Ефраим Зуроф хрватској председници: Зар се поносите Павелићем?

„Таква изјава је обично прикривање језивих злочина усташког режима у НДХ и страшна увреда жртвама“, саопштио је директор центра „Симон Визентал“

Ефраим Зуроф (Извор: Нови стандард)

Директор јерусалимског центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф послао је писмо хрватској председници Колинди Грабар Китаровић, у којем наводи да је згрожен и да протестује због њених изјава током посете Аргентини, објавио је портал „24sata.hr“. Хрватска председница одбацила оптужбе Зурофа.

Ефраим Зуроф наводи да је згрожен изјавама које је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић дала током посете Аргентини, када је поручила да је поносна на све генерације Хрвата које су дошле у ту земљу.

„Према хрватском порталу Индекс, рекли сте да сте ‘поносни на све генерације Хрвата које су дошле у Аргентину’. Ако је то тачно, очигледно сте поносни и на злогласне усташке ратне злочинце попут Анте Павелића, Еугена Диде Кватерника, Динка Шакића, Наде Шакић, Иве Ројнице, Винка Николића и Фрање Невистића, да само набројимо неке од усташа који су побегли у Аргентину да би избегли казну и који су ‘делили судбину свог народа током бившег југословенског комунистичког режима’“, навео је Зуроф.

Додаје да је таква изјава прикривање злочина усташког режима у НДХ.

„Таква изјава је обично прикривање језивих злочина усташког режима у НДХ и страшна увреда жртвама, њиховим породицама и онима који су се борили против њега“, написао је Зуроф.

Раније данас је и шеф посланичког клуба опозиционог СДП-а Арсен Баук оштро осудио изјаву хрватске председнице Колинде Грбар Китаровић да су многи Хрвати управо у Аргентини нашли простор слободе.

Хрватска председница одбацила оптужбе Зурофа

Колинда Грабар Китаровић назвала је „злонамерним“ оцене из писма Ефраима Зурофа.

Хрватска председница је, у одговору Зурофу, навела да „само злонамерни коментари“ могу да те изјаве тумаче као „величање једног тоталитарног режима и његових предводника“.

„Одбацујем Ваша промашена тумачења моје изјаве из обраћања аргентинским Хрватима. Наглашавам како иста није ни на који начин у супротности с мојим врло јасно више пута изреченим ставовима о Независној Држави Хрватској“, стоји у писму Грабар Китаровићеве Зурофу.

Како преноси регионална телевизија Н1, додала је да су Зурофљеви „поновљени покушаји наметања колективне стигме Републици Хрватској, хрватском народу и хрватском исељеништву, укључујући и аргентинске Хрвате, крајње неприхватљиви и за сваку осуду“.

Извор Танјуг/РТС

(Нови стандард, 15. 3. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Па наравно да се поносе!!

Оставите коментар