И Гвинеја Бисао повукла признање Косова

Министарство спољних послова Републике Гвинеје упутило је Министарству спољних послова Србије ноту, коју је упутила и Приштини, а у којој наводи да је влада те земље одлучила да повуче признање Косова, преноси Танјуг.

Премијер Гвинеје Бисао Умаро Сисоко Ембало и Ивица Дачић недавно у Београду (Фото: Бета/МСП/Огњен Стевановић)

„Министарство спољних послова Републике Гвинеје Бисао захваљује Министарству спољних послова Републике Србије и, у вези са својим писмом датираним од 10. јануара 2011. године, жели да обавести да је Влада Републике Гвинеје Бисао, после пажљивог разматрања, одлучила да повуче признање Косова као независне и суверене државе”, наводи се у писму.

Нота коју је Гвинеја Бисао послала Приштини

(Политика, 21. 11. 2017)

Ивица Дачић: Британија уложила протест Суринаму због КиМ

Према извештајима агенција
Велика Британија је уложила протест Суринаму пошто је та држава повукла одлуку о признању независности Косова и Метохије, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић. Председник Социјалистичке партије Србије је указао да све већи број земаља размишља о свим последицама једнострано проглашене независности КиМ, нарочито у светлу најновијих догађаја у Каталонији.

„Радује нас одлука Суринама о повлачењу признања, а такође и став Гвинеје Бисао који говори о томе да садашња власт стоји на становишту одбране територијалног интегритета и суверенитета Србије”, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у седишту странке, преноси Бета.

Ивица Дачић (Фото: Танјуг)

У том смислу, оценио је он, Србија води тешку борбу за заштиту националних интереса у условима када се, како је казао, односи великих сила „преплићу преко нас”. „Водимо тешку борбу када је реч о отварању нових преговарачких поглавља јер не зависи све од наших реформи и капацитета, већ је потребан и извештај Брисела о напретку дијалога с Приштином”, казао је Дачић.

Да подсетимо, Суринам је недавно повукао одлуку о признању независности Косова, а премијер Гвинеје Бисао, који је у петак боравио у Београду, изјавио је да и та земља, иако се налази на списку, никад није признала Косово.

Ивица Дачић је рекао да треба наставити с реализацијом државних циљева. Међу њима су, како је навео, европски пут Србије, али и очување државних и националних интереса, преноси Танјуг.

Целу вест прочитајте ОВДЕ

(Политика, 19. 11. 2017)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар