Протести у Румунији против српског и француског геј филма

Дан Грајдеану, који предводи „Православно братство“, верује да у Румунском музеју сељака није требало да се приказују филмови „ниског морала, који приказују хомосексуалност, педофилију и порнографију“

Извор: Танјуг/АП, Vadim Ghird

Демонстранти у Румунији су прекинули приказивање два филма са геј темама, од којих једног из Србије, због, како су рекли, кршења традиционалних вредности.

Као одговор на то за сутра је заказана ново приказивање филма „120 откуцаја у минуту“ француског редитеља Робена Кампиља, добитника Велике награде жирија на 70. фестивалу у Кану, 2017. године. Прву пројекцију су прекинули демонстранти 4. фебруара.

Овај спор показује подељеност мишљења у Румунији око хомосексуалности, што је тешка тема у тој земљи где више од 85 одсто становника кажу да су православци, наводи агенција АП и додаје да је хомосексуалност декриминализована у Румунији тек када се припремала да уђе у ЕУ 2002. године.

Демонстранти су упали у биоскопску салу 4. фебруара за време приказивање француске драме о сиди „120 откуцаја у минуту“. Неколико дана касније демонстранти су прекинули још једну филмску пројекцију зато што по њима пропагира хомосексуалност – филм „Војници, прича из Ферентарија“ редитељке из Србије Иване Младеновић, о вези Румуна и једног затвореника Рома. Филм је снимљен у румунско-српско-белгијској копродукцији 2017.

„Постоји сукоб конзервативаца и либерала у Румунији“, рекао је за АП Кристијан Парвулеску, декан Националне школе за политичке студије и државну управу. Он је рекао да је оно што се дешава у Румунији слично догађајима у другим некада социјалистичким земљама. „На нас утичу Мађарска и Пољска“, рекао је он.

Демонстранти су се бунили што је филм „120 откуцаја…“ приказиван у Румунском музеју сељака, зато што је румунски сељак православац, хришћанин.

Певали су државну химну и верске песме, носили иконе и транспаренте с натписима „Румунија није Содома“ и „Хеј, Соросе, остави децу на миру“.

На протесту за други филм демонстранти су свирали ромску рок музику да надјачају музику филма. Полиција је позвана да растури демонстранте.

Дан Грајдеану, који предводи „Православно братство“, верује да у том музеју није требало да се приказују филмови „ниског морала, који приказују хомосексуалност, педофилију и порнографију“.

Редитељ Кристијан Мунгиу, дистрибутер филма „120 откуцаја…“ у Румунији, позвао је министра културе и градоначелника Букурешта да јавно подрже филм, али за сада они нису реаговали. Филм ће сутра бити поново приказан у истом музеју.

Бета/АП

(Н1, 19. 2. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар