Евроазијски форум новинара за широку јавну расправу о будућности „ријалити“ програма

Евроазијски форум новинара (ЕФН) позива Министарство културе и информисања Републике Србије, Српску православну цркву и друге традиционалне верске заједнице, представнике Републике Српске и тамошњих организација, САНУ, психологе, психијатре, лекаре, новинарска удружења, представнике медија, невладиних организација и истакнуте појединце да организују широку јавну расправу о будућности „ријалити“ програма, с обзиром да надлежна регулаторна тела нису у стању да заштите интересе грађана и њихове деце.

rijaliti-srbija

Српско друштво и његова будућност таоци су финансијских интереса власника најгледанијих и најтиражнијих српских медија који су постали расаднци насиља, примитивизма и најнижих порива.

Према мишљењу ЕФН, емитовање „ријалити“ садржаја треба ограничити на време између поноћи и шест часова ујутро, а јавност одложеним преносом и посебним правилником о приказивању треба заштитити од насиља и недоличног понашања учесника. Истовремено, штампана издања која опширно преносе дешавања из таквих програма треба додатно опорезовати. Осуђиваним лицима треба забранити могућност учешћа у „ријалити“ емисијама.

Евроазијски форум новинара указује на ненадокнадиву штету коју су младима већ нанеле „ријалити“ емисије. Српско друштво треба да пронађе начине и механизме за унапређење образовних и квалитетних забавних садржаја, уместо што јавне ресурсе (фреквенције), медије, време, знање и властиту културу подређује „ријалити“ програмима.

Будућност коју већина у Србији прижељкује, без сумње, огледа се у људима знања, морала, уметности, спорта и културе уопште, а не у старлетама, криминалцима и егзибиционистима.

Оснивачи ЕФН су новинари Бранко Жујовић, Драгана Трифковић и Душан Ковачев


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5YXCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар