом цитату, чини се да има бољшевички умни склоп (мада можда мало другачије префарбан). Једина срећа оних којима овако прети (као и осталом становништву) је да он и његови истомишљеници ипак никада неће доћи на власт.

  5. Да укратко резимирамо:

    Лаж је да Срби и Руси имају и античку историју.
    Ћирило и Методије су донели писменост Словенима, пре њих су били неписмени.
    Русију су основали Нормани – Германи или Швеђани а Немањићи су прва србска династија.
    Совјетска револуција је била хируршка интервенција за тешко оболелу Русију, а здружена злочиначка агресија Запада 1999. за тешко оболелу Србију.

    Важна напомена:
    Негирање ових чињеница, сужава наш хоризонт, не дозвољава да учимо из историје и призава нову хируршку интервенцију.

    (Ако ово прочита Шарчевић, обавезно да убаци у нове уџбенике из историје.)

    #
    Норманитис и бољшевитис су две веома, веома опаке бољке, које се тешко и дуго лече.

  6. Свиђа ми се Ненадов коментар. Мислим да је добро сажео ствар.

    У Винчи је откривена прва металургија – прва “индустријска револуција”. Винча ће бити све битнија.

    Новија генетска истраживања указују да је тај ген присутан и код данашњих Срба… Што не мора да значи да су Срби Винчанци (не мора ни да значи да нису) – јер је историјски, национални идентитет нешто сложено. Да ли су Винчани променили име, да ли су асимиловани од стране Срба… ко зна? Можда ће се некада открити. У сваком случају, ето њиховог гена – тако тврди наука. Њихови потомци су међу нама.

    Сам ген по себи није национални идентитет, али сам ген значи да ако ја, рецимо, имам винчански ген, онда је неки мој давни давни деда био Винчанац и учествовао у тој првој “индустријској револуцији”. Зашто бих се ја одрицао свог деде и какве то везе има са хришћанством? Нема хришћана пре Христа, али има Грка, рецимо, има Јермена, има и других народа који су касније постали хришћани (чак и Кинези, Јапанци, и Индијци, итд.) Зашто не би било и Срба пре Христа?

    Међутим, већ је постала ствар за громогласни смех колико наше историчаре на свим факултетима то уопште не занима. Једини за кога знам је давно покојан – др Реља Новаковић – међу филолозима, др Милан Будимир, који нас је такође одавно напустио, али који се истини за вољу није децидно опредељивао за и против…

    Чудно је то потпуно незанимање катедарских историчара које је савршено обрнуто пропорционално апсолутном занимању народа.

    Ради се о теми која фасцинира народ, а на коју катедарски историчар скоро по правилу презриво одмахује руком и каже “Деретић. Бесмислице.”

    Наравно да је Деретић пун бесмислица, али није све Деретић. А чак и тај Деретић је можда наишао на свакојаке чињенице у својим истраживањима – чињенице којима треба наћи место.

    У скорашњем тексту, свештеник Ненад Илић је са далеко више осећаја писао о проблематици старих гена, старих Срба, Винче, итд. Он ту није видео никакву опасност за православље. А и зашто би? Православље је надисторијско.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading