Драгослав Космајац ослобођен оптужби за злоупотребу положаја

Тужилац, али пре свега представник државног правобранилаштва, инертно се понашао заступајући интересе Србије, казала судија Татјана Сретеновић

Драгослав Космајац одлази из суда (Фото Д. Жарковић)

Драгослав Космајац кога су представници власти 2014. године означили као једног од највећих нарко-дилера на Балкану, је у Вишем суду у Београду ослобођен одговорности да је Драга Милидрага и Милана Рапаића подстрекао на злоупотребу службеног положаја, односно да на његово име упишу део парцеле у Жабљачкој број 17 у Београду. Истом одлуком суда, Космајцу је враћен пасош који му је решењем суда био одузет 20. фебруара 2015. године.

Осим Космајца, како је током изрицања пресуде казала судија Татјана Сретеновић, због недостатка доказа оптужби за злоупотребу службеног положаја ослобођен је Милидраг, док је Рапаић ослобођен за злоупотребу службеног положаја помагањем.

– Током поступка изведени су многобројни докази. Осим изјава сведока, суд је прибавио и материјалне чињенице. Међутим, током поступка нису доказани наводи тужилаштва, па је судско веће, због недостатка доказа, једногласно донело одлуку да окривљене ослободи оптужби. Укидање мере одузимања путне исправе окривљеном Космајцу, у конкретном случају пасоша, била је законска обавеза суда с обзиром на то да је донета ослобађајућа пресуда. Морам да кажем да се тужилац, али пре свега представник државног правобранилаштва, инертно понашао када је реч о заступању интереса Србије – рекла је у кратком образложењу пресуде судија Сретеновић.

Судија није казала шта ће бити са 200.000 евра колико је Космајац по пуштању из притвора 11. фебруара 2015. године положио на име јемства. Овај окривљени је у притвору провео три месеца – од 10. новембра 2014. до 11. фебруара 2015. године.

Изречену пресуду, којом су тројица окривљених ослобођени оптужби, чланови породица окривљених који су дошли на изрицање пресуде, поздравили су громогласним аплаузом.

Према наводима Вишег јавног тужилаштва у Београду, они се терете да су оштетили буџет Србије за 11.445.000 динара, што представља тржишну вредност дела парцеле површине 763 квадратна метра у Жабљачкој улици број 17 у Београду која је сада у власништву Космајца. Дело су, како је тврдио тужилац, починили у септембру 2010. године, приликом јавног излагања и укњижбе права на поменутој парцели.

У то време, према наводима оптужнице, Милидраг је као руководилац пројекта за израду катастра непокретности општине Звездара омогућио да Космајац буде уписан као корисник једног дела парцеле у Жабљачкој улици и објеката на њој. Такође је, према истим информацијама, омогућио да се без правног основа обришу поједини сукорисници једног дела парцеле.

У оптужници се наводи и да је Космајца и Милидрага упознао Рапаић који је и организовао састанак на ком је договорено да се Космајац упише као корисник дела поменуте парцеле. Недуго потом, Комисија за излагање на јавни увид података о непокретностима и правима на њима Републичког геодетског завода, одржала је расправу без присуства странака на којој је одлучено да Космајцу буде одређен упис права својине на стамбеном објекту у Жабљачкој и на четворособном стану у том објекту.

У поменутој комисији, према наводима тужилаштва, Милидраг је неформално обављао посао записничара, а уместо свог, записник је потписао именом Владимира Вученова који није био присутан приликом његовог сачињавања.

Занимљиво је да су током доказног поступка чак три државна факултета одбила да обаве вештачење у овом поступку.

По изрицању пресуде, Космајац није желео да даје изјаве за медије. Његов бранилац, Ђорђе Симић рекао је да је поражавајуће што је поступак уопште дошао у фазу пресуђења без иједног доказа.

– Охрабрујуће је то што постоји суд као последња брана. Поступак је био покренут потпуно неосновано без иједног доказа. Поврх тога што нема ниједног доказа, очекујем да ће тужилаштво уложити жалбу на изречену пресуду. С обзиром на стање у списима предмета, надамо се да ће оваква пресуда остати на снази – казао је Симић.

Без поступка за утају пореза и фалсификовање

Пре јучерашње ослобађајуће пресуде, против Космајца су биле поднете пријаве за пореску утају, противправно заузимање земљишта и фалсификовање исправе. Међутим, ни по једној од њих није покренут поступак.

Мирослава Дерикоњић

(Политика, 10. 4. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Препоручујем промену наслова: Д.К је оптужен за пдстрекивање на злоупотребу службеног положаја, не за злоупотребу истог.

  2. MILOSE mislis da su ovi iz politike pismeni.

Оставите коментар