Бошко Обрадовић: Десет разлога зашто су Двери ушле у предизборну сарадњу са ДЈБ

Ово је поштена понуда. То смо ми. Знате наш програм, гледали сте наше наступе, имате наша конкретна обећања. Нема лажи, нема преваре, нема фолирања, нема сарадње са влашћу. Знате да их се не плашимо и да смо храбро ударили у срце криминалног система власти. Такви су вам одборници потребни и у скупштини града Београда. За нас није спорна сарадња са опозицијом после избора како би се срушила власт Александра Вучића, Синише Малог и Горана Весића, али не да би све остало исто, већ да би се коначно нешто променило. Ова изборна листа Двери-„Доста је било“ вам то гарантује

Саша Радуловић и Бошко Обрадовић

Писмо бирачима Двери у сусрет београдским изборима 2018.

Најчешће питање које добијам ових дана јесте зашто је Српски покрет Двери ушао у предизборну сарадњу са Покретом „Доста је било“ на локалним изборима у Београду, с обзиром да међу нама постоје одређене идеолошке и политичке разлике? Ево 10 разлога који су нас руководили у овој одлуци:

 1. И Двери и „Доста је било“ су искрена и права опозиција. Доказали смо се својим наступима у Народној скупштини и људи у нама виде истинску опозицију. Не може бити случајно да су председници посланичких група Двери и „Доста је било“ једина два шефа опозиције у Скупштини која су се нашла на удару власти и искључена са скупштинских заседања. Ако сте опозиционар и двоумите за кога да гласате – погледајте само чији говори у Скупштини највише нервирају Вучића и напредњаке.
 2. Ни један ни други покрет никада није био на власти и самим тим представљамо алтернативу и садашњем и бившем режиму. За све оне бираче који су против садашње власти, али не желе ни повратак на старо – сада постоји избор. Ово је веома важно јер се овим руши досадашњи политички систем оличен у намештеном шпилу карата где су све комбинације унапред договорене и где слободног избора заправо нема.
 3. Овом сарадњом изграђује се снажан трећи пол српске политичке сцене и бирачи не морају увек да бирају између истих већ имају могућност да гласају и за неког другог, односно за неког трећег. Тиме се избегава зачарани политички круг у коме се вртимо деценијама уназад и отвара простор за истинске политичке промене и увођење контролног механизма и за једне и за друге који су до сада били на власти.
 4. Овом предизборном коалицијом нападамо двоцифрен резултат и постајемо најјача опозициона изборна листа која може пресудно да утиче на формирање нове градске власти у Београду после избора.
 5. Ми излазимо заједно на београдске изборе стављајући у први план борбу против криминала, корупције и партократије, и позивајући на одговорност све државне службенике који су се огрешили о закон: све купљене дипломе, партијске директоре, кумовске и буразерске шеме и комбинације за прање пара. Ово је најважније државно питање од републичког до локалног нивоа, јер док не кажемо „СТОП ЛОПОВИМА“ и не зауставимо пљачку – у Србији не може и неће бити бољитка.
 6. Оно што је посебно важно, ми делимо и заједничке ставове по кључним националним и државним питањима као што су однос према КиМ и НАТО. Оба покрета су против лажног Вучићевог дијалога о КиМ, противимо се признању независног Косова и промени Устава којом би се избацила преамбула о КиМ као саставном делу Србије. Такође, и Двери и „Доста је било“ су против уласка Србије у НАТО.
 7. Сви они опозиционо оријентисани Београђани који желе да буду сигурни да њихов глас после избора неће отићи Вучићу имају наше потписе да после избора нећемо правити договоре са СНС. Ово је веома важна гаранција да њихов опозициони глас неће пропасти и отићи на другу страну. Такође, ова коалиција је гарант да ниједан опозициони глас неће остати испод цензуса и по садашњем изборном систему опет завршити код Вучића.
 8. Имамо веома сличан програм за град Београд: породична политика која се тиче, између осталог, бесплатних уџбеника за све ђаке у Београду и посебних породичних картица за попусте за троје и више деце, затим укидање БУС ПЛУС система и појефтињење градског превоза, смањење пореза на имовину и додатно опорезивање неизграђеног грађевинског земљишта као основа за пуњење градске касе, заустављање дивље градње и урбанистичког хаоса, улагање у домаћу привреду и пољопривреду…
 9. Све наше идеолошке и политичке разлике остају. Нико се не одриче својих ставова који су различити. Ово су локални, а не републички избори. Наши бирачи немају разлога за бригу да ће се било Двери било „Доста је било“ одрећи своје политике по питањима која су за њих битна. Напротив, остајемо чврсто при свим својим уверењима, али показујемо и да знамо да сарађујемо када је у питању опште добро.
 10. Ово је поштена понуда. То смо ми. Знате наш програм, гледали сте наше наступе, имате наша конкретна обећања. Нема лажи, нема преваре, нема фолирања, нема сарадње са влашћу. Знате да их се не плашимо и да смо храбро ударили у срце криминалног система власти. Такви су вам одборници потребни и у скупштини града Београда. За нас није спорна сарадња са опозицијом после избора како би се срушила власт Александра Вучића, Синише Малог и Горана Весића, али не да би све остало исто, већ да би се коначно нешто променило. Ова изборна листа Двери-„Доста је било“ вам то гарантује. Ми ћемо бити контролни механизам да нова власт неће бити повратак на старо, већ заиста нова и другачија власт и од садашње и од претходне, а то је оно што је највише потребно Београђанима.

Аутор је председник Српског покрета Двери

(Двери, 24. 1. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

 1. Пада ми на памет…резултат ове коалиције ће бити “један мање”.

 2. Расипно би било да овако сиромашни град и држава дају СВИМ ученицима бесплатне уџбенике. Многи ученици имају мобилне телефоне који вреде више од неколико комплета уџбеника, и редовно купују нове и боље.
  Систем Бус-Плус је најбољи систем који смо имали до сада, глупо је укинути га. Ако нешто не ваља у уговорима друга је ствар, али сам систем је добар. Треба повећати наплату јер се још много путника вози без плаћања вожње – опет иста омладина, скупо одевена, са скупим телефонима, али НЕЋЕ из обести да плати карту.
  И тако даље, има још тих шупљих и неутемељених обећања које указују на то да ове странке не познају градски терен баш најбоље, или се баве популизмом.
  Што не сликају ново Савско шеталиште у БнВ, или плато на Славији, и једно и друго се распада, и тиме опале у јавности по садашњој власти?

  Иначе, у Српској скупштини делују истински опозицино и то ми се допада.

 3. Све ово може да прође, али ДЈБ доживљавам као неку нову варијацију на тему Г17(плус-минус-увек у мој џеп). Негде је био и неки наслов “противприродни блуд”. Стоји оно наведено у тачки 1, ал’ и Динкић је својевремено био “шампион” антирежимског покрета, па испаде да је ипак само “шампињон”, најбоље “успева” у мраку.
  Не знам, ако на крају и заокружим “Двери”, опет ћу имати онај горак укус као кад сам 24.09.2000. с муком натерао руку да заокружи број испред Ђинђићевог имена. А тешко да нас је та “жртва” баш усрећила.

Оставите коментар