Пале: Представљена књига „Сребренички круг“ Драгана Вујичића

На Палама је вечерас прeдстављена књига „Сребренички круг“ новинара и публицисте из Београда Драгана Вујичића и приказан филм „Сребреница-издани град“ редитеља Оле Флумана

srebrenicki-krug-pale

Фото: Срна

Историчар из Београда Милош Милојевић рекао је да је „Сребренички круг“ најконцизнији увод у оно што се дешавало у Сребреници током рата у БиХ.

– Аутор је успио да прикупи много података, негдје око 160 страница, што је публицистички подухват – рекао је Милојевић, додавши да је ова књига недостајала српском језику.

Вујичић је нагласио да је књига настала као одговор на покушај доношења резолуције Савјета безбједности УН у јулу ове године у којој је наведено да ће свако даље преиспитивање догађаја у вези са Сребреницом бити забрањено.

– Запитао сам се шта то може бити толико битно, када се на тај начин контролише? Почео сам да истражујем и врло брзо сам дошао до резултата – истакао је Вујичић, и додао, да није експерт за Сребреницу, али да је имао срећу да разговара са људима који добро познају фарсу око Сребренице која траје већ 20 година.

Он је рекао да је најприје писао фељтон о Сребреници у Вечерњим новостима, након чега је одлучио да текстове обједини у књигу. Подсјетио је да је књига промовисана на Сајму књига у Београду, те у Новом Саду и Суботици, те да је добио и позив из Прага да тамо представи књигу.

Оцијенио је да је књига одлично прихваћена, јер се не бави Сребреницом само у три дана, него Сребреницом од 1992. године до данас. Вујичић каже да се књига зове „Сребренички круг“ због тога што се ове године затвара круг са Сребреницом у виду хиљада избјеглица које са Блиског Истока долазе у Европу.

– Сви ти људи су на неки начин дјеца Сребренице. Све те земље које су сада разорене од Ирака, Сирије, до Либије, нападнуте су и бомбардоване да се не би поновила Сребреница – рекао је Вујичић.

Према његовим ријечима, књига прати и суђење оптуженима у Хашком трибуналу, а начин на који међународна заједница води „сребреничку причу“ врло је илустративан.

– Сребренички круг се наставља. Трчи се други круг и видјећемо шта ће бити – рекао је Вујичић, нагласивши да су читаоци ове књиге запањени, јер нису имали гдје да прочитају одређене информације.

Промоција књиге „Сребренички круг“ биће одржана и  у Источном Новом Сарајеву.

РТРС

(Православие.ру, 16. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6LPCategories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар