О српским изборима отворено у Москви

У Москви је уочи предстојећих председничких избора у Србији одржана дискусија у којој су експерти и сви присутни заинтересовани за српску политику разговарали о председничким кандидатима и могућим резултатима избора. „Руска реч“ преноси закључке до којих су дошли учесници сусрета.

Илустрација: СНС

Дискусија на тему „Избори. Зашто Србија опет бира Вучића?“ одржана је у оквиру Балканског клуба актуелних дискусија у културно-језичком центру „Разговор“. Међу окупљенима је било експерата-балканолога, студената основних, мастер и докторских студија који уче српски језик и проучавају балкански регион, новинара и других грађана које интересује Србија. Специјални гост је био Георгиј Енгељгарт, научни сарадник Одељења за савремену историју Централне и Југоисточне Европе Института за славистику Руске академије наука, који често у водећим руским медијима коментарише догађаје везане за Балкан. Из Београда је преко Скајпа предизборну ситуацију коментарисао филозоф и аналитичар портала „Нова српска политичка мисао“ Никола Танасић.

Разговор је почео формулисањем најважнијег питања везаног за предстојеће изборе. Већина присутних се сложила да то није питање ко ће победити (већином су сви били убеђени да ће победити актуелни премијер Александар Вучић), него у томе да ли ће се ићи у други круг избора. Кључни фактор у овој ситуацији је одзив бирача: што више људи изађе на изборе и гласа за различите кандидате, више ће гласова добити сви кандидати и биће већа вероватноћа одржавања другог круга избора. Један од фактора који утиче на већу излазност је кандидат Љубиша Прелетачевић Бели.

Због чега је Бели толико популаран?

Љубиша Прелетачевић, како је истакнуто у дискусији, успео је да привуче онај део српског бирачког тела који обично не учествује у изборима, тј. омладину. На предстојеће председничке изборе млади бирачи највероватније не би изашли да се није појавио необичан кандидат – фрик Лука Максимовић звани Бели. Комични кандидати су већ одавно познати у историји изборног процеса. Довољно је сетити се кандидата Дарта Вејдера (јунака саге „Звездани ратови“) у Украјини. Међутим, када је реч о Луки Максимовићу, експерти се слажу да он, поред тога што се понаша изазивачки и забавља бираче, намерно гради лик уобичајеног српског политиканта.

Георгиј Енгељгарт, научни сарадник Одељења за савремену историју Централне и Југоисточне Европе Института за славистику Руске академије наука, сматра да Прелетачевић врши важну функцију тиме што персонификује ставку на гласачком листићу која би се могла формулисати овако: „против свих кандидата“.

„Читава кампања Белог функционише тако ефикасно јер је српска политичка класа, благо речено, већ поприлично досадила бирачима. Бели успешно пародира понашање тих досадних политичара“, каже Енгељгарт. „Србија је мала земља. Сви знају шта су то политичке партије и чиме се оне баве. Оне су у суштини фирме у којима људи зарађују новац, и то је готово једини начин да се некако пробију у животу. Политика је у Србији најисплативији бизнис“.

Зашто Вучић хоће да постане председник и ко ће бити премијер?

То је логично питање. Постављају га сви они који прате политички живот у Србији. Учесници дискусије су се сложили да Вучић највероватније жели да и сам примени схему коју је применио још Борис Тадић. Наиме, Тадић је као председник преузео све полуге управљања земљом и без потешкоћа је мењао премијере. Вучић већи део проблема решава пребацујући кривицу на друге (добар пример је ситуација са српским возом упућеним на Косово), тако да ће му место председника државе добро доћи, јер председник увек за своје грешке може да оптужи премијера.

Говорећи о мотивацији Александра Вучића да учествује у овим председничким изборима не треба заборавити ни спољни утицај на политичке процесе у Србији, сматра Георгиј Енгељгарт.

„Огромна већина такозваних ’болних одлука’ о којима Вучић увек говори, стиже споља“, каже експерт. „Председник Николић у целини наступа са позиције великог русофила. Очигледно је са Запада стигао сигнал да треба прекинути са том русофилском линијом, а са њом се може прекинути само са председничке позиције. Ради тога Вучић прелази на функцију председника државе, задржавајући при томе сав свој утицај преко „техничког“ премијера. Сетимо се да је Вучић био први човек у земљи још као потпредседник владе када су напредњаци дошли на власт, тако да поменута схема за њега неће представљати проблем.

Поједини експерти и медији предвиђају да ће улогу послушног Вучићевог премијера играти Ивица Дачић или Зорана Михајловић. Енгељгарт, међутим, сматра да су Дачић и Михајловићева ипак сувише независни играчи за такву функцију.

„Зорана Михајловић је сувише самостална и има сувише добре везе са Западом да би јој Вучић поверио тако важну функцију. Мислим да ће он изабрати некога далеко зависнијег“, каже Енгељгарт.

Зашто је Владимир Путин подржао Александра Вучића?

Александар Вучић се 27. марта састао у Москви са председником Русије Владимиром Путином. Руски председник је у сусрету изразио очекивање да ће предстојећи председнички избори у Србији протећи на највишем нивоу, пожелевши успех „актуелним властима“. Ова изјава руског председника је подигла велику прашину у српској јавности. Путинове речи су између осталих збуниле и Николу Танасића, филозофа и аналитичара портала „Нова српска политичка мисао“.

Фото: Kremlin.ru

„Оно што је Путин рекао Вучићу разликује се од онога што смо већ навикли да чујемо од руских власти“, рекао је Никола Танасић. „Поборници Русије у Србији, које су опозиција Вучићу, увек су говорили: ’Добро, ми разумемо став Русије, она разговара са законитом актуелном влашћу званичним каналима’. Сада је све другачије: Путин је пожелео Вучићу да победи на изборима. Поред тога, он је изразио уверење да ће избори бити поштени. А управо потенцијалне неправилности на изборима су сада једно од главних питања о којима се дискутује. Мене лично забрињава то што су ово први избори у протеклих 20 година у којима неће бити званичних посматрача ОЕБС-а. Други повод за моју личну узнемиреност је чињеница да је други круг заказан за Васкрс. То је време када је већина становништва на одмору и не може да гласа, а ти одмори су одавно планирани. Са друге стране, мобилизовани Вучићеви бирачи ће сигурно гласати“.

Експерт је нагласио да српска јавност дубоко поштује Владимира Путина и зато су речи руског председника снажна подршка Александру Вучићу на изборима.

Георгиј Енгељгарт је објаснио Путинову подршку Вучићу чињеницом да у овом тренутку од свих председничких кандидата само Вучић има моћан партијски систем. Други кандидати или представљају странку која нема велику политичку тежину, или уопште не представљају никакву странку.

Учесници дискусије су се сложили да се руски државни врх руководи прагматичним резоновањем јер је Вучић одавно партнер Москве, а у садашњим условима, с обзиром на ситуацију у Европи и региону, он за Русију није најгора варијанта. Могуће је да је руско руководство у овој ситуацији проценило стварне шансе председничких кандидата и одлучило да подржи фаворита у председничкој трци, како би касније та подршка послужила као основа за даљу ефикасну сарадњу. Време ће показати у којој мери је таква рачуница оправдана, уколико је уопште било такве рачунице.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 31. 3. 2017)Categories: Руска реч/Russia Beyond

Tags: , ,

1 reply

  1. Покушавате да браните нешто што се не може бранити (путинова подршка)
    Путин дао подршку.
    Запад (нато) дао подршку.
    Путин=запад

Оставите коментар