Slobodna Dalmacija: Da je postao episkop dalmatinski, Nikodim obznanio na Fejsu

Eparhija dalmatinska dobila je novog episkopa. Riječ je o arhimandritu Nikodimu Kosoviću, koji je od 2012. vrlo uspješno obavljao dužnost igumana manastira Krka ili, punog naziva, Svetoarhangelskog opštežiteljnog manastira Krka.

Dosadašnji episkog dalmatinski Fotije Sladojević postavljen je za zvorničko-tuzlanskog episkopa. Inače, Kosović je rođen 1981. u Zadru. Bogosloviju sv. Arsenija Sremca završio je 2000. u Sremskim Karlovcima, a zatim je diplomirao na Bogoslovskom fakultetu na Aristetolovu univerzitetu u Solunu 2009. godine. Magistrirao je na Pontifikalnom istočnom institutu u Rimu 2011. Od tada je bio doktorand Fakulteta za kanonsko pravo Gregorijanskog univerziteta u Rimu.

Zanimljivo je da novoizabrani episkop dalmatinski u javnosti slovi za predstavnika Srpske pravoslavne crkve 21. stoljeća, posve netipičnog za vjerske krugove. Svoje je imenovanje na tu visoku poziciju u hijerarhiji pravoslavnog svećenstva, primjerice, obznanio posredstvom društvene mreže Facebook, što je prava rijetkost za crkvene velikodostojnike. Posjetitelji šibenskog Festivala alternative i ljevice (Fališ) imali su ga, osim toga, prije dvije godine prilike upoznati na iznimno posjećenoj javnoj tribini „Crkva i antifašizam“.

Na tom je skupu, u društvu fra Drage Bojića, franjevca Bosne Srebrene, među ostalim, govorio o antifašistima među svećenstvom i ekstremnim nacionalističkim projektima u 20. stoljeću, njihovim pobornicima unutar Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve na ovim prostorima i refleksijama na današnje vrijeme. Ekstremne stavove i izjave, kazao je tom prigodom, „treba prepustiti sudu Božjem“, te je izrazio nadu kako će ih se nadići i prepustiti prošlosti dolaskom mlađih ljudi u crkve, onih koji nisu opterećeni ratom.

Valja dodati i to da je dolaskom Kosovića za igumana manastir Krka postao svjetovno otvoreniji, a uspostavljena je i čvršća suradnja s lokalnom zajednicom i institucijama, poput Javne ustanove Nacionalnog parka Krka. Upravo će u manastiru Krka, u povodu blagdana Preobraženja Gospodnjeg (18. kolovoza), JU NP Krka održati svoj četvrti ovogodišnji „zeleni stol“ i okupiti lokalne proizvođače autohtonih poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina.

Piše Marina Jurković

(Слободна Далмација)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар