Каменован аутобус са фудбалерима Србије у Тирани, албански амбасадор одбио позив МИП Србије

Скандал у главном граду Албаније током трансфера српског фудбалског тима од аеродрома до хотела, разбијено стакло на аутобусу наше репрезентације. – Помоћни тренер Васиљевић остао неповређен док су поред њега летели делићи стакла

Полиција у Тирани (Фото АП/Hektor Pustina)

Полиција у Тирани (Фото АП/Hektor Pustina)

Од нашег извештача

Тирана – Нису вределе ни ванредне мере, Србију су у Тирани дочекали каменице, увреде, заставе забрањене од УЕФА… Албанци су пали на испиту, у тренутку док се аутобус са нашим репрезентативцима ближио крајњем одредишту, хотелу „Шератон“ једна од неколико „одапетих“ каменица разбила је стакло и подигла ионако врућу температуру до усијања.

На срећу није било повређених, иако су делићи стакла летели на све стране. Највише среће имао је Срђан Васиљевић, тренер у стручном штабу, поред чије главе се буквално распршио један од прозора. Вожња је настављена несмањеном брзином, како би се предупредили инциденти већих размера…

А први минути по слетању српске експедиције у главни град јужног суседа, нису ни слутили на велике проблеме.

Тирана то није доживела… Синоћ је главни град Албаније стајао. У мраку, уз тек по коју светиљку у даљини, ротације безброј полицијских и ватрогасних возила, полицију са дугим цевима и прстима на обарачима…

Србија је стигла…

Утакмица века, како су је крстили домаћини, више од фудбала и са улогом знатно „јачим“ од три бода, није успавала, али јесте зауставила живот у Тирани. На аеродрому „Мајка Тереза“ имало је места само за дупке пуну летелицу „Ер Србије“. Остали простор попунили су блиндирани и полицијски аутомобили. Друму, до хотела Шератон, смештеном у сувом градском језгру, нико није могао да приђе. Блокиране раскрснице и брзина којом се кретала око 500 метара дуга колона нису ни слутили на велики иницидент.

Заставе велике Албаније, уобичајени средњи прст и две скрштене руке, симулација двоглавог орла, били су само увод у црњи и много ружнији део приче у Тирани. Градско језгро, ипак, било је сувише изазовно и довољно критично да један од хулигана искористи близину и каменицом разбије стакло…

Пукло је у тренутку, као најава да Србија у Албанију, ипак, није добродошла. Највећи испит биће вечерас – у Елбасану!

———————————-

Српски полицајци уз Орлове

Са репрезентативцима Србије у Албанију су стигла и седморица припадника МУП-а.

Спремни за изазовни посао, на аеродрому „Никола Тесла“ ставили су до знања да с њима неће бити шале. По двојица су обезбеђивала државни тим, новинаре и званичну делегацију ФСС, а један је добио место тик поред Томислава Караџића, првог човека српског фудбала.

———————————-

Бранислав Ивановић спушта лопту после вруће најаве дербија групе И у Елбасану

Врућ октобар у Тирани! Кажу наизглед љубазни домаћини да одавно такав није био. А синоћ, у главном граду Албаније, иако је други јесењи месец загазио већ у седми дан, температура се усијала – до пожара.

Конференцијска сала хотела Рогнер била је мала да прими многобројне представнике медија из Србије, Албаније, чак и земаља региона. Под пратњом полиције и читавом свитом обезбеђења, селектор Орлова Радован Ћурчић и капитен Бранислав Ивановић покушали су да наметну само једну тему. Ону у којој се најбоље сналазе – фудбалску.

– Очигледно је да нас и на стадиону у Елбасану очекује врућа атмосфера. Видљиво је то, овде у Тирани, на сваком кораку. Од аеродрома, улица, хотела, напокон и интересовању медија, очигледна је жеља Албанаца да упишу драгоцену победу – суштински се капитен Ивановић дотакао тачака на којима ће вечерас (20,45) бити исписана есенција другог дуела у историји Србије и Албаније.

Признаје првотимац Челзија да је релаксирајућом атмосфером, стручни штаб покушао да амортизује изазове утакмице века, какав је третман добио вечерашњи дуел у Елбасану.

– Психолошка припрема може да буде много битна. Сведочили смо последњих да је селектор Албаније, Ђовани ди Бјази, на необичан начин покушао да нас опусти тврдњом да је Србија најбоља репрезентација у групи. Италијански стручњак прибегао је посебним методама и то је његово право. Верујем, ипак, да ћемо на терену бити јачи од пакла, какав нам се спрема на Елбасан арени.

Имао је Ивановић специјалан дочек у хотелу Рогнер, уочи обраћања новинара. Желели су гости да се сликају са њим, тапшали га по рамену. На први поглед – Албанци умеју да цене фудбалске величине.

– Жао ми је што Србија није у игри за пласман на Европско првенство. Тада би улог био много значајнији, причали бисмо више о фудбалским темама. Нажалост, изгубили смо нашу битку и кад се вратим на прошлогодишњи дуел у Београду, волео бих од срца да се промени једна ставка – резултат. Да смо победили, друга прича би била.

Дуел у узаврелом амбијенту и са набујалим страстима има предзнак више. А ко би могао да га одлучи?

– Битно је да меч дочекамо психолошки спремни. На добром смо путу и знамо шта може да нас очекује пред крцатим стадионом. Наша је жеља да се покажемо у најбољем светлу и освојимо бодове. Дошли смо да играмо фудбал и о томе само причамо – подвукао је Бранислав Ивановић.

Бранко Спасојевић

———————————-

Караџић: Утакмица би могла да буде доведена у питање

Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић изјавио је у Тирани, након што је каменован аутобус са српским репрезентативцима, да би могло да буде доведено у питање одигравање утакмице.

Караџић је у изјави за РТС рекао да је српску делегацију звао премијер Србије Александар Вучић и да су у контакту са министром спорта Вањом Удовичићем.

Он је рекао да је на лице места стигао и директор полиције Албаније, који је казао да гарантује да више неће бити сличних инцидената.

Према Караџићевим речима, више каменица погодило је аутобус са фудбалским репрезентативцима Србије, највише у нивоу првих неколико седишта где су седели играчи, а нико није повређен.

Председник ФСС је додао да су сви чланови српске делегације и репрезентације у шоку.

Тирана (Фото Д. Жарковић)

Тирана (Фото Д. Жарковић)

———————————- 

Због напада на репрезентацију протестна нота МСП

БЕОГРАД – Министарство спољних послова Србије уручило је амбасадору Албаније Иљиру Бочки протестну ноту поводом тешког инцидента и напада на фудбалску репрезентацију Србије у Тирани.

Како је наведено у саопштењу, у МСП Србије је вечерас хитан позван Бочка како би му била уручена протестна нота.

Упркос чињеници да је реч о утакмици високог ризика, овај инцидент сведочи о озбиљним пропустима надлежних служби Албаније у организацији ове фудбалске утакмице, наведено је у саопштењу.

„Република Србија очекује и захтева да се фудбалској репрезентацији Србије омогући потпуно безбедни даљи боравак у Албанији и несметано одигравање утакмице”, истиче се у саопштењу.

Србија, такође, очекује да починиоци овог инцидента буду у најкраћем року пронађени и одговарајуће кажњени.

Више каменица погодило је вечерас аутобус са фудбалским репрезентативцима Србије, али нико није повређен.

Инцидент се догодио на путу од аеродрома до хотела у Тирани, где ће српска репрезентација преноћити до одласка у Елбасан, град удаљен 50 километара, у коме ће бити одиграна квалификациона утакмице за првенство Европе са домаћом селекцијом Албаније.

Амбасадор Албаније одбио да се одазове позиву МСП Србије

БЕОГРАД – Амбасадор Албаније Иљир Боћка одбио је да се одазове позиву Министарства спољних послова да прими протестну ноту Србије.

„Насупрот дипломатским правилима и пракси, албански амбасадор Иљир Боћка је, после инструкције из Тиране, одбио да се одазове позиву Министарства спољних послова да прими протестну ноту Републике Србије због тешког инцидента и напада на фудбалску репрезентацију Србије, уз образложење ‘да се није ништа десило’„, наведено је у саопштењу МСП.

Министарство спољних послова ће, због овог непримереног поступка албанског амбасадора, предузети одговарајуће мере у складу с дипломатском праксом.

Боћка је раније вечерас био хитно позван у Министарство спољних послова Србије како би му била уручена протестна нота.

Како је тада саопштило Министарство, упркос чињеници да је реч о утакмици високог ризика, инцидент сведочи о озбиљним пропустима надлежних служби Албаније у организацији ове фудбалске утакмице.

Србија очекује и захтева да се фудбалској репрезентацији Србије омогући потпуно безбедни даљи боравак у Албанији и несметано одигравање утакмице.

Србија очекује да починиоци овог инцидента буду у најкраћем року пронађени и одговарајуће кажњени, наведено је у саопштењу.

Више каменица погодило је вечерас аутобус са фудбалским репрезентативцима Србије, али нико није повређен.

Инцидент се догодио на путу од аеродрома до хотела у Тирани, где ће српска репрезентација преноћити до одласка у Елбасан, град удаљен 50 километара, у коме ће бити одиграна квалификациона утакмице за првенство Европе са домаћом селекцијом Албаније.

———————————-

ФСС непријатно изненађен нападом, Удовичић осуђује хулиганство

Фудбалски савез Србије „непријатно је изненађен” данашњим каменовањем аутобуса са играчима Србије у Тирани.

„Веома смо непријатно изненађени овим инцидентима. На путу од аеродрома до хотела Шератон нападнут је аутобус са играчима. До напада је дошло када смо ушли у градско језгро. Погођена су два стакла иза возача са неколико каменица, од којих једна веома велика”, пренео је портпарол Александар Бошковић новинарима став ФСС-а.

Србија је данас допутовала у Тирану на сутрашњи меч са Албанијом у квалификацијама за Европско првенство.

„Стакло није пукло, али би га после тога и најмањи додир срушио. Захваљујући српским полицајцима који су били у аутобусу, успостављен је мир и безбедно смо дошли до хотела. По доласку у хотел су нам се прикључили водећи људи албанске полиције, на чему смо им веома захвални. На састанку нам је гарантована безбедност, у шта верујемо”, рекао је Бошковић.

Он је додао да је ФСС о свему обавестио УЕФА.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић оштро је осудио напад.

„Најоштрије осуђујем вандализам и хулиганство албанских навијача у Тирани. ; Срећом, није било последица, али ово је огроман пропуст и очекујем од албанских власти да на највишем нивоу и по хитном поступку, предузму све мере како би обезбедили несметано и безбедно одигравање утакмице”, истакао је Удовичић.

———————————-

Рама поручио Тачију да не долази у Елбасан

ТИРАНА – Премијер Албаније Еди Рама поручио је заменику косовског премијера Хашиму Тачију да не долази на утакмицу Албанија – Србија, која се сутра игра у Елбасану, јавили су албански медији.

Рама се, како се наводи, одрекао Тачија због евентуалног присуства српског премијера Александра Вучића.

Подсећа се да су Вучић и Рама раније наговестили да би могли заједно да присуствују утакмици, али српски премијер још није одлучио због најаве Тачија да ће доћи у Елбасан.

„Најважнији циљ премијера Раме је да утакмица против Србије протекне без икаквог инцидента. Друга жеља је да буде у друштву премијера Србије Александра Вучића током утакмице”, наводе албански медији.

Тачи је најавио раније да путује у Елбасан на утакмицу Албанија – Србија јер у албанској репрезентацији већина фудбалера су Албанци са Косова.

Премијер Вучић је рекао раније да ће о одласку на утакмицу одлучити након разговора са албанским колегом.

———————————-

Ухапшен човек који је пустио дрон на утакмици у Београду

ТИРАНА – Због нелегалног поседовања оружја и 30 карата за предстојећу квалификациону утакмицу Србјиа – Албанија у Елбасану, рано јутрос у Тирани је ухапшен Исмаиљ Морина, који је током утакмице репрезентација две државе, прошле јесени у Београду, на стадион пустио дрон са заставом „велике Албаније”, објаво је портал Балканвеб.

Према званичним изворима, током контроле возила којим је упављао Морина, који је познат као Балиста Морина, пронађен је пиштољ за који није имао дозволу и за који је рекао да га носи ради самоодбране.

Заједно са Морином су ухапшене још три особе које су се налазиле у возилу, а које су задржане због саучесништва.

Полиција је саопштила да је код Морине пронађено 30 карата за фудбалску утакмици Албанија – Србија као и неке брошуре.

Иначе, Морина је ових дана најављивао да спрема изненађење на предстојећој утакмици и квалификацијама за ЕП 2016. између Албаније и Србије.

Челници Фудбалског савеза Албаније раније су објавили да ће Морини бити забрањен улазак на стадион. Међутим, он се похвалио на друштвеним мрежама да ће 100 одсто бити на стадиону показао карту за овај меч, која гласи на његово име.

Морина је поручивао да има изненађење за премијера Србије Александра Вучића, иако се још не зна да ли ће он присуствовати овом дуелу.

Курир пише да је он рекао да је за премијера спремио наочаре, алудирајући притом на напад на Вучиха у Сребреници.

На Фејсбуку Морина се похвалио да је за своје акције добио подршку од породице Адема Јашарија, који је био оснивач и вођа терористичке ОВК. Похвалио се и заставом тзв. велике Албаније, коју је, како каже, добио од породице Јашари.

Утакмица, која је прошле јесени играна у Београду, прекинута је пошто је на стадио долетео дрон са заставом „велике Албаније, а онда су на стадиону Партизана избили инциденти. Морина је касније признао да је управљао дроном.

Екстремистичке навијачке групе траже ослобађање Морине

ТИРАНА– Екстремистичке навијачке групе у Албанији затражиле су данас ослобађање Исмаиља Морине, који је на утакмици Србија – Албанија прошле јесени на стадиону у Београду пустио дрон са заставом тзв. велике Албаније или ће, у супротном, како тврде, изазвати нереде у Тирани.

Захтев и претња упућени су електронском поштом албанским медијима, а ослобађање Морине, познатијег као Балиста, очекују до 18 сати данас поподне.

Са Морином су, како је саоштено раније данас, ухапшене још три особе које су биле са њим у аутомобилу, у којем је пронађено оружје.

Портал Њуз24 објавио је да је албанско Министарство упознато са овим претњама и да се „случај истражује”.

Иначе, екстремистичке групе у тим мејловима Србе називају погрдним називом „Шкије”, а у једном од њих су потписани као „припадници гериле из Тиране”.

Они наводе да им је жао што је њихов брат Балиста ухапшен и то тумаче „малверзацијом антиалбанских кругова, српске УДБ-е, Дуке, Раме и многих других”.

„Стављамо до знања државној полицији, Самиру Тахирију, Едију Рами, Арманду Дуки да ћемо српској репрезентацији, нашем доживотном непријатељу, приредити величанствен дочек, какав и заслужују наши непријатељи. Колико год да мислите да сте предузели довољне мере за данашњи дочек Шкија, данас ће свет видети да смо ми Албанци и да нико не може да нас гази”, наведено је у мејлу, уз паролу „Само етничка Албанија, Само велика Албанија. Смрт или слобода, црвене бригаде”.

———————————-

Ћурчић: Размишљамо само о фудбалу

Селектор Србије Радован Ћурчић рекао је да нема разлога да екипа размишља о било чему осим о фудбалу, када је реч о сутрашњој утакмици против Албаније.

