Александар Вучић: Став СПЦ о КиМ није реалан, Црква није понудила решење

Ми смо доведени у веома тешку ситуацију, јер немамо сада да разговарамо о ни о чему, ако бисмо се држали онога што је СПЦ донела о КиМ, подвукао је Вучић

Александар Вучић (Извор: Анадолија)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да у декларацији СПЦ о Косову није видео шта је решење, те оценио да је став цркве, нереалан у суштини, једна „нова околност и тешка новост“.

У ставу СПЦ, каже Вучић, није видео решење, већ само то да треба да останемо у замрзнутом конфликту и чекамо боље време.

Вучић је, након разговора са немачким послаником Гинтером Крихбаумом, казао да цео дан размишља шта да каже и одговори тим поводом, те да одговор, какав год смислио, не би био довољно добар.

– Прочитао сам декларацију или саопштење више пута. Све сам видео и све поштујем, само нисам нигде видео шта је решење. Да ли је решење да све негирамо, да будемо против свега, значи да имамо замрзнути конфликт и да чекамо неко боље време. Које боље време, када нас буде пет или три милиона? Када оду сви у иностранство или изгубимо становништво или сви нама побегну 50 година напред – објаснио је он.

Вучић је истакао да нема илузије да је могуће да својом вољом изгура нешто што грађани неће.

– Грађани ће донети коначну одлуку о свему. Нашу цркву веома поштујем, а мислим да ниједна влада и председник, а волео бих да то питате патријарха Иринеја, нису помогли толико СПЦ. Ми смо доведени у веома тешку ситуацију, јер немамо сада да разговарамо о ни о чему, ако бисмо се држали онога што је СПЦ донела – подвукао је он.

Вучић је рекао да би наш одговор био, ако би се држали онога што је СПЦ рекла: разговора нема, ‘ајде сви Албанци да живите у српској аутономној области.

– То је толико нереално… Не бих да кажем ниједну тежу реч, немам право ни смелости. Сви говоре о светој земљи, само нико неће на ту свету земљу да иде да живи – нагласио је он.

Казао је да сви причају о томе шта је за нас Косово, али је, примећује, за нас Косово важно када треба да ударимо неком политички шамар, а када треба конкретним делом да покажемо – онда није ништа, нажалост, констатовао је он.

Вучић је рекао да не спада у ту категорију и да њему значи Косово много, због чега се овако тешко бори, за разлику од оних који са одушевљењем прихватају нешто што је одбијање сваког решења, и то оних који су допринели једностраном проглашењу независности, који су се борили само за власт у Београду, а никада за своју земљу, који му сада држе придике.

– Ово је за нас нова околност и тешка новост. Објасните ми да ли има било ко од вас ко жели да оде да живи у Штимље или Глоговац. Покажите ми и једног Србина који би то учинио са својом децом. Када ми га покажете држите ми предавање, солите ми памет – поручио је он.

Вучић је изразио уверење да ће народ исказати своју вољу и да ће свако носити свој крст – неко данас, а неко у будућности.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Блиц, 11. 5. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. Пет година је водио са 5:0 и сада би да му СПЦ испоручи решење?
  Колико је било путовања, “преговора“ и лагања да је резултат 5:0?
  Па оних патетичних прича о спавању на бриселским патосима?
  Сво оно потписивање и тврдња да је резултат 5:0 у његову(нашу) корист?
  Шта сада?
  Сада не ваљају ни СПЦ, ни Срби на КиМ ни Срби у ужој Србији.
  Неће исељени да се враћају на КиМ, срам их било!
  А. шта је велики преговарач учинио или испреговарао да се један Србин врати на КиМ?
  Сада свако од нас треба да понесе свој крст?
  Ти не мораш јер, вероватно, имаш ишијас од спавања на бриселском бетону док си водио са 5;0, јадан!

Оставите коментар