Срђа Трифковић: Путин је пре менаџер него видовити државник који испуњава своју дугорочну визију

Све то указује да је Владимир Владимирович Путин, пре свега један менаџер, који координира и усаглашава дивергентне краке руске структуре моћи, а не видовити државник који своју дугорочну визију испуњава по фазама

Срђа Трифковић

Мени је више него јасно, да од пролећа 2014-е, од Путиновог неадекватног одговора на Украјинску кризу, заправо једне озбиљне стратегије (у Русији) нема (…) Адекватан одговор би био да се пошаљу руске трупе да заштите житеље русофоних територија, од Харкова на северо-истоку па преко Николајева на југу, до Одесе на југо-истоку. У складу сa међународном стратегијом „Responsibility and protect“. Оно што је уместо тога урађено је утешна награда за губитак 500 километара стратешке дубине, где је више од половине становништва било проруско.

Такође, десила им се иста ствар 2003. године у Тбилисију. Где је скинут Шеврнадзе и где је дошао луди и неурачунљиви Михаел Сакашвили. Тамо су опет „заштитили“ Јужну Осетију и Абхазију као једну четрнаестину грузијске територије, а изгубљена је Грузија, која тада у континуитету жели да уђе у НАТО. У Централној Азији, Руси губе позиције пред Кинезима, где је њихов север-запад вектор, који иде према Ирану, пресечен кинеским, који иде од Синкјанга према Каспијском мору и где су Кинези далеко проактивнији и у инвестицијама и у културном утицају. Ту је такође присутан и турски утицај, који је пре свега заснован на „мекој моћи“. Он се односи на Туркмене, Таџикистан, Киргистан, што је и илустровано чињеницом да и Казахстан прелази са ћирилице на латиницу.

У Белорусији се јако „љуља“ стање. Односи између Москве и Минска су лошији него у било ком тренутку од распада Совјетског савеза. Нетрпљивост између Лукашенка и Путина претворила се у врло видљиву лабавост и тог савеза. Такође, одрађују му смену режима по матрици Џина Шарпа у Јеревану, у Јерменији, која је за разлику од Украјине и Грузије, чланица Евроазијске економске уније и војног савеза ОДКБ-а.

Ја сам био прошлог месеца на Московском економском форуму где је водећи руски економиста, Сергеј Глазjев, поново ламентирао над чињеницом да нема државног инвестиционог програма. Да олигарси и даље имају контролу над токовима новца, а да не инвестирају у продуктивни сектор. Руско учешће у светској привреди је било 2 посто у време распада СССР-а, и даље је 2 посто. Кинеско је порасло са 6 посто 1992. на 21 посто 2017. године. То много говори.

У руском апарату моћи, имате дивергентне краке. Имате дефинитивно прозападњаке. То је шефица националне банке Русије Елвира Набиулина и то је премијер Медведев, који је сада управо именован поново на своју позицију. Ту је онда извесни Кудрин који је прозападњак од главе до пете, а који је један од Путинових неформалних саветника. Онда имамо тзв. силовике , само да додам да је веома забрињавајуће што је Рогозин смењен са положаја првог потпредседника Владе, ту је и одлазак Сергеја Иванова. Све то указује да је Владимир Владимирович Путин, пре свега један менаџер, који координира и усаглашава дивергентне краке руске структуре моћи, а не видовити државник који своју дугорочну визију испуњава по фазама. Начин на који Русија још увек реактивно а не проактивно наступа у свом најближем окружењу указују на недостатак те визије.

Истовремено, ми смо имали изјаву самог Путина, да се он нада да ће у директном контакту са америчким председником Трампом да спречи даљу трку у наоружању. То се неће десити. Не зато што Трамп томе није био склон током предизборне кампање и што можда и сам потајно не би желео данас, већ зато што је комплетна структура америчке моћи, удружена у једном злочиначком подухвату да то спречи. Ако то до сада није јасно, после свих компромиса и уступака које је Трамп учинио, онда када ће бити.

Приредио: Центар за културну обнову Археофутура

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Преносимо

Tags: , , ,

12 replies

 1. Колико је Путин допринео уздизању Русије ако знамо каква је била ситуација после распада СССР-а?
  Треба знати да се Русија спрема за рат јер ће Запад кренути, они не могу да схвате да више нису битни у толикој мери.Историја ће упамтити ко је први кренуо јер ће бити много гадно.
  Зато Путин чека јер има намеру да их лепо дочека.

 2. Има изрека на енглеском: ”Opinions are like butt holes, everyone has one, but nobody wants to hear yours“. Аутор текста се не може пожалити јер СтСтвари је омогућило да чујемо и његово мишљење (или замишљање), шта више, оцену о В.В.Путину, а ова не изгледа као пролазна. Биће да аутор зна боље од садашњег Председника како управљати Руском Федерацијом и носити се са унутрашњим и спољним непријатељем. Не сумњам у добре намере аутора, али ширење сумње и дефетизма је део психолошког рата. што аутор одлично зна, те би ваљало би да се приупита којем домаћинству доприноси такав његов текст.

 3. U ovoj partiji,ili mecu Putin je MUHAMED ALI vesto izbegava udarc,a zatim ih zadaje snazno sa pola snage.

 4. @Don Quichote Трифковићу: „…те би ваљало би да се приупита којем домаћинству доприноси такав његов текст.“. Ако је неко болестан, први корак на путу у евентуално излечење је увид у ту болест и чињеницу да је стварно болестан. а Постсовјетија то и те како јесте. Иначе, Трифковићев текст је као да је преписао моје гледиште. Једино, мислим да је преблаг.

 5. @Иоанн Дубињин

  ”…Иначе, Трифковићев текст је као да је преписао моје гледиште..”

  Не успевши да се код новинарско-коментаторских само-проглашених ауторитета квалификује за оцену своје историјске улоге изнад ”менаџерске”, а осврћући се и на амерички санкциони списак против грађана РФ, ВВ Путин је кратко рекао ”Пас лаје, каравн пролази”

  Уверите се и сами:

  https://www.youtube.com/watch?v=y_7aE4eOVUA (траје 50 секунди)

 6. @ Don Quixote: Постоји један стари, добри, реакционарни виц о СССР-у из Стаљиновог времена… Тек што је отворен луксузни московски метро, почеле су пажљиво организоване иностране посете том престижном пројекту, са циљем да се трулом Западу покаже шта све социјализам сјајно постиже. Водич, свесна Комсомолка прича на станици некој америчкој делегацији да током сваког минута пролазе кроз ту станицу по два-три воза… протиче пет минута – ниједног воза. Американац пита – па где су ти возови? Бесна Комсмолка, у недостатку одговора добацује: “А зашто ви малтретирате Црнце!??“. Е, такав је и Ваш одговор: „…а осврћући се и на амерички санкциони списак против грађана РФ, ВВ Путин је кратко рекао ”Пас лаје, каравн пролази”. Какве то па везе има са Трифковићевом тврдњом (са којојм се и ја слажем): “…Све то указује да је Владимир Владимирович Путин, пре свега један менаџер, који координира и усаглашава дивергентне краке руске структуре моћи, а не видовити државник који своју дугорочну визију испуњава по фазама. Начин на који Русија још увек реактивно а не проактивно наступа у свом најближем окружењу указују на недостатак те визије.“ Знам да то што кажем ништа не постиже, јер ватрени нео-комсомолски српски постсовјетофили и путинофили су потпуно заслепљени њиховим замишљеним сјајем.

 7. Значи, Руси су глупи када у већини гласају за Путина?
  Не видим вас паметне да сте ишта урадили сем што волите да ****** **** ******?

 8. “Лајкујем“ и Дубињина и Дон Кихотеа, јер ме коментари обојице, сваки на свој начин, изражавају. (у овом случају далеко више Дубињинов, иако је престрог, по његовом старом добром обичају, али не без разлога)
  Не само кад је реч о овом тексту, него уопште.

  Ако мене неко пита (као што ме не пита:) , да се изјасним о тексту г-дина Срђе Трифковића, мислим да је – ФАНТАСТИЧАН.

  Трифковићев текст представља увид веома компетентног.одговорног и темељно информисаног ПАТРИОТЕ И РУСОФИЛА.

 9. Звездице на мом коментару значе да је изречена истина, по српски, без пардона.
  А на питање нико да одговори?
  Лако је филозофирати, тешко је признати истину.

 10. Оно што мени није јасно је на каквим се реалним основама темељи жеља г. Трифковића за „видовитим државницима с дугорочном визијом“ . Требало би да, међу овима, заокружи барем једног видовитог државника с дугорочном визијом: 1. Си Ђинпинг 2. Рохани 3. Борис Џонсон 4. Ангела Меркел 5. Макрон 6. Доналд Трамп… Шта је у њима државничко и шта визионарско? Ако изузмемо Кину, чији се шеф препушта уиграној инерцији поретка своје земље, сви остали су инстант-политиканти и менаџери, склони брљотинама. Очигледно је да је ово пре време менаџера који координишу дивергентне краке структура моћи у властитим државама, него државника с визијом. А очигледно је да, као и г. Дубињин, коме је све што није пред-Совјетија или Совјетија или Постсојвјетија, и г. Трифковић помало живи у времену Де Гола или Салазара. 🙂

 11. Kratko – jasno – glasno. Povređenost emocija čitalačke publike govori o ubitačnoj preciznosti Trifkovića.

  Ako je nama Srbima suđeno da budemo veći Rusi od Rusa, nije nam zapoveđeno da sisamo vesla.

  #putineizvini

 12. Права научна анализа догађаја , људи и времена од стране уваженог професора Др Срђе Трифковића …Његова предавања, интервјуе и објаве треба што више постављати на Интернету …Обичном човеку је довољно само да врати филм о посети Путина Ватикану и љубљењу руке папи ђаволу , па да му буде јасно ко је Путин и шта ће ће не Дај Боже бити са братским Руским народом и мајком Русијом …Све главне области живота ДУХОВНА , ПРАВНА, ЕКОНОМСКА и ОДБРАМБЕНА ,су научном анализом професора Трифковоћа у зарез истините … Свака част и поштовање …И на крају питање — “ Колико би Руса у Украјини требало да буде убијено од стране нациста украјинских да би Русија коначно стала у одбрану свога народа у Украјини … 100, 1000, 10000, 100000, 1000000, 5000000, 10000000, 15000000, …?“

Оставите коментар