„Спремили смо се за све, немамо ниједан разлог да размишљамо о било чему, осим о фудбалу. Све друго поред фудбала ћемо оставити са стране. Не треба да трошимо енергију на оно што се неће догађати на терену”, рекао је Ћурчић на конференцији за новинаре у Тирани.

Србија ће сутра гостовати Албанији у Елбасану, у претпоследњој утакмици квалификација за Европско првенство.

Званична конференција за новинаре, која је одржана у хотелу где су смештени извештачи из Србије, прошла је са великим тензијама, пошто је аутобус са српским фудбалерима каменован на путу са аеродрома.

Ћурчић је рекао да је било мање посла у припреми утакмице, него неких претходних репрезентације Србије.

„Ову утакмицу је лакше спремити, него на пример ону са Јерменијом без публике. Играчи су мотивисани и надам се да велика жеља да се направи резултат неће прерасти у нешто друго”, рекао је Ћурчић.

Селектор је додао да нема дилему око тима и да зна којих ће 11 играча почети утакмицу.

Он је казао да је Албанија показала да је екипа за поштовање, али да верује да Србија може да победи.

Србија је одавно остала без шансе за пласман на Европско првенство, али је Ћурчић рекао да то нема везе.

„Веома смо мотивисани, били смо и пре Јерменије, Данске или Португала. Ми смо у фази стварања, за разлику од Албаније која је константна током квалификација”, рекао је Ћурчић.

Ћурчић је истакао да не осећа притисак пред сусрет са Албанијом, да ужива у свом послу и да је свестан да ће „једног дана отићи”.

„Не мислим да ми је ова утакмица пресудна, не размишљам о томе. Апсолутно не осећам притисак са те стране. Без позитивне треме, с друге стране, нема доброг резултата”, навео је он.

—————————————————————————————

Мирков: Ако фудбалери буду угрожени, можда се и не игра

БЕОГРАД – Комесар за безбедност Фудбалског савеза Србије (ФСС) Миливој Мирков не искључује могућност да се утакмица против Албаније у Ељбасану и не одигра уколико буде угрожена безбедност српског државног тима.

Аутобус са репрезентативцима Србије каменован у среду у Тирани на путу од аеродрома до хотела Шератон, где су се касније сместили.

„На једној деоници бачено је неколико каменица и сломљено је бочно стакло иза возача. Одмах је реаговало наше обезбеђење, као и албанска полиција, тако да смо безбедно стигли до хотела. Сви смо забринути због инцидента и разматрамо ситуацију да не дође до новог. Тражили смо додатне гаранције и у зависности од дешавања предузећемо одговарајуће мере”, изјавио је Мирков за РТС из Тиране.

Он је додао да сви улажу велике напоре како би се спречио евентуални нови хулигански испад албанских навијача, пре свега у четвртак, на дан утакмице, када српски фудбалери крећу из Тиране у око 50 километара удаљени Елбасан.

„Уколико проценимо да је на било који начин угрожена безбедност наше репрезентације могуће је да се утакмица и не одигра”, поручио је Мирков.

Потпредседник ФСС Саво Милошевић навео је да су фудбалери у први мах били шокирани инцидентом, али да је ситуација брзо била под контролом и да играчи нису испољили ни страх ни нервозу.

„Ово свакако неће утицати на наше фудбалере, инцидент је чак изазвао додатну жељу за победом. Могао би да помогне нашој репрезентацији у мотивационом смислу, да играчи изађу на терен још чвршће решени да остваре успех. Углавном смо фокусирани да останемо мирни, да не испровоцирамо албанске навијаче и да се усредсредимо искључиво на фудбал. За данас је планирана шетња у близини хотела, али ће бити тешко да се тако нешто обезбеди, видећемо да ли је уопште могуће”, рекао је Милошевић.

Тренинзи фудбалера Србије су отказани, а екипа креће из Тиране у Елбасан неколико сати пре почетка утакмице. ФСС је о инциденту албанских хулигана у Тирани већ обавестио надлежне званичнике у Европској фудбалској унији.

(Агенције/Политика, 8. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5VPCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар