Index.hr: НАТО објавио снимак који велича нацисте и усташе

НАТО је на својим профилима на друштвеним мрежама објавио осмоминутни пропагандни видео-материјал, који описују као „документарну драму” .

Филм носи назив „Forest Brothers – Fight for the Baltics”  („Шумска браћа – борба за балтичке државе“), а британски историчар Рори Јеоманс га је оценио као врло „опасан“  пропагандни потез Алијансе.

Како преноси хрватски портал Index.hr, у опису кратког филма на Јутјубу стоји да су после Другог светског рата партизани са свих страна Балтика водили крвави герилски рат против окупацијских совјетских снага.

Овај филм, који је произвео НАТО, „Шумску браћу“ представља као балтичке борце за слободу од совјетског јарма, али, истовремено пропушта да спомене да је већином била реч о бившим есесовцима, који су пак претходно с највећим ангажманом радили на истребљењу свих Јевреја и били познати по својој, како се наводи, кољачкој немилосрдности и низу почињених ратних злочина.
Шумску браћу су основали припадници 20. дивизије Вафен-СС, којима је Адолф Хитлер лично одобрио да остану на територији Литваније, Летоније и Естоније пред налетом Црвене армије повлачила немачка војска.

У НАТО-филмићу све то се не спомиње.

То да је НАТО објавио видео-материјал у славу Шумске браће еквивалентно је томе као када би овај војни савез објавио видео-снимак у којем се славе усташе, наравно под условом да је већина њих остала да се бори након 1945. против Титових партизана, уместо што су масовно и кукавички побегли, пише хрватски портал Index.hr а преносе Танјуг и Б92.

За Стање ствари приредио: Никола ВарагићCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар