Патријарх Кирил: Не смемо остати равнодушни према патњи сиријског народа

Москва, 30. септембар 2015.г.

Поглавар Руске Православне Цркве изразио је наду да ће учествовање Руске Федерације у решавању сиријског конфликта донети дуго очекивани грађански мир у регион.

Руски патријарх Кирил

Руски патријарх Кирил

„Руска Православна Црква се више пута обраћала руководству Русије и других земаља, као и међународним организацијама с апелом да не остану равнодушни према патњама мирног становништва у Сирији и другим земљама региона,“ – подсетио је Његова Светост Патријарх.

„Не знамо по чувењу, већ на основу личних разговора с верским лидерима Блиског истока да је ситуација у којој су се нашли људи који су постали мета екстремиста и терориста катастрофална,“ – додао је он.

По речима Његове Светости патријарха, православци су с болом у срцу пратили многобројне случајеве насиља према хришћанима у региону, отмице и немилосрдна убиства епископа и монаха, као и варварско уништавање древних храмова.

„Подједнако страдају и муслимани у овим крајевима који су свети за представнике свих аврамских религија,“ – објаснио је патријарх Кирил.

„Нажалост, политички процес није довео до било каквог приметног олакшања судбине невиних људи, и потребна им је војна заштита,“ – истакао је поглавар Руске Цркве.

„Руска Федерација је донела одговорну улогу о ангажовању оружаних снага ради заштите сиријског народа од невоља проузрокованих самовољним деловањем терориста. С овом одлуком повезујемо бржи долазак мира и праведности у ову древну земљу,“ – истакао је патријарх.

„Желећи мир народима Сирије, Ирака и других земаља Блиског истока молимо се за то да оштар локални сукоб не прерасте у велики рат, да примена силе не изазове погибију цивилног становништва и да се сви руски војници врате кући живи,“ – рекао је Његова Светост патријарх у закључку.

Са руског Марина Тодић

(Православие.ру, 30. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5QrCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар