РПЦ сумња у могућност одржавања Свеправославног сабора 2016. године

Председник синодалног Одељења за спољне црквене односе Волоколамски митрополит Иларион уздржано оцењује перспективу сазивања Свеправославног сабора, преноси Интерфакс-Религија.

РИА Новости/Владимир Федоренко

Митрополит Иларион (Фото: РИА Новости/Владимир Федоренко)

„Изазива сумњу сама могућност одржавања Свеправославног сабора у време док се неке Православне Цркве налазе у стању нерегулисаних сукоба, а низ Православних Цркава није признао статус поглавара Православне Цркве Чешких земаља и Словачке, а да не говоримо о крајње нестабилној општеполитичкој ситуацији у свету“, – каже се у изјави митрополита којег у петак увече цитира прес-служба синодалног Одељења за односе између Цркве и друштва и медија.

Истовремено, јерарх је истакао да је Руска Црква увек учествовала и да и даље врло активно учествује у предсаборном процесу, „без обзира на очигледне тешкоће у припреми Сваправославног сабора“.

„Што се тиче конкретних рокова за његово одржавање, мислим да би било преурањено да се о њима говори,“ – изјавио је јерарх.

Свеправославни сабор није сазиван преко хиљаду година и припрема се већ пола века.

Поглавари Православних Цркава су 2014. године донели одлуку о сазивању Свеправославног сабора 2016. године у Истанбулу, начинивши притом опаску: „уколико то не буде спречено због непредвиђених околности“.

„Сматрало се да ће за преостале две године бити довољно времена да се редигује, а у неким случајевима и поново напише већи део нацрта докумената за Сабор, од којих су многи застарели, пошто су сачињени пре око 30 година,“ – објаснио је митрополит Иларион.

По његовим речима, рад на поновном разматрању докумената се одвијао крајње споро и „на крају је од осам тема за које је било планирано да буду изложене на Сабору до сада потпуно усаглашено само три, а рад на преосталима није завршен“.

„Засад међу помесним Црквама нема јединственог схватања о томе на основу којих правила треба да ради Свеправославни сабор и какав треба да буде његов правилник. Специјална међуправославна комисија која је сасвим недавно окупљена ради разматрања ових питања била је приморана да прекине рад, пошто није постигнут консензус. Још увек нема одговора на многа питања која се тичу припреме Сабора, а која је прошле године Његова Светост патријарх Кирил више пута постављао у писмима Његовој Светости патријарху Константинопољском Вартоломеју,“ – изјавио је митрополит Иларион.

Са руског: Марина Тодић

(Православие.ру, 27. 12. 2015)

Митрополит УПЦ МП Онуфрије: Свеправославни сабор може донети мноштво саблазни и раскола

Под председништвом предстојатеља Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије, митрополита Онуфрија, у Кијево-Печерској лаври 28. децембра одржано је епархијско сабрање. Митрополит је учесницима скупа пренео информацију о могућем одустајању Московске Патријаршије од учешћа на Свеправославном сабору, известио је дописник портала “Религија у Украјини“.

Извор: Портал-кредо.ру

Извор: Портал-кредо.ру

Свеправославни сабор, на коме треба да учествују епископи из свих Помесних Православних Цркава, планиран је за следећу, 2016. годину. Митрополит Онуфрије, који се вратио са заседања Синода РПЦ, одржаног 24. децембра у Москви, образложио је позицију Московске Патријаршије по том питању, пошто УПЦ МП није субјекат међуцрквених односа и не може бити самосталан учесник Сабора.

Позиција РПЦ МП садржана је у захтеву за потпуним консензусом у одлучивању, што значи да уколико било која од Помесних Цркава није сагласна са било којим питањем, оно мора бити скинуто са дневног реда. Митрополит је навео основна питања која треба да буду размотрена на Сабору – то су диптих, признавање аутокефалија, о календару, о посту и о другобрачности свештенства.

По речима предстојатеља УПЦ МП, једино је питање поста решено и прихваћено од стране свих учесника предсаборског процеса. Међутим, наставио је он, процедура одлучивања на Сабору изазива неповерење. По његовом мишљењу, може се догодити да се гласа за једну редакцију документа, а да на потписивање буде донета друга, због чега, како је рекао, постоји идеја да се не учествује у раду Сабора – иначе, „биће мноштво саблазни и мноштво раскола“.

Предстојатељ УПЦ МП је још додао да, по његовим информацијама, од учешћа на Свеправославном сабору могу одустати Грчка архиепископија, Антиохијска, Московска и, вероватно, Српска Патријаршија. „Морамо себе да прилагођавамо вери, а не веру себи“, – рекао је митрополит Онуфрије, изражавајући свој негативан однос према припреманом Сабору.

Подсећамо да се 27. октобра Синод УПЦ МП обратио саопштењем верницима УПЦ МП, које укључује и обраћање учесницима предстојећег Свеправославног сабора: „Сматрамо својом пастирском дужношћу да кажемо неколико речи о нашој забринутости због ситуације која се развија око припреме Свеправославног сабора. Ми молимо све оне који имају везе са том припремом да учине све како би се сачувала правила, предање и обичаји Свете Саборне Православне Цркве, који су основ нашег Свеправославног јединства.“

Овај став је био укључен у текст обраћања на инсистирање митрополита Онуфрија, упркос противљењу неких чланова Синода, окупљених на заседању 28. децембра, појаснио је дописник портала „Религија у Украјини“.

По материјалу са „Портал кредо.ру

Превод и приређивање: „Борба за веру

(Борба за веру, 29. 12. 2015)

Борба за веру: Свети Никола и даље брине о правоверју – без договора о правилима Сабора!

Наиме, од 16. до 18. децембра ове године, уочи дана кад православни славе оног ревнитеља вере који је јеретика Арија посрамио на Првом васељенском сабору, пропао је још један екуменистички покушај да се скуп у Цариграду 2016. одржи по плановима Фанара. Питање које је било немогуће решити покренула је Антиохијска Патријаршија.

Извор: aktines.blogspot.ru

Извор: aktines.blogspot.ru

Наиме, тема расправе се тицала правила извођења Сабора. Фанар је предложио шеснаест таквих правила, а Антиохијска Патријаршија је тражила да се унесе још једна тачка: ако нека Помесна Црква напусти сабрање, незадовољна његовим радом, сабор одмах да се распусти. Овај предлог подржале су Руска, Грузијска, Црква Чешке и Словачке, па чак и Српска Православна Црква. Остали су сматрали да то озбиљно угрожава рад Сабора. Познати јересијарх, титуларни митрополит пергамски Јован Зизиулас, покушао је да спречи сукобе и формира комисију која би понудила став прихватљив свима, али од тога није било ништа.

У јануару је сазван сусрет на врху поглавара Помесних Цркава, где се очекује расправа и о овом питању. Зизиулас је комисији постављао питање – како ће се договорити поглавари Помесних Цркава ако комисија није могла да се договори. Патријарх антиохијски ће, очито, настојавати на свом предлогу. Један од проблема с којима се Фанар среће је и одбијање поглавара неких од Помесних Цркава да дођу на јануарске сусрете у Цариград. Међу њима су, ако се ништа не промени, предстојатељи антиохијски, московски, грузијски, чешки и словачки, па чак и атински – грчки – архиепископ Јероним. Једна од кључних узданица архиекуменца Вартоломеја, митрополит галски (француски) Емануил, посетио је архиепископа Јеронима и тражио од њега да на сусрет у јануару ипак дође, али је овај одбио. Претходно га је посетио митрополит Иларион (Алфејев) из Московске патријаршије.

Очито је брбљивост фанариота, који су на сав глас трубили о свом „тријумфу“ на сабору у јуну 2016, учинила своје – не иде им како треба. Господе, спречи екуменисте да Ти се ругају и хуле на православно учење о Цркви!

По материјалу са: aktines.blogspot.ru

Превод и приређивање: „Борба за веру

(Борба за веру, 22. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6TfCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. На засиједању Свештеног Синода Московског Патријархата 13. јула о.г. донијете су слиједеће одлуке (тада је био на дневном реду документ “против дискриминације”, који је послије промијењен у “Мисија Цркве у савременом свијету”:

  ЖУРНАЛ № 52

  СЛУШАЛИ:

  Доклад Преосвященного митрополита Волоколамского Илариона, председателя Отдела внешних церковных связей, председателя Синодальной библейско-богословской комиссии, о результатах изучения проектов документов Всеправославного Собора «Вклад Православной Церкви в торжество мира, справедливости, свободы, братства и любви между народами и устранение расовой и прочих дискриминаций» и «Важность поста и его соблюдение сегодня», отредактированных Специальной межправославной комиссией на заседаниях, проходивших 15-20 февраля и 30 марта — 2 апреля 2015 года в Шамбези (Швейцария), и о предложениях Синодальной библейско-богословской комиссии по усовершенствованию данных документов.

  Справка:

  Священный Синод в заседании от 5 мая 2015 года (журнал № 18) поручил Синодальной библейско-богословской комиссии изучить проекты документов, отредактированных Специальной межправославной комиссией, и представить выводы к следующему заседанию Священного Синода.

  ПОСТАНОВИЛИ:

  1. Доклад принять к сведению.

  2. Одобрить в целом документ на тему «Важность поста и его соблюдение сегодня». Одобрить предложения Синодальной библейско-богословской комиссии по его дальнейшему усовершенствованию.

  3. Считать неприемлемым проект документа на тему «Вклад Православной Церкви в торжество мира, справедливости, свободы, братства и любви между народами и устранение расовой и прочих дискриминаций» в его нынешнем виде. Поручить делегации Русской Православной Церкви представить принципиальные поправки к этому документу на Всеправославном предсоборном совещании.

  Након одржаног засиједања Међуправославне комисије за припрему Великог и Светог Сабора Православне Цркве, у Атини, од 16. 18.12.о.г., остале су бројне недоумице у црквеној јавности и неспоразуми, прије свега, између Фанара и Москве, који се, због тајновитости рада комисије, једино кроз Саопштења Светог Синода РПЦ, могу донекле да схвате.

  Тако је било и око “документа против дискриминације”:

  Тако је и на засиједању Синода Московске патријаршије, 22.октобра, затражено да се постигне консензус и обавезно уврсти у дневни ред Великог Сабора питање додељивања аутокефалије:

  ЖУРНАЛ № 71

  СЛУШАЛИ:

  Доклад Преосвященного митрополита Волоколамского Илариона, председателя Отдела внешних церковных связей, о состоявшемся с 10 по 17 октября 2015 года в Шамбези (Швейцария) V Всеправославном предсоборном совещании.

  Справка:

  По благословению Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Кирилла делегация Русской Православной Церкви во главе с председателем Отдела внешних церковных связей митрополитом Волоколамским Иларионом приняла участие в заседаниях V Всеправославного предсоборного совещания, проходившего в Шамбези (Швейцария) с 10 по 17 октября 2015 года.

  В состав делегации вошли архиепископ Берлинско-Германский и Великобританский Марк, заместитель председателя Отдела внешних церковных связей протоиерей Николай Балашов, клирик Западно-Американской епархии Русской Зарубежной Церкви архимандрит Ириней (Стинберг) и переводчик священник Анатолий Чуряков.

  Данное совещание было созвано в соответствии с решением состоявшегося в Стамбуле с 6 по 9 марта 2014 года Собрания Предстоятелей Поместных Православных Церквей с целью рассмотрения проекта документа «Автономия и способ ее провозглашения», разработанного на заседании Межправославной подготовительной комиссии 2009 года, а также изучения результатов работы Специальной межправославной комиссии по пересмотру документов Всеправославного Собора, заседания которой проходили в Шамбези с 30 сентября по 3 октября 2014 года, с 16 по 20 февраля и с 30 марта по 2 апреля 2015 года.

  По итогам работы совещания был одобрен проект документа Всеправославного Собора «Автономия и способ ее провозглашения», а также отредактированы и одобрены документы «Важность поста и его соблюдение сегодня» и «Отношения Православной Церкви с остальным христианским миром».

  Проекту документа «Вклад Православной Церкви в достижение мира, справедливости, свободы, братства и любви между народами и устранение расовой и прочих дискриминаций» было усвоено новое название — «Миссия Православной Церкви в современном мире». В соответствии с постановлением Священного Синода от 13 июля 2015 года (журнал № 52) делегация Русской Православной Церкви представила на совещании принципиальные поправки к документу. В связи с тем, что достижение консенсуса по ряду существенных позиций оказалось невозможным, проект отредактированного Всеправославным предсоборным совещанием документа не был подписан главами делегаций Русской и Грузинской Православных Церквей.

  ПОСТАНОВИЛИ:

  1. Одобрить позицию делегации Русской Православной Церкви на V Всеправославном предсоборном совещании.

  2. Синодальной библейско-богословской комиссии дополнительно изучить проект документа «Миссия Православной Церкви в современном мире» с учетом состоявшегося обсуждения на V Всеправославном предсоборном совещании и представить выводы к следующему заседанию Священного Синода.

  3. Выразить глубокую озабоченность в связи с отсутствием проекта соборного решения по теме «Православная диаспора», а также отсутствием консенсуса в отношении содержания проектов документов Всеправославного Собора «Календарный вопрос», «О препятствиях к браку», работа над которыми ведется на протяжении уже многих десятилетий.

  4. Считать особенно важным достижение общеправославного консенсуса в отношении проекта документа «Автокефалия в Православной Церкви и порядок ее провозглашения» и включение его в повестку дня Всеправославного Собора.

  Тако је и сада, 24.12., московски Синод саопштио да је атинско засиједање протекло без консензуса о дневном реду и разради тема за Велики Сабор, и изразио жаљење због сталних неспоразума са Константинопољем:

  ЖУРНАЛ № 92

  СЛУШАЛИ:

  Доклад Преосвященного митрополита Волоколамского Илариона, председателя Отдела внешних церковных связей, о состоявшемся заседании Специальной межправославной комиссии.

  Справка:

  Специальная межправославная комиссия образована по предложению Святейшего Патриарха Константинопольского Варфоломея с согласия Предстоятелей Поместных Православных Церквей с целью выработки проекта Регламента работы Всеправославного Собора.

  С 16 по 18 декабря 2015 года в Афинах состоялось заседание этой комиссии, в котором по благословению Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Кирилла приняла участие делегация Русской Православной Церкви в составе председателя Отдела внешних церковных связей митрополита Волоколамского Илариона, заместителя председателя Отдела внешних церковных связей протоиерея Николая Балашова и переводчика священника Анатолия Чурякова.

  На третий день заседания работа по составлению проекта Регламента Всеправославного Собора была прервана, поскольку консенсус достигнут не был.

  В ходе поездки митрополит Иларион встретился с Блаженнейшим Архиепископом Афинским и всей Эллады Иеронимом. Обсуждались вопросы общеправославного значения.

  ПОСТАНОВИЛИ:

  1. Доклад принять к сведению.

  2. Одобрить позицию делегации Русской Православной Церкви на заседании Специальной межправославной комиссии.

  3. Констатировать, что дискуссии вокруг Регламента Всеправославного Собора натолкнулись на трудности, которые не удалось преодолеть.

  4. Выразить озабоченность в связи с тем, что в ходе переписки между Предстоятелями Константинопольской и Русской Православных Церквей не удается достичь согласия по важным вопросам подготовки Всеправославного Собора.

Оставите коментар