Сајмон Џенкинс: Тероризам је немогуће победити силом

Једини разуман одговор на тероризам је да се помиримо са одређеним степеном ризика и да престанемо да се претварамо да можемо да га победимо силом

Simon-Jenkins-LСиноћ се у поворку која је на обали Нице славила Дан Бастиље залетео камион и усмртио 84 људи. Возило је прешло два километра кроз масу пре него што је полиција убила возача. Био је то језив епилог дана у којем су грађани широм Француске славили основне вредности своје републике: слободу, једнакост и братство.

Жртвама нема помоћи, али француски грађани заслужују наше саосећање. Треба избећи опасност да се ритуализовани глобални одговор на овакве нападе претвори у мегафон који појачава ефекат терористичког чина и подиже очекивања западне јавности „да се нешто предузме“.

Француски председник Франсоа Оланд је за још три месеца продужио ванредно стање уведено после париских напада у новембру прошле године. И поновио је да је Француска „у рату” са исламским тероризмом. По Француској ће бити размештено још 10.000 војних резервиста. Активности француских војних снага у Ираку и Срији ће бити „појачане”. Антитерористичке агенције у Лондону и Вашингтону су у стању приправности, док председника Обаму „његов тим за националну безбедност информише о свему што се догађа”.

Оваква реакција можда смирује грађане Нице, али нема тих мера безбедности које нас могу сачувати од лудака у камиону. Од свог проналаска крајем 19. века моторна возила сеју страх и смрт. Први аутомобил бомба био је „Будин аутомобил” који је експлодирао на Волстриту 1920. Не можемо да забранимо употребу кола и камиона. Не можемо да уведемо ни контролу ватреног оружја у Америци. Једини разуман одговор на тероризам је да се помиримо са одређеним степеном ризика и да престанемо да се претварамо да можемо да га победимо силом.

Терористички напади јачају лобије индустрије наоружања који траже повећање улагања у мере безбедности. Има мрачне ироније у томе што су људи у Ници страдали после аеромитинга француских борбених авиона. Оланду би било боље да уместо 10.000 резервиста позове 10.000 психолога и стручњака за исламске студије. Што се тиче веће улоге Француске у грађанским ратовима у Ираку и Сирији, она ће једино повећати могућност да се неки нови млади људи одлуче на самоубилачке терористичке нападе у Француској.

Nica_napad1

Камионџија из Нице не угрожава безбедност француске државе, нити би сличан напад угрозио САД или Велику Британију. Идентификовање националне државе са насумичним убиствима невиних људи постаје озбиљна политичка девијација. Тврдње да се овакви напади могу зауставити оружаном силом засноване су на потпуном игнорисању обавештајних и полицијских сазнања о томе шта заиста може да смањи њихову учесталост. Сведоци смо национализације и институционализације јавне опасности које владе западних земаља гурају у сулуде авантуре у иностранству ради „обезбеђивања“ живота својих грађана код куће.

У Француској се десила трагедија која захтева наше дубоко саосећање. Све што учинимо преко тога, само ће погоршати ствари.

Извор The Guardian/Пешчаник, 15. јул 2016.

(Нови стандард, 15. 7. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7YECategories: Преносимо

Tags: ,

3 replies

  1. Иако генерално ценим Џенкинса и његове бритке коментаре мислим да је овај пут на погрешном трагу. Тероризам вероватно не може да се искорени силом – како би нека војна и/или полицијска акција могла да предупреди онакав самоубилачки чин какав се пре два дана десио у Ници? Ал и када тероризам извире из једног све видљивијег и јаснијег политичког епицентра какав је Исламска држава (и некада талибански режим у Авганистану) онда би притисак на такве политичке формације умногоме ослабио степен ризика, регрутну моћ терориста и све остало од чега зависе многе њихове акције.

  2. Одлично, али могло се је и моћи ће се спречити напади те врсте постављањем барикада таквих возила на свим преодређеним групним састанцима те врсте. Готово сви састанци се објављују, па ако терористи знају где ће бити скуп људи, власти то исто знају, и још пре. Да је то било урађено у Ници, било бе доста друкчије.

  3. Мала замена теза. Не ,,гурају“ овакви догађаји западне силе у ,,сулуде авантуре“ (осим за званичну причу идиотизованим западњацима), већ пљачкашки походи запада стварају плодно тло за пропаганду џихада, која је опет, згодно оправдање за западњачки неоимперијализам. И све тако укруг, да се власи не досете да је основ економије западних сила пљачка остатка света, бивше колоније и резерве створене на геноцидима и поробљавању.

Оставите коментар