Владимир Путин: Исламска држава одавно прогласила Русију за непријатеља

Москва, 30. септембар 2015.г.

Терористичка групација „Исламска држава“ (ИД), која је забрањена у РФ, одавно је прогласила Русију за свог непријатеља.

Ово је председник РФ Владимир Путин изјавио на састанку с члановима владе, преноси ТАСС.

Извор: Православие.ру

Извор: Православие.ру

Он је истакао да се на страни терориста бори на хиљаде дошљака из различитих земаља и „ако постигну успех у Сирији, неминовно ће се вратити у своје земље, доћи ће и у Русију“.

„Није тајна да је такозвана „Исламска држава“ већ одавно прогласила Русију за свог непријатеља,“ – истакао је шеф државе.

„Једини правилан пут у борби против међународног тероризма, – а у Сирији и на територији држава које се с њом граниче харају управо банде међународних терориста – јесте да делујемо унапред, да се боримо и да ликвидирамо припаднике ових групација и терористе на територијама које су већ освојили, а не да чекамо да дођу у нашу кућу,“ – рекао је Путин.

Данас је објављено да је Русија упутила у Сирију војну авијацију на молбу Дамаска и да су први удари из ваздуха по циљевима у Сирији нанети из ваздухопловне базе у Латакији. Два руске тактичка бомбардера Су-24 полетела су на борбени задатак у простору града Хама на 213 километара северно од Дамаска.

Са руског Марина Тодић

(Православие.ру, 30. 9. 2015)

Почели напади Русије на ИД

Авиони Ваздушно-космичких снага Русије почели су да спроводе ваздушну операцију наношења прецизних удара по позицијама Исламске државе у Сирији, саопштио је званични представник Министарства одбране Руске Федерације, генерал-мајор Игор Конашенков.

Извор: Спутњик/Павел Герасимов

Извор: Спутњик/Павел Герасимов

„У складу с одлуком врховног главнокомандујућег Оружаним снагама Руске Федерације Владимира Путина, авиони руских Ваздушно-космичких снага данас су приступили спровођењу ваздушне операције уз наношење прецизних удара копненим циљевима терориста организације Исламска држава на територији Сиријске Арапске Републике“, рекао је он новинарима.

Конашенков је такође саопштио да је министар одбране Руске Федерације, генерал армије Сергеј Шојгу, информисао своје колеге из Организације за колективну безбедност о томе да током ваздушне операције у Сирији авиони руских Војно-космичких снага наносе ударе по војној техници, комуникационим каналима, саобраћајним средствима, складиштима оружја, муниције и мазива која припадају терористима Исламске државе.

(Спутњик Србија, 30. 9. 2015)

Сергеј Лавров: Заустављање ИД решава и миграциону кризу

Без заустављања експанзије Исламске државе, немогуће је изборити се с миграционом кризом у Европи, не треба заустављати избеглице него терористе, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Извор: Спутњик/АП

Извор: Спутњик/АП

Он је на заседању Савета безбедности УН у Њујорку, посвећеном ситуацији на Блиском истоку, изјавио да је ситуација у том региону толико погоршана да се може говорити о разарању политичке карте региона.

„Исламска држава располаже елементима оружја за масовно уништење“, упозорио је Сергеј Лавров, који у име Русије, земље-председавајућег заседања, води скуп.

(Спутњик/Искра, 30. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5Qk



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading