Епископ бачки Иринеј: Посета папе Србији није тема, СПЦ неће посредовати између РПЦ и Ватикана

На молбу новинарке агенције Спутник Валентине Булатовић, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј дао је изјаву у вези са предлогом за посредовање између Руске Православне Цркве и Ватикана, као и у вези са предлогом да Папа посети Србију

irinej-papa-tema

Посета папе Србији се не поставља пред Српску Православну Цркву као тема за разматрање нити је ико до сада, са било које стране, показао такву иницијативу. Ако и када се таква иницијатива покаже, о њој ће се разговарати искључиво на заседању Светог Архијерејског Сабора, највишег тела Српске Православне Цркве.

Што се тиче евентуалног посредовања између Руске Православне Цркве и Ватикана, мислим да оно није реално. Московска Патријаршија има, као што је познато, одлично организовано Одељење за спољне црквене везе и преко њега је у сталном дијалогу са другим Црквама, државама и међународним институцијама, тако да јој посредник уствари није ни потребан.

Епископ бачки Иринеј
портпарол Српске Православне Цркве

Наслов: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 15. 9. 2015)

Др Зоран Чворовић за „Информер“ поводом Николићевог позива папи да посети Србију

Мислите ли да папа треба да дође у Србију и зашто?

Предуслов за званичну посету римског папе Србији је, по тврђењу самог Ватикана, позивно писмо од стране СПЦ. Како је римски папа челник организације која из угла догмата Православне Цркве исповеда јерес, такав позив би био канонски споран, а политички потпуно нецелисходан.

Зоран Чворовић

Зоран Чворовић

Какве користи наша држава може имати од те посете?

Од ове посете корист не би имала ни Црква, ни држава. Позив папи би показао, с једне стране, прозелитску премоћ римске курије и то на српском простору на коме су у име уније са Ватиканом убијене стотине хиљада Срба и њихових владика, свештеника и монаха, а с друге стране, слабост СПЦ да одоли притиску световног режима. Пошто Ватикан представља експонента западне политике, његова посета православној Србији додатно би погоршала односе Српске и Руске цркве и српске и руске државе. Резултат таквог чина било би додатно урушавање ауторитета епископата СПЦ и стварање нових деоба у Српској цркви. Цепање духовног јединства српског народа додатно располућује социјално и економски завађено српско друштво, а такво нестабилно друштвено тло не погодује вођењу озбиљне државотворне политике. Оно је идеална средина за политичку нестабилност, револуције и марионетске режиме. Краткорочну корист могу једино да имају појединци у власти који вашингтонско-бриселску милост купују урушавање ауторитета националних установа, у овом случају СПЦ.

Да ли ће уопште доћи, више пута је најављивао па није дошао?

Пошто Православну Цркву, поред клира, чини и народ, јасан глас Срба који се ових дана чуо поводом покушаја релитивизације историјске истине о усташком викару Степинцу, јемство су да Ватикан неће успети у свом науму.

(Борба за веру, 15. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5HXCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар