Паоло Али: Ценимо што Србија већину војних вежби организује са НАТО

Није неопходно да се Србија у овом тренутку придружи NATO-у. Можда ће до тога доћи у будућности али то зависи од грађана Србије, а не од NATO, рекао је НАТО функционер

Паоло Али

Функционер NATO Паоло Али је изјавио да алијанса у потпуности разуме зашто се јавно мњење у Србији противи уласку у алијансу, имајући у виду бомбардовање 1999. године у којем је, како је рекао, „вероватно било грешака”.

„То што се догодило 1999. године јасно је урезано у памћење грађана Србије. Вероватно би ствари биле другачије да је претходно обезбеђена резолуција Савета безбедности УН, али не смемо заборавити шта се дешавало током Милошевићеве владавине. Вероватно је било грешака, али мислим да је ситуација овде била заиста драматична”, изјавио је Паоло Али за Радио Слободна Европа.

Али је рекао да та алијанса поштује одлуку Србије да не буде чланица NATO -а, јер разуме да је такво расположење грађана.

Рекао је да NATO веома цени то што Србија са алијансом сарађује у безбедносним питањима.

„Није неопходно да се Србија у овом тренутку придружи NATO-у. Можда ће до тога доћи у будућности али то зависи од грађана Србије, а не од NATO. NATO увек прихвата захтеве за чланство, као што је то био случај са другим државама у региону”, рекао је Али за Радио Слободна Европа.

Али је истакао да би NATO у будућности желео да види Србију као чланицу алијансе јер је Србија „веома битан играч када је реч о безбедности на Западном Балкану”.

„Али у Европи постоје и друге земље које нису чланице NATO -а због своје војне неутралности, као што су Финска, Шведска, Аустрија, Швајцарска. NATO сарађује и са тим земљама. Ако Србија остане војно неутрална, NATO са тим нема проблема”, навео је.

Образлажући зашто је по његовом мишљењу Србија значајнија за NATO од осталих држава на Балкану, Али каже да је реч о веома стабилној држави, у поређењу са осталим државама региона.

„Она је извор стабилности на Западном Балкану, што је важно не само за NATO већ и за Европу, за све”, нагласио је Али, који је недавно боравио у посети Београду.

О косовском питању Али каже да је најбољи начин за решавање проблема политичким путем.

„Косову су потребни безбедност и стабилност. NATO и Кфор су део те стабилности, они штите припаднике косовске и српске заједнице. Веома је битно да се питање Косова реши политичким путем, али за сада морамо гарантовати безбедност јер су NATO и Кфор на Косову из тог разлога. Кфор ће остати на Косову све док то буде неопходно. Не можемо рећи колико времена ће бити потребно да се политичка ситуација и проблеми разреше, колико ће бити потребно да се поново успоставе стабилност и безбедност. То није лако предвидети. Можда ће бити потребно неколико година, можда дуже, не знам”, навео је Али.

Али каже и да NATO -у не смета војна сарадња Србије са Русијом.

„NATO цени чињеницу да већину војних вежби Србија организује управо са NATO-ом. Србија има слободу да учествује у војним вежбама са Русијом или било којом другом земљом. Ценимо то што Србија одржава равнотежу у смислу што са једне стране има добре односе са Русијом, а са друге стране има одличну сарадњу са NATO ”, констатовао је Али.

Према његовим речима, важно је да Србија одржава добре односе са Русијом, али и са Западом.

„Захтев Србије за пријем у чланство у Европској унији представља доказ да је земља окренута и ка Европи, ка Западу. Западни Балкан је од пресудног значаја за комплетирање пројекта ЕУ. Европа неће бити комплетна без Балкана”, закључио је Али.

На питање РСЕ да ли је дугорочно гледано, за Србију неодрживо седети на две столице, Али је рекао да њега интересује реалност.

„Ја сам инжењер и мене интересују бројке и реалност – 70 одсто робне размене Србије је са ЕУ, 20 одсто са земљама Западног Балкана и око 10 одсто са осталима. Свега неколико процената износи трговинска размена Србије и Русије, што значи да српска стварна веза са Русијом није толико битна, већ она са Западом, са ЕУ. Политичка одлука је на Србији, али ми на Србију гледамо као на западну земљу”, додао је он.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Факти, 14. 5. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s