Никола Варагић: Пуч у Турској

Према досадашњим сазнањима, пуч у Турској су предводили команданти оног дела турске војске који је задужен за контролу области уз границу са Сиријом и Ираком. Најновија вест из Анкаре је да је у пучу учествовао и пилот који је оборио руски авион.

Извор: Твитер

Извор: Твитер

Руски авион је оборен након што су се Турска и Русија договориле да граде гасовод „Турски ток“ и након што је Русија почела бомбардовање Даеша. Руси су прекинули шверц нафте између Турске и Даеша (Сирије). То није одговарало шверцерима у Турској. Ко је могао да буде главни шверцер? Командант војске за ту област, и наравно, највиши функционери државе (помињао се Ердоганов син међу највећим шверцерима).

Недуго након што се Ердоган извинио Путину, прво се догодио велики терористички напад, а затим су исти војници покушали да изведу пуч. То извињење Ердогана Путину значи да Турска више неће нападати руске авионе, а руски авиони ће и даље бомбардовати конвоје камиона који из Сирије превозе нафту Даеша за Турску. Тако да је могуће да је између генерала војске који стоје иза обарања руског авиона и покушаја пуча, са једне стране, и Ердогана и његове партије, са друге стране, дошло до сукоба интереса око поделе плена, али и до политичког разлаза.

Турски генерали су НАТО генерали, имају одличне односе са Западом, са САД. Несумњиво је да су и за обарање руског авиона и за покушај пуча имали подршку неких центара моћи са Запада.

Да ли ће Ердоган након овог неуспелог пуча учврстити власт у Турској, и да ли ће после тога развијати добре односе са Русијом, остаје да се види. Турска има искрене савезнике на Западу само ако је у рату са Русијом.

Видети још


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7YICategories: Светске ствари

Tags: , ,

Оставите коментар