Андре Влтчек: Зашто Запад никада неће победити Русију

Филозоф, писац, филмски редитељ и новинар Андре Влтчек на порталу New Eastern Outlook тражи одговор на питање зашто Запад никада неће опростити Русији.

vltchek

Андре Влтчек (Извор: Википедија)

Амерички филмски редитељ и новинар Андре Влтчек у свом чланку објављеном на порталу New Eastern Outlook пише да такозвани цивилизовани свет, свет који сматра својом главном привилегијом да пљачка остатак планете, никада неће моћи да се помири с оним што Русија ради на Блиском истоку.„Руси су више пута уништавали империје које су желеле да владају светом и пружали огромну помоћ блискоисточним и афричким државама у покушају да се ослободе колонизаторске чизме, а затим помагали да се економски развијају“, пише Влтчек.

„Данас, када је Запад још једном одлучио да прекроји карту Блиског Истока, регионални лидери покушавају да добију помоћ и заштиту Русије. А жеља Русије да заштити своје савезнике на Западу се тумачи као ‘остварење руских интереса’„.

„Цинични Вашингтон не може чак ни на трен да помисли да узајамна помоћ, преданост и добросуседство могу бити нешто више од речи. Управо тај цинизам и претенциозност jeсу разлог зашто Запад никада неће постати савезник Русије.“

Турска се више пута борила против Русије и скоро је увек губила рат, подсећа Влтчек. А у периоду између два светска рата успела је да преживи само захваљујући Русији. Зато амерички новинар, писац и редитељ саветује руководству Турске да двапут размисли пре неко направи неки корак.

vl-neo

Изглед текста на порталу New Eastern Outlook

„Рат који Русија води није обичан рат. Њена борба је борба за опстанак човечанства – то је уметничко дело, поезија, симфонија. То је тешко објаснити, али то јесте тако. Подло оборити руски Су-24 је исто што и пљунути на гробове 25 милиона погинулих у Другом светском рату. То је одвратан и глуп поступак. у Русији се тако не ради. Ако желиш да се бијеш, изађи на мегдан. Али ако убијаш као кукавица, упадаш у туђе опустошене државе, једном можеш на свом небу видети не Су-24, већ тешке стратешке бомбардере“, упозорава Влтчек. Русију нико не може да победи, сматра он, и за то постоје многи разлози.

„Један од њих је прагматичан: Русија је нуклеарна земља. Други разлог: она се бори за правду. Да није Русије не би било ни планете Земља. Бар не оне коју смо навикли да видимо… Такозвани цивилизовани свет (онај који подиже своја позоришта и школе на туђим костима) без Русије и икаквог отпора преузео би тоталну контролу над нашом планетом. Срећом, Русија постоји. И немогуће је победити је. То никад и нико неће моћи да уради. Запад јој никада неће опростити покушај да одбрани слабије и обесправљене.“

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

Опрема: Стање ствари

(Руска реч, 30. 12. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6Tp

Advertisements


Категорије:Преносимо

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s