Србија опет увози кромпир

Прошла година била је изузетно тешка, неповољна и род је преполовљен. Није било падавина, а било је много топлих дана, за разлику од Европе, где је падала киша и родило је милион тона више кромпира него што им је било потребно

Београд – Србија опет увози кромпир, а уколико се настави игнорисање проблема, доћи ће до потпуног гашења ове производње у планинским деловима Србије.

Бољу судбину неће имати ни произвођачи из Војводине.

Производња кромпира у Србији је преполовљена, а неконтролисани увоз прети да уништи произвођаче.

Овај црни сценарио неће се остварити ове године, али уколико се нешто не предузме, површине под овом културом ће се смањивати из године у годину.

Прошла година била је изузетно тешка, неповољна и род је преполовљен. Није било падавина, а било је много топлих дана, за разлику од Европе, где је падала киша и родило је милион тона више кромпира него што им је било потребно.

То је узроковало страховити пад цене кромпира, који је завршио у Србији, а продавали су га по цени од 5 до 10 центи по килограму.

Произвођачи кажу да су субвенције у Србији смешне – 4.000 динара по хектару, а у Холандији је то од 500 до 600 евра.

Ратари кажу и да „све нормалне државе штите своју производњу“, од Македоније до Швајцарске, а исто ради и Албанија и Европа – када прође домаћи кромпир на пример после Нове године, дозволи се увоз.

Б92/Нова економија/Васељенска ТВ

(Аналитички форум, 15. 4. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар