Ало: Вучић преломио, општи избори око Божића!

Alo-izboriПосле пуно размишљања премијер Србије Александар Вучић одлучио је да парламентарни избори буду одржани заједно са покрајинским и локалним крајем ове, а најкасније почетком следеће године, ексклузивно сазнаје „Ало!“ у врху Владе Србије. Овакву одлуку Вучић је донео како би рашчистио ситуацију у Влади, у којој поједини министри више размишљају о сопствено промоцији него о политици, коју су дужни да воде у складу са усвојеном Владином политиком 

Премијер је заиста дуго и темељно размишљао шта да ради у оваквој ситуацији. Стална трвења у медијима, а највише подметачине између појединих министара, поготово између функционера Српске напредне странке само су га додатно учврстила у одлуци да поред покрајинских избора у Војводини и локалних избора распише и ванредне парламентарне изборе. Његова је процена да ће се на тај начин ситуација рашчистити, а он ће добити прилику да окупи нови тим, који ће бити фокусиран на наставак реформи и европских интеграција, што би на крају све заједно омогућило економски опоравак и развој земље. Тачан термин избора ће бити накнадно одређен, али ће они сасвим сигурно бити одржани у периоду између 20. децембра и 24. јануара – тврди извор нашег листа у врху власти.

Према нашем извору, премијеру су посебно засметали поједини новински наслови за које сумња да су део унутарстраначке борбе око превласти у СНС-у. У тим текстовима високи страначки функционери врло често су денунцирали једни друге, а све то је на крају имало за резултат стварање лоше политичке климе у странци и држави.

Један од очигледних примера за то је вештачко стварање неповерења измешу Владе и Председништва, које је такође уследило након појединих текстова за које постоји оправдана сумња да су наручени из појединих политичких кухиња које на тај начин желе да профитирају.

У таквој ситуацији Вучићу није остало друге могућности него да то клупко размрси изборима на којима ће се одмерити политичке странке на свим нивоима власти. Такође, избори су одлична прилика да се и у самом СНС-у одвоји жито од кукоља и да поверење добију они који су вредни и способни и заиста га заслужују – закључује извор „Ало!“ из Немањине.

Актуелна влада орочена на 20 месеци

Актуелна влада је формирана 27. априла прошле године и има 19 чланова, међу којима су и два министра без портфеља и премијер. Иако је СНС, као предводник коалиције са НС-ом, СДПС-ом, Покретом социјалиста и СПО, имао апсолутну већину у парламенту, Вучић је одлучио да владајућу већину формира уз подршку коалиције СПС-ПУПС-ЈС.

Најбоље решење да сви бирају

Према нашим сазнањима Вучић је нешто раније одустао од реконструкције актуелне владе, а сада је и преломио да иде на изборе и тако промеша карте.

Изазови су све већи а расту и трзавице унутар Владе. Знајући да ће локални и покрајински избори ове односе сасвим сигурно још више заоштрити и тиме ометати нормално функционисање његовог кабинета, Вучић је проценио да је боље да иде на обједињене парламентарне, покрајинске и локалне изборе. То му је прилика да обузда и своје садашње политичке партнере и њихове нарасле амбиције – каже наш извор.

Влада пре пролећа

Председник Николић ће тако на јесен имати прилику да понови чувену реченицу „Срећни нови избори“, коју је у веома сличној ситуацији изговорио 29. јануара прошле године, када је објавио да је потписао Указ о распуштању Народне скупштине и Одлуку о расписивању парламентарних избора, који су такође били ванредни. Избори по слову закона морају да се окончају најкасније за 60 дана од дана расписивања, а Србија би нову владу требало да добије пре пролећа.

(Ало/НСПМ, 15. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5oVCategories: Преносимо

1 reply

  1. “Брат Битићи“ преломио:)

Оставите коментар