Ванредно стање у Француској, више од 150 мртвих у терористичким нападима

У терористичким нападима широм Париза и масакру у дворани Батаклан убијено је најмање 150 људи. Француски специјалци неутралисали су нападаче који су у концертној сали убили 120 талаца. Мртви и у пуцњави испред ресторана. Бомбе и на Стад де Франсу, током фудбалске утакмице Француска – Немачка. Франсоа Оланд прогласио ванредно стање и најавио “немилосрдан” рат против терориста. Не зна се има ли међу жртвама држављана Србије. Нико за сада није преузео одговорност за нападе.

tviter-paris-napad

14. 11. 2015.

11.45 – Исламска држава преузела одговорност за нападе у Паризу, поручивши да ће Француска бити мета све док настави да води тренутну политику, преноси Ројтерс.

11.40 – Напад на Париз планиран је споља уз саучесништво људи из Француске, рекла је амбасадорка Француске у Београду Кристин Моро на конференцији за новинаре. Није могла да потврди да ли међу жртвама има српских држављана.

Војска испред катедрале Нотр дам

Војска испред катедрале Нотр дам

11.00 – Према званичним подацима, у синоћним нападима погинуло је 127 особа.

10.50 – Исламска држава објавила видео у којем позива муслимане да уколико не могу да дођу у Сирију да свети рат боде на тлу Француске, преноси Ројтерс.

10.48 – Председник Сирије Башар ел-Асад изразио је данас саучешће француским посланицима због терористичких аката у Паризу, указујући да се то исто дешава већ пет година на територији Сирије. „У Француској се јуче десило оно што се дешава у Сирији већ пет година”, навео је Асад на сусрету са француским посланицима у Сирији а преноси Танјуг радио „Европу1”.

10.40 – Франсоа Оланд за нападе у Паризу окривио Исламску државу, и то назвао “актом рата”. Би-Би-Си преноси да је Оланд рекао да су напади планирани споља, али и да су имали помагаче унутар Француске.

08.10 – Образовне установе у Паризу јутрос не раде, затворени су музеји. Поједине туристичке агенције отказале су долазак у Париз, каже за РТС дописник Вечерњих новости из Париза Горан Чворовић.

https://twitter.com/AyishaBaloch/status/665436323134767104

06.50 – Још није утврђен тачан број жртава. Си-Ен-Ен јавља да су погинуле најмање 153 особе, а Ројтерс говори о 200 повређених, од чега 80 тешко.

04.45 – Погинуло је осам нападача, од чега се седам разнело самоубилачким прслуцима, рекао је агенцији Франс прес извор близак истрази.

04.03Њујорк тајмс наводи да су нападачи, пошто су упали у концертну салу, викали да је њихова акција освета за оно што Оланд ради муслиманима широм света.

03.46 – Сви нападачи су мртви, рекао шеф полиције, јавља АП. Тужилац не искључује могућност да су нападачи имали и помагаче.

mapa-paris-napad

03.22 – Би-Би-Си преноси лист “Паризјен” и попис жртава по местима:

Сала Bataclan: најмање 100 мртвих, 7 у критичном стању, још четворо рањених

Улица Charonne: 19 мртвих, 13 у критичном стању, 10 рањених

Улица Bichat: 14 мртвих, 10 критично, 10 рањено

Avenue de la Republique: четири мртва, 11 критично, 10 рањено

Стадион: четири мртва, 11 критично, 39 рањено

Улица Beaumarchais: троје критично, четворо рањених

02.55 – Париске власти наводе да је у концертној хали Балаклан убијено 120 људи, док је у осталим нападима у том граду страдало још 40 особа, јављају француски медији. Петорица терориста убијена су у сукобу са полицијом. Непотврђени су извештаји о жртвама на страни полиције. У Француској је уведено ванредно стање, по први пут од Другог светског рата. Председник Оланд је најавио “немилосрдну” акцију против терориста. Организатор је, чини се, већ познат јер присталице Исламске државе ликују на интернету, називајући догађај: “Париз у пламену”.  Почео је лов на сараднике нападача.

https://twitter.com/suttonnick/status/665323355101200385/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

02.31 – Си-Ен-Ен јавља о 153 мртвих и преноси речи сведока да су у хали Батаклан “нападачи пуцали у њих као у птице”.

02.30 – АП преноси речи париског тужиоца да је убијено пет нападача. Спортска редакција Би-Би-Си јавља да се немачка фудбалска репрезентација и даље налази на стадиону у Сен Денију.

02.07 – Би-Би-Си преноси речи француског репортера да су десетине посетилаца концерта у сали Батаклан преживеле јер су побегле од нападача на више спратове.

paris-napad-5

02.04 – Различите процене броја жртава, од којих ниједна не иде испод 118 мртвих. АФП каже “најмање 120”, док Си-Ен-Ен говори о “најмање 149” погинулих у париским нападима.

02.00 – “Француска је одлучна. Крећемо у битку и бићемо немилосрдни”, рекао је француски председник Франсоа Оланд испред концертне хале Батаклан.

paris-napad-6

01.45 – Заменик градоначелника Париза каже да је у концертној сали 118 жртава.

01.35 – Ројтерс јавља, позивајући се на званичника париске градске управе, да су текуће процене мртвих подигнуте на 140 особа.

01.35 – Француски медији јављају да су убијена четири нападача. Још 1.500 војника биће распоређено у Паризу.

paris-tvit-napad

01.30 – АФП јавља да су убијена три нападача у акцији полиције током ослобађања талаца у концертној дворани Батаклан.

01.26 – Пребацивање рањених у болнице:

01.10 – Стотину мртвих у концертној сали, јавља АФП.

01.09 – Заменик градоначелника Париза за Си-Ен-Ен изјавио да је било “шест или седам места напада”. Француски канал iTele јавља да је на “десетине” мртвих у концерној сали Батаклан.

paris-mesta-napada

00.55 – Окончана акција француских специјалаца против терориста код концертне сале Батаклан. Убијена двојица терориста, јавља локална БМФ ТВ.

00.47 – АФП јавља да је нападач у концертној дворани, док је пуцао у масу, узвикивао “Алаху акбар”.

00.45 – У нападима, осим мртвих, још 55 тешко и око 70 лакше рањених, према подацима париских ватрогасаца. Затворен је метро.

00.42 – Војска на улицама Париза:

00.40 – Пет експлозија одјекнуло у концертној дворани Батаклан у којој се налазе таоци. Си-Ен-Ен јавља да су то покушаји полиције да уђе у дворану.

00.40 – Амбасадор Србије у Француској Рајко Ристић каже за РТС да се за сада не зна има ли међу жртвама држављана Србије.

pray-paris

00.35 – Би-Би-Си преноси да француски медији јављају да је полиција започела операцију спасавања талаца из концертне дворане Батаклан. На друштвеним мрежама појавила се сведочења да терористи убијају “једног по једног” таоца.

00.30 – Пуцњава и серија детонација код концертне сале у којој терористи држе таоце, јављају Ројтерс и АП.  Власти у Паризу моле грађане да без преке потребе не излазе на улицу.

paris-napad-4

00:23 – Би-Би-Си преноси да је у експлозији код стадиона погинуло троје људи, а да има много рањених. Експлозија је била близу једног од улаза на стадион.

00:17 – Си-Ен-Ен јавља да је напад код стадиона, према изворима западних обавештајних служби, био напад бомбаша самоубице и да је нађено тело.

00:04 – Радио новинар који је очевидац напада у концертној дворани за Си-Ен-Ен изјавио да је видео два нападача који су калашњиковима пуцали насумично, те да је видео 20-25 тела на земљи, мртвих или тешко рањених. Насумична паљба је трајала 10 минута, у малој концертној дворани. “Било је застрашујуће, нападачи су били у црном и без маски. Видео сам једног, имао је 20-ак година, браду, изгледао би нормално да није имао тај калашњиков. Ништа нису причали, само су пуцали.”

13. 11. 2015.

23.55 – Председник Франсоа Оланд рекао да је у току терористички напад без преседана и да није завршен. Проглашена ванредна ситуација у целој земљи, затворене границе.

23.50 – Војска послата у 10. и 11. арондисман у Паризу. Би-Би-Си јавља да је послато око 200 војника. Према још непровереним информацијама дошло је до напада и у близини Лувра.

paris-napad-2

23.40 – У шопинг-центру изведен још један напад, јавља Ројтерс. ТВ станица БФМ јавља да је број жртава вечерашњих напада порастао на 60. Полиција позвала грађане да остану у својим домовима.

23.35 – Отмичари изашли из дворане Батаклан пуцајући на полицију. Не зна се колико је жртава у дворани.

23.38 – Још нико није преузео одговорност за серију напада у Паризу, али симпатизери Исламске државе, путем друштвених мрежа поздрављају догађаје у Француској са “Париз у пламену”.

23.15 – Расте број жртава – најмање 40 мртвих, јављају француски медији. Полиција потврдила да се у позоришту налази око 100 талаца. Неколицина је успела да умакне нападачима.

23.10 – Број жртава порастао на 30, јављају француски медији.

23.00 – У току евакуација стадиона Стад Франс. Претходно евакуисан председник Франсоа Оланд.

22.55 – Француска полиција потврдила је да су у париском 11. арондисману неидентификовани нападачи узели таоце. Локални медији наводе да се у позоришту, које су заузели нападачи, налази око 60 особа.

22.45 – Најмање 18 људи убијено је у нападима у Паризу, јавља Ројтерс.

paris-napad-1

Напади у Паризу – пуцњава у ресторану у центру града, упад у концертну салу Батаклан, експлозија код стадиона у Сен Денију и напад у шопинг центру. Све улице у граду блокиране.

Најмање 60 људи је убијено, а полиција за сада нема информације о томе да ли су инциденти повезани.

Ненад Томић, новинар радио Франс интернационала, рекао је за РТС да се најпре сазнало за пуцњаву у ресторану у 11. арондисману, у самом центру Париза.

paris-napad-3

Два нападача ушла су и у концертну салу Батаклан и насумице пуцали по посетиоцима. У дворани је стотину људи и не зна се колико има жртава. У једном тренутку нападачи изашли испред дворане и пуцали на полицију.

Трећи напад одиграо се северно од Париза око стадиона у Сен Денију, где је у току била утакмица између Француске и Немачке. Чуло се неколико експлозија око стадиона где је 80.000 људи. На утакмици је био и председник Франсоа Оланд који је евакуисан, каже Томић.

Одржан хитан састанак Оланда са премијером Мануелом Валсом и министром унутрашњих послова Бернаром Казневом. Проглашена ванредна ситуација, а власти позивају грађане да остану у својим домовима.

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер је, поводом напада у Паризу, рекао да је ужаснут и потресен тим догађајима и Француској изразио подршку Немачке.

(РТС/Стање ствари)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6mI



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Iza ovog atentata, isto kao i iza atentata u Njujorku stoji izraelska sluzba mosad, koja zajedno sa cia 100% kontrolise islamske teroriste, koje je uostalom i stvorila.

    Cilj napada je uvlacenje Evrope u veliki rat na Bliskom Istoku, koji ce se desiti radi stvaranja veölikog Izraela i potpune kontrole prirodnih resursa tog regiona i njegovo stavljanje pod izuraelsku kontrolu.

    Zbog toga se desio i ovaj atentat i potpuno iz istih razloga Rusija se angazovala u Siriji. To je zajednicki poduhvat “Rusije” i Izraela.

    Dakle pan judeika je aktvirala sve svoje poluge: judeiziranu USA, judeiziranu “Rusiju” i evo sada ce slaviti i judeiziranu EU.

    O lijepo li je biti rob judeo masoneriji.

  2. Жалосно је, али ово врло личи на ”Маркале”, Рачак…
    Циљ је постигнут: Европа има необориве аргументе и разлоге да заблиндира своје границе, и тако се одбрани од избегличког ”цунмија”.
    А што се тиче жртва, па и својих грађана, жртве су неминовне када су у питању
    највиши национални интереси – одбрана од мигрнтске најезде.
    Да француске обавештајне службе нису ништа знале,могле превентивно да делују, то је само ”прича за малу децу”!
    Шта је ”11. септембар” у Америци, него свесно жртвовање својих грађана зарад
    највиших националних интересе, сатаниста и лудака који управљају овом несретном планетом.
    У тој Француској све неке наказности.
    Прво су без икакве потребе непристојним карикатурама Мухамеда иритирали
    муслимане, а онда се, сличним, накарадним крикатурама подсмевали паду руског авиона, и сада, после ове трагедије, они и даље се спрдају којекаквим
    напписима и сликама на рачун те трагедије.
    Који су то и какви болесници, плаћеници, изороди који све то раде, ако им за
    крајњи циљ није изаизивање свеопштег хаоса и пометње, бомбастично најављене од оног одртавелог старкеље – СОРОША и њему сличних!

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading