Митрополија црногорско-приморска: Славиша Лекић довео себе до духовне провалије

ss-face-240Систем Вордпрес има разноразне статистике – једна од њих јесте и она којим се кључним речима долази на сајт. Испоставило се да је неколико посетилаца укуцало „slavisa lekic svestenik“, баш тако – „ошишаном латиницом“ и дошло на Стање ствари. Разлог је откривен неколико сати касније – Славиша Лекић нашао се у центру (немамо другу реч) скандала око фотографије на којој наводно митрополит Амфилохије љуби руку Јосипу Брозу! Доносимо прилог са сајта црногорских (боље речено „монтенегринских“) исељеника у Аустралију, а затим и деманти Митрополије, уз позивање на Музеј историје Југославије и њихову фототеку.

Што се самог Славише Лекића тиче – он је објавио на овом сајту неколико текстова: почело је преношењем чувеног текста да је Стање стварипрокатолички портал“, онда је тај епитет сузио на једног (бившег) сарадника и уједно почео да коментарише на сајту; на крају су објављена (ако се не варамо) три његова посрбљивања. Иако г. Лекић није био у правом сарадничком статусу на Стању ствари, ипак смо га одмах упитали јесу ли тачне спекулације да је приступио такозваној ЦПЦ? Уместо потврде или демантија, Славиша Лекић је проследио дуже отворено писмо (упућено једном од свештеника на територији Епархије канадске), из којег издвајамо део који би можда могао да осветли какво је стање ствари са његовим статусом и припадништвом:

„Но, како ме је еп. Георгије приликом протеривања [из Епархије канадске] оставио и без Канонског отпуcта, то нигде нисам добио пријем у нашим епархијама, па сам се обратио Грцима. И баш сам био у процесу преласка код њих, када ме позвали ови људи из Канаде. Како нисам могао одговорити њиховом позиву, то сам прeпоручио свог доброг шкoлcког колегу, оца […], који је дошао у Канаду и формирао, припојивши Грчком Кипријановом Синоду ову парохију (мислим да се зове Светог Илије). Ја сам пришао Грчком ИПХ (Истинито Православном Синоду) те је тако ситуација са моје стране остала нереализована.“

А. Л.

Prilog iz Argentine… na sva usta protiv Tita, a ponizno mu ljubio ruku

Objavljujemo ekskluzivno dio iz pisma Slavise Lekica, sadasnjeg pripadnika CPC, kojeg je uputio prijatelju povodom zavrsetka knjige „U ime Tita“ njegove prijateljice iz Argentine, a tice se veoma rijetke fotografije iz njegove licne arhive koja prikazuje Amfilohija kako ponizno ljubi Titovu ruku:

sl-montenegrin

„Postovani g. Djuro, radi se o jednoj, po meni zanimljivosti. Naime, moja izvesna prijateljica iz Argentine je hrvatica i poznata spisateljica, kako istorijskih romana (iz argentinske istorije) tako je dosta pisala i biljezila o hrvatskoj dijaspori u Argentini. Velika je hrvatska nacionalistkinja (ne sovinistkinja) sto veoma cijenim kod sviju naroda ovu osobinu. Ona me je sinoc obavijestila da je upravo zavrsila sa pisanjem svog romana: „En el nombre de Tito“ („U ime Tita“), a ja sam joj odgovorio, no da bi Vama bilo jasnije, prijenecu Vam dio pisma:

„…da Ti prvo uputim sve cestitke povodom zavrsetka Tvoje knjige „En el nombre de Tito“, a ujedno da Ti posaljem prilog za nju u vidu jos jednog podatka, kako bi dopunila knjigu i ucinila je aktelnijom i samim tim – zanimljivijom: naime, radi se o osobi koja je preuzela (od mene) da vodi Pravoslavnu Crkvu u Argentini, a to je osoba koju sam ja promovirao u Argentini, tada kada tamo bejah, no sada je sve krenulo po drugom… ta osoba je pocela da „pokrstava“ Katolike po Argentini, a sto Ti dostavljam link i tekst – vijest ispod, radi se o crnogosrkom pravoslavnom metropolitu Amfilohiju, koji je Titov pitomac, jer je Tito svojedobno bio glavni organizator u kadrovskom odabiru Srpske Pravoslavne Crkve, a ovaj sada Buenosaireski metropolit iz Cerne Gore, njegov kadar. Ja ti sada dostavljam dokumenat – fotografiju (to je rijetka fotografija iz osobne arhive) gdje se vidi, kako taj metropolit Amfilohije, cak i ruku Titinu ljubi – jednom recju: slika sve govori!

Pisi mi da li mozes u svoju knjigu umetnuti i ovu za Argentinu veoma rijetku zaniljivost!?

Srdacan pozdrav!“

amfoljubitituruku

Mitropolit Amfilohije koji je u crkvi Svetog Save u Buenos Airesu krstio Anu Mariju Matas, koja je iz rimokatoličanstva prešla u pravoslavlje, u znak pokornosti, kao mladi monah ljubi ruku druga Tite (uz prisustvu Jovanke Broz – Titine supruge) sto je dokaz da je Tito u Srpskoj crkvi vodio kadrovsku politiku (i selekciju) – zato je sada njegov pulen Amfilohije, poglavar Srpske crkve u Argentini.

Slaviša (Lekić) s. r.

Bivši sveštenik SPC u Argentini

(a danas pripadnik CPC – Crnogorske Pravoslane Crkve)

Прим. СС: Прилог је пренет без икаквих корекција и исправки

(Montenegrin Ethnic Association of Australia)

Митрополија црногорско-приморска: Ново подметање Цркви од стране неких црногорских електронских медија

Више интернет портала у Црној Гори (чак и портал Јавног сервиса!) су данас објавили фотографију на којој се види извјесни свештеник са покојним Јосипом Брозом.

Због оних који ће можда бити збуњени оваквом фотографијом и текстом који је прати, стављамо до знања читавој јавности да се на тој фотографији не налази Митрополит Амфилохије, иако сматрамо да је то јасно сваком здраворазумном посјетиоцу тих портала. Умјесто улажења у било какву анализу фотографије, упућујемо све заинтересоване да погледају албум Брозове посјете Крфу од 24. јула 1956. године из фототеке Музеја историје Југославије у Београду (http://foto.mij.rs/site/gallery/2355/photo/20).

fototeka

О односу Митрополита Амфилохија према комунизму, нарочито у погледу његовог односа према Цркви и неистомишљеницима, и Брозу као личности, Митрополит је сам говорио у безброј прилика и тај став је јавности добро познат.

Овакве неистине не служе на част ономе ко их је пласирао у јавност. Само говоре о расположењу које у контролисаним медијима и онима који их контролишу влада према Цркви. Спремни су чак и на овакве бестидности само да се обрачунају са Црквом и Митрополитом Амфилохијем. Без сумње, да имају Броза уз себе, прогањали би и на драстичнији начин своје идеолошке неистомишљенике, баш као што је он чинио.

Што се тиче поузданости Славише Лекића, наводног „свештеника ЦПЦ“? (да ли је то уопште истина? гдје он и коме служи као лажни свештеник?), жао нам је што је себе, после више година лутања, довео до духовне провалије – припадности овој псевдоцрквеној групацији. Понављамо, ако је збиља члан те идеолошке секте, треба да буде свјестан да је себе сврстао са непријатељима и прогонитељима Цркве Православне.

Нека Бог да разума и покајања свима нама, а нарочито онима који клевећу и чине зло ради својих себичних интереса, јер у коначном, не чине га другима него себи.

(Митрополија црногорско-приморска, 16. 10. 2015)

Наслов и опрема: Стање ствари


ИЗМЕНА: Овај чланак је промењен 17. 10. 2015. у 20:46 – прецизирано је да је г. Славиша Лекић заправо упутио отворено писмо (једном од свештеника на територији Епархије канадске), за које немамо потврду да ли је негде објављено.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-62BCategories: Противу дезинформација

Tags: , , , , ,

Оставите коментар