Дарио Видојковић: Изађите на референдум – гласајте за опстанак РС!

Излазак грађана Републике Српске у недељу 25. септембра на референдум о Дану РС представља више од родољубивог и патриотског чина. Јер реч је о одбрани права и надлежности РС у судбоносном историјском тренутку, каже историчар др Дарио Видојковић са Универзитета у Регензбургу.

Дарио Видојковић, професор Универзитета у Регензбургу

Дарио Видојковић, професор Универзитета у Регензбургу

Он указује да би се тиме на демократски начин вољом грађана РС зауставио процес одузимања надлежности РС, које су гарантоване Дејтонским споразумом и Уставом БиХ, као и Уставом саме РС.

Колико је важно учешће дијаспоре на референдуму?

– Апелујем на грађане Републике Српске у Немачкој и другим земљама Европе да достојанствено обаве своју грађанску дужност. Такође, и да буду свесни важности овог догађаја, као и његовог историјског, а можда и судбоносног значаја за будућност Републике Српске и њених грађана.

Шта је смисао отпора референдуму?

– Крајњи циљ сталних настојања политичара, органа и институција БиХ је нестанак Републике Српске. Прво су нам одузети застава, грб и химна, а сада се покушава одузети и Дан Републике Српске, чиме би био настављен вишегодишњи процес омаловажавања и нестајања Српске.

Зашто је питање државних празника постало толико важно?

– Питање државних празника у ентитетима не регулише Устав БиХ. То је право ентитета, односно Народне скупштине у Републици Српској. Закон о празницима РС је ту материју такође регулисао још 2007. године, а 2010. донесен је у РС Закон о референдуму и од тада до данас нико није постављао то питање. Све говори да је сада то постало политичко питање.

Шта је чинити грађанима РС?

– Због свега тога, позивам грађане Српске да изађу на референдум о Дану РС, јер је то најдемократскији израз воље народа, на који се позивају и Европска унија и цео цивилизовани свет. Нико нема право да ту демократску тековину ускрати нама у Републици Српској.

Извор: Вести он лајн

Приредио: Милорад Ђошић

Наслов: Стање ствариКатегорије:Преносимо

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s