Политика: Странци код војних објеката ухапшени, па пуштени

Случајеви хапшења странаца могу указивати да су појачана дејства спољних центара за обавештајно прикупљање података, наводи Андреја Савић

Фото: Танјуг

Хапшење деветоро странаца у кратком временском периоду у Србији, изазвало је сумњу да је реч о шпијунском удару на нашу земљу. Међутим, званичних информација о њиховом деловању нема, а осморо ухапшених, које је војна полиција привела у недељу и понедељак јер су били у близини војних објеката, по свему судећи сада су на слободи.

У Вишем јавном тужилаштву у Београду кажу за „Политику” да су пре два дана преузели случај двојице Американца и две Украјинке који су у недељу ухапшени јер су дроном снимали објекте старог генералштаба. Међутим, кривичне пријаве полиција за сада није поднела ни против једне од ових особа. Тужилаштво је наложило прикупљање потребних обавештења поводом тог догађаја и у току је предистражни поступак. У међувремену, Украјинке су пуштене, а Американцима, како сазнајемо, није продужено полицијско задржавање од 48 сати, из чега се може закључити да су и они на слободи.

Кривичне пријаве, према незваничним информацијама, нису поднете ни против Британке и Авганистанца са италијанским пасошем који су ухапшени у војном складишту на Фрушкој гори. У Вишем јавном тужилаштву у Сремској Митровици, које би могло да буде надлежно за покретање поступка против поменутих странаца, нисмо успели да добијемо информације о овом случају.

„С обзиром на то да ваш захтев није довољно прецизан, у смислу да нема ближих података ни о времену ни о месту критичног догађаја, нити наводите било који податак о особама које у захтеву помињете, потребно је да прецизније опишете информацију коју тражите, навођењем података на које указујемо”, пише у одговорима који су нам достављени из Вишег тужилаштва у Сремској Митровици.

Од свих ухапшених странаца највише сумњи изазвао је Данијел Корбет, о чијем је случају „Политика” већ извештавала. За њега се спекулише да је 14 година био припадник специјалне јединице „Фока”, као и да је био запослен у фирми „Рејвен милитари”, чији је сувласник Џеј Футлик, некадашњи специјални асистент Била Клинтона.

Корбету је недавно одређен притвор због нелегалног оружја, а ухапшен је 29 јануара у „штек” стану у Београду и том приликом полиција је код њега нашла пиштољ ЦЗ-99 са избрисаним бројем. Заједно са Корбетом, ухапшена су и три српска држављанина, којима је такође одређен притвор до три месеца. Корбет је у домаћим медијима представљен као неко ко је требало да изазове атентате и хаос у нашој земљи, али након његовог хапшења полиција се није огласила ни саопштењем са основним информацијама.

О Корбетовом случају недавно је говорио председник Србије Александар Вучић. Он је гостујући на телевизији „Хепи” рекао и да је Корбет припадао Тиму шест, који је својевремено јурио и Осаму Бин Ладена у Авганистану.

„Замислите да ви нађете типа из Тима шест, који је јурио за Бин Ладеном у Авганистану. И нађете га овде са брушеним пиштољем и откријете криминалне везе које су му доставиле тај брушени пиштољ и ухапсите те Србе који су то достављали, а они ћуте сви као заливени, неће да говоре за шта је требало да се употреби. Па није ваљда за упуцавање сома или смуђа у Дунаву”, прокоментарисао је Александар Вучић.

Андреја Савић, први директор БИА казао је за „Политику” да сви ови примери показују будност надлежних органа који очигледно врше контраобавештајну заштиту објеката и земље.

„Међутим, друга ствар су поступци и процедуре у таквим случајевима. Све се може решити и на дискретан начин, а не на овај громогласан – медијски”, навео је Андреја Савић.

Овај стручњак за безбедност сматра и да случајеви хапшења странаца у Србији могу указивати да су појачана дејства спољних центара у смислу обавештајног прикупљања података. Када је реч о структури људи који се ангажују и активирају за такве операције, наш саговорник каже да ту нема аматера.

Александар Бојовић

(Политика, 22. 2. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар