Александар Вучић: Албанци нису испунили ни ту једну обавезу коју су имали

Најпре да видимо да испуне ту своју једну обавезу. Ако неће можемо да разговарамо о крајњем решењу, али оно не може бити да Србија да све, а не добије ништа, рекао је председник Србије

Александар Вучић (Фото: Ж. Ј.)

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Београд спреман да разговара са Приштином, али да мора да види резултате тих разговора, те да грађани треба да имају поверења да се наш тим бори за интересе своје земље и свих својих грађана.

Вучић је, у изјави новинарима након централне манифестације поводом Дана полиције, на питање када ће се наставити дијалог Београда и Приштине, рекао да не бежи од разговора и да не зна како ће бити настављени.

„Да ли у јуну, јулу или августу не знамо. Не бежимо од разговора“, нагласио је он.

Вучић је казао да више не може да иде на састанке и не понесе Бриселски споразум, и укаже на оно што је испуњено, а шта не, због чега се смучио свима.

„Сваки пут поставим питање које остане без одговора. Ми смо спремни да разговарамо, али морамо да видимо резултате тих разговора“, поручио је он.

Вучић је казао да је Београд испунио све своје обавезе и да није истина да постоји и једна неиспуњена, док друга страна није испунила једину коју је имала.

„Најпре да видимо да испуне ту своју једну обавезу. Ако неће можемо да разговарамо о крајњем решењу, али оно не може бити да Србија да све, а не добије ништа, и да се они сагласе да Србија постоји као држава и да због тога будемо срећни“, истакао је он.

Вучић је казао да народ треба да има поверење у своје представнике јер се они боре за интерес своје земље и све своје грађане и наставиће да такву политику воде.

„Није лако са нама преговарати. Спремни смо на компромисе и уступке, али мора да постоји таква воља и с друге стране“, рекао је он.

На питање што нико у прошлости није реаговао када је од 2000. УНМИК опозвао српске законе на КиМ и доносио своје, Вучић је одговорио да не вреди говорити о томе шта је било.

„Нико није реаговао, гледали су да прећуте, не борећи се ни за шта. Зато се сада ми боримо да померимо стање из амбиса. Од кукњаве шта смо пропустили нема ништа и остаје на историјским анализама да то виде“, објаснио је он.

Рекао је да је слика и прилика сада другачија и да се држава понаша озбиљније и одговорније.

Вучић: Надлежни органи о „афери Јеремић“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас одговарајући на питања новинара у вези „афере Јеремић“ да ће надлежни органи да раде свој посао, као што су већ почели надлежни органи неких других држава.

Вучић је, на питање како коментарише најављену тужбу Вука Јеремића против њега, навео да је све то у реду, а о томе да је уплаћено на рачун организације коју Јеремић води милион и 300.000 долара рекао да ће надлежни органи све то решавати у складу са законима Републике Србије.

„А видим да су неки органи других држава у складу са својим законима значајне мере већ предузели, те су криминалци и бандити иза решетака. Тако да све има свој почетак и крај. Важно је да надлежни органи свој посао раде у миру, а онда ће се видети ко је где и како и на који начин и због чега био финансиран. То је питање за надлежне државне органе“, истакао је председник Србије.

Навео је и да „једва чека све те јунаке што гоне до Стразбура“, а свакодневно о свима износе лажи, али и додао да када им се укаже истина и покаже да је реч о особи коју је називао братом која је сада иза решетака – „онда извини није ми више брат, шалио сам се“.

На констатацију и питање да ли је реално да се за консултантске услуге дају милиони долара, Вучић је додао да „неки надлежни органи у Америци кажу да није и видећемо шта ће да кажу наши надлежни органи“.

Председник Србије раније је, коментаришући вест да су у САД ухапшени људи познати као блиски сарадници Вука Јеремића, рекао да је ту реч о „озбиљној међународној банди лопова предвођеној Јеремићем“.

Медији су ових дана навели да је реч о Патрију Хоу и шеику Тидијану Гадиоу, који су ухапшени у корупционистичкој афери у САД, а који су блиски сарадници Јеремића.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Политика, 27. 5. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар