Данас: Почетак 2019. рок да Србија прихвати чланство Косова у УН за датум уласка у ЕУ

Саговорници листа Данас кажу да нема нових порука Запада Београду што се тиче даље нормализације односа Београда и Приштине, односно да је недавни састанак „квинте“ – САД, Велике Британије, Немачке, Италије, Француске, који је одржан у Вашингтону, „изнова потврдио гледишта западних сила“

Вес Мичел и Александар Вучић (Архивска фотографија: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић требало би да у јуну обелодани предлог решења косовског питања, сазнаје Данас незванично од представника дипломатских кругова.

Према речима наших саговорника, иако се очекивало да ће став Београда о „расплитању косовског чвора“ бити предочен јавности у мају, то се вероватно неће десити, због бројних спољнополитичких активности шефа државе.

„Вучић има веома згуснут програм овог месеца – ове седмице ће отићи у Немачку, где ће посетити премијера Рајне Вестфалије и имати састанак са представницима тамошњих компанија и бизнисменима, затим учествује на самиту ЕУ – Западни Балкан у Софији, а до краја маја боравиће и у Азербејџану и у Француској“, наводе извори Данаса.

Саговорници нашег листа кажу да нема нових порука Запада Београду што се тиче даље нормализације односа Београда и Приштине, односно да је недавни састанак „квинте“ – САД, Велике Британије, Немачке, Италије, Француске, који је одржан у Вашингтону, „изнова потврдио гледишта западних сила“. „На разговорима који су се одиграли пре неколико дана у Вашингтону поново је речено да је крај ове године или почетак 2019. рок да Србија прихвати споразум који би омогућио чланство Косова у Уједињеним нацијама, најпре у статусу посматрача, у замену за шта би Београду била обећана прецизна година уласка Србије у Европску унију“, прецизирају извори Данаса.

Према нашим незваничним сазнањима, и даље се не искључује могућност организовања референдума у Србији о споразуму са Приштином, али „такав сценарио никако није по вољи Западу“. Како је Данас недавно објавио, правно обавезујући споразум требало би да потпишу премијери Србије и Косова, Ана Брнабић и Рамуш Харадинај, након чега би могао да буде организован референдум о том документу, као и о измени Устава Србије. Осим прецизирања тајминга за придруживање Србије Унији, споразум, који би био закључен по моделу две Немачке, подразумевао би стварање заједнице српских општина на Косову са извршним овлашћењима, а Београд и Приштина, који већ имају официре за везу, разменили би и представнике на нижем нивоу. Саговорници Данаса објаснили су да би „представници на нижем нивоу“ значили отварање канцеларије за економске везе, „као што је отворила Грчка у Приштини 2013. године“.

Евентуалном чланству Косова у УН оштро се противи Русија, која сматра да би требало пронаћи јединствено решење за статус територија као што су Косово и Придњестровље. „Чак и у случају да званични Београд пристане на решење које нуди Запад, остаје питање да ли би Србија могла да убеди Русију да дâ зелено светло за столицу Косова у УН. Москви такав расплет не би био по вољи и због чињенице да би тако изгубила утицај на Београд“, указују дипломате.

Могуће отварање три поглавља

Извори Данаса блиски званичном Бриселу тврде да ће Србији наредног месеца бити највероватније отворена три поглавља у преговорима о чланству у ЕУ. Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је недавно да је Србија спремна за отварање пет поглавља, која се односе на финансије и буџет, рибарство, статистику и економску и монетарну унију.

Неће бити санкција

Говорећи о косовском проблему Александар Вучић је јуче рекао како се бори да нешто спаси из „амбиса“. На питање да ли ће бити санкција ако Србија не прихвати документ Квинте, о којем пишу медији, Вучић је рекао да неће као и да није видео такав документ.

Он је рекао да је „начуо нешто, шта неки нуде као своје принципе, да му је и нешто полузванично саопштено“, али да то није нешто ново јер су те земље признале Косово као независно.

М. Стојановић

(Данас, 14. 5. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар