Политика: Колико је реална Вучићева претња изборима

Премијеру смета атмосфера „у којој се непрестано оспоравају очигледни резултати и успеси”

Вучић: Видим да су се господа Пајтић и Угљанин веома обрадовали изборима, могуће је да им та жеља буде услишена (Фото: Ж. Јовановић)

Вучић: Видим да су се господа Пајтић и Угљанин веома обрадовали изборима, могуће је да им та жеља буде услишена (Фото: Ж. Јовановић)

Од премијера Александра Вучића јуче смо добили потврду да заиста размишља о ономе о чему су неки таблоиди писали – о ванредним парламентарним изборима. Прошло је четири и по месеца од када је на медијске спекулације о могућим републичким изборима, који би били уприличени заједно са покрајинским и локалним, Вучић одговорио да су то „новине измислиле”, а сада смо у фази када је спреман да испуни жељу Бојану Пајтићу и Сулејману Угљанину и заиста их организује.

Само што, како је навео, коначна одлука још није донета. У међувремену, сам је једном инспирисао медије на ову тему, када је у мају после разговора са европским комесаром Јоханесом Ханом саопштио да ће Влада Србије сносити одговорност ако до краја ове године не буду отворена прва преговарачка поглавља. Уз то је неодређено запретио „нека нађу другог премијера” ако је цена за отварање првих поглавља то да се цело језеро Газиводе уступи Приштини.

Јуче се премијер „позвао” на лидере Демократске странке и Странке демократске акције Санџака. „Видим да су се господа Пајтић и Угљанин веома обрадовали изборима, могуће је да им та жеља буде услишена”, рекао је Вучић и додао: „Видите да људи то траже, а ја поштујем наше политичке противнике”.

Вучић је објаснио, преноси Танјуг, да није ни једноставно, а ни могуће радити у атмосфери у којој се непрестано оспоравају очигледни резултати и успеси.

„Ове године имаћемо раст, који ће да иде чак можда и на плус један, што је незабележено у време фискалне консолидације, повећаће се плате и пензије, јер имамо велики фискални простор… Сви кажу да Србија није пред банкротом, има уређене финансије, успорила је драматично задуживање, а 2017. неће имати потребу да се задужује… И на све то чујете – ништа не ваља”, приметио је премијер и додао да у таквој ситуацији и атмосфери није лако, ни једноставно, нити могуће радити.

„Радите у атмосфери где неко ко би требало да буде одговоран каже ‘нећу да идем на војвођанске изборе у јануару, они морају да буду у априлу, пошто сам само 16 година на власти’, па су сад та три месеца одлучујућа…Ваљда треба да се оде на још неко зимско брчкање…али, ајде брже-боље да идем на републичке”, рекао је Вучић како види противљење опозиције изборима.

Прозвани опозициони лидери су (а да ли би и могли другачије?) поздравили могућу Вучићеву одлуку о ванредним парламентарним изборима. „Ако је одлука премијера Александра Вучића да поднесе оставку и иде и на ванредне републичке изборе коначна, то је једна од ретких добрих одлука републичке владе”, рекао је Пајтић, који је и председник Покрајинске владе, за РТВ. На митинзима ДС-а овог пролећа Пајтић је поручивао да су ванредни парламентарни избори спас за Србију.

Уз опаску да му је, будући да деле исте вредности, драго да се са Пајтићем нашао „у истом кошу” код Вучића, Угљанин је изјавио за Танјуг да је СДА увек спремна за изборе и проверу воље бирача. „Ако премијер процени да ће нам избори донети бољитак, онда их треба одмах расписати, али ако би нам нови избори само продужили агонију, наравно, да их не треба расписивати”, каже Угљанин.

Пајтић и Угљанин су ипак, како оцењује Ђорђе Вукадиновић, уредник „Нове српске политичке мисли”, само изговор за Вучића. Ова двојица опозиционара, наиме, у овом тренутку политички нису такве личности које би могле да утичу на одлуку било које владе о расписивању ванредних избора.

„Опет један Вучићев маркетиншки потез. Евентуални ванредни избори свакако не зависе ни од Пајтића ни од Угљанина, него од самог премијера Вучића, његове процене да ли му одговарају и од евентуалне подршке спољних фактора за то”, сматра Вукадиновић.

Он додаје да је много лакше одговорити на питање има ли разлога да избора буде него – је ли могуће да их буде. Како оцењује, рационалних разлога за изборе нема, јер је влада стабилна, има апсолутну већину у парламенту чак и без СПС-а, опозиција је слаба, поцепана и маргинализована, а нема ни неких масовних немира на улицама, нема протеста, штрајкова. Због тога је склон да причу о ванредним изборима види као неку врсту коске која се баца и јавности и политичким противницима, да се баве тиме а не стварним проблемима.

„Тако смо и зимус имали најмање три-четири месеца спекулација о томе да ли ће бити реконструкције или неће, ко ће доћи, ко неће… Сад нико не помиње реконструкцију, сад се помињу ванредни избори, па ћемо следећа два-три месеца причати о ванредним изборима, а онда ћемо два-три месеца причати о ‘подизању’ плата и пензија. И тако док се не нађе нека нова тема”, закључује Вукадиновић, који ипак указује на „једини могући мотив за изборе” – жељу да се подрже СНС листе за покрајинске и локалне изборе и да се једном „кровном кампањом” покрију поједини кадровски хендикепи које власт, тј. СНС-а има на локалу.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић у јучерашњем Вучићевом иступу види „реторичко-дисциплинску функцију”. Казавши да је спреман да иде на изборе на нивоу Републике направио је контраст према Пајтићу који никако не жели на покрајинске изборе пре крајњег рока, на пролеће, а вероватно том изјавом поручује разним функционерима унутар СНС-а, као и коалиционим партнерима, да размисле мало да ли ће остати на функцијама.

„Мислим да је пре то порука, него што су ти избори стварно реални. Наравно, може постати и стварност, рецимо ако буде велики притисак опозиције да се одрже избори, али је то још рано рећи. Мислим да је ово ипак пре упозорење…”, оцењује Анђелковић.

Ова двојица аналитичара донекле различито сагледавају однос опозиције према могућим парламентарним изборима. Наводећи да се у рејтинзима ништа није битно променило од прошлогодишњих избора, Анђелковић указује да „напросто још није тај тренд да би се опозицији исплатило да призива изборе”. Он додаје да је чак и за ДС сваки излазак на републичке изборе питање цензуса.

Вукадиновић сматра да је опозицији готово свеједно. У суштини им избори не би одговарали, али су у толико лошем стању да тешко да могу проћи горе него на претходним изборима. А можда би им нова кампања помогла не да сруше или угрозе власт, него да се бар минимално политички и финансијски подигну.

Б. Баковић

(Политика, 20. 8. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5rH



Categories: Преносимо

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading