Индекс онлајн: Српска листа одаје почаст палим борцима ОВК

Посланици Скупштине Косова минутом ћутања одали су почаст палим борцима Ослободилачке војске Косова. Током одавања почасти на доступним фотографијама се виде и посланици „Српске листе“ који стоје приликом овог чина. Према саопштењу „Српске листе“, њени посланици су били жртве „примитивне политичке диверзије која је за циљ имала вређање српског народа и његових политичких представника“

Посланици „Српске листе“ стоји у Парламенту Косова* (Фото: Indeksonline)

Било је и посланика „Српске листе“ који су одали почаст палим борцима Ослободилачке Војске Косова, преноси КоССев.

У видеу који је направио Индексонлајн (Indeksonline) види се како они стоје, одајући почаст албанским херојима.

Како преноси портал Б92 према наводима саопштења „Српске листе“ посланици ове групе су напустили седницу јер су били жртве, како кажу, политичке подвале.

Како се наводи у саопштењу, они су због искљученог превода остали у сали у тренутку када је косовска скупштина одавала пошту преминулом терористи и ратном злочинцу.

„Несхватљиво је да у Европи данас једна институција која се очигледно лажно представља као демократска одаје почаст ратном злочинцу и терористи, као што је срамно и извргавати демократију руглу и посланике једне посланичке групе на превару задржати у сали ускраћивањем превода”, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, посланици „Српске листе“ никада неће одавати пошту „убицама српских очева, мајки и деце“.

„Да смо данас били информисани о намери скупштинског руководства, веома бисмо експлицитно и громогласно изразили свој протест и спречили овакав јавни шамар српском народу и поновно убијање српских жртава. Наши посланици су, наравно, пошто су схватили шта се догодило, демонстративно напустили садницу парламента, а то су учинили и новинари српских редакција, којима такође није било омогућено да на свом језику прате дешавања у сали. Јасно нам је да овде није реч о пукој дискриминацији ускраћивањем уставно гарантоване равноправности српског језика, иако је и она евидентна на сваком кораку, већ да смо били сведоци једне примитивне политичке диверзије која је за циљ имала вређање српског народа и његових политичких представника”, пише „Српскa листa“.

Додаје се и да се Српска листа неће враћати на седницу парламента док се не реши питање начина рада у парламенту и односа према изабраним представницима Срба, не само због ускраћеног превода, већ због односа према нашем народу и његовим жртвама.

„Подсећамо да наша конструктивност није безусловна и да наше учешће у политичком животу има смисла само уколико постоји општа воља да се на Косову и Метохији граде демократске институције, уместо што се извргавају руглу и унижавају”, наводи се у саопштењу.

Извори: Б92, 31. 1. 2018/КоSSev, 31. 1. 2018Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